mother-2935723 pixabay

Etelä-Suomen osaamis- ja tukikeskushanke (OT) 2022-2023

Etelä-Suomen OT-keskuksen asiakastyön pilottien tulokset

OT-keskuksen toimintaa kokeiltiin alueen yhteistyössä sovittujen asiakastyön pilottien avulla. 

Pilotti: OT-seulan pilotointi OT-tasoisten tuen tarpeiden tunnistamiseen ja yhteistyöhön

Pilotin päämääränä oli kehittää toimintamalleja OT-tasoisten palvelutarpeiden ja ilmiöiden tunnistamiseen ja yhteistyön käynnistämiseen näissä tilanteissa. 

Tavoitteet:
  1. Tunnistaa OT-tasoisia monitoimijaisia palveluja tarvitsevat asiakkaat. 
  2. Rakentaa verkostoa sekä toiminta- ja konsultaatiomalleja, joilla erityisen vaativiin tilanteisiin voidaan löytää ratkaisuja.
OT-seulaa kokeiltiin Päijät-Hämeessä osana käytännön työtä lastensuojelun ja perhesosiaalityön tiimeissä. Kokeilujen pohjalta rakennettiin Etelä-Suomen YTA-alueen toimijoiden verkostoa sekä toiminta- ja konsultaatiomalleja. Samalla kartoitettiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tarpeita OT-keskustoiminnalle. Pilotissa hyödynnettiin Päijät-Hämeen aiempia kokemuksia lastensuojelun ja perhesosiaalityön rajapintatyövälineen käytöstä. 

Lue lisää osana pilottia tehtävästä lastensuojelun moniammatillisten asiantuntijaryhmien toiminnan kartoituksesta Etelä-Suomen YT-alueella

Pilotin työskentely kytkeytyi muiden alueiden OT-kehittämistyöhön ja tehtiin yhteistyötä kansallisesti eri OT-keskuskehittäjien kanssa. Samoin tehtiin tiivistä yhteistyötä alueen lastensuojelun moniammatillisen asiantuntijaryhmän, Tulevaisuuden sotekeskus- hankkeen ja VIP-verkoston toimijoiden kanssa. 

Pilotti tuki OT-keskuksen rakenteen kehittämisen tavoitteita. Pilotin vastuullinen toteuttajana oli Sosiaalialan osaamiskeskus Verso ja sen toiminta-aika oli elokuusta 2022 vuoden 2023 loppuun.

Pilotin tulokset ja MORE – monialaisen reflektion tukiväline auttamaan ammattilaisia monialaista tukea tarvitsevan lapsen tilanteen tarkastelussa

Lisätietoja

Minna Koskelainen
Erikoissuunnittelija

Pilotti: Integratiivinen valmentavan tuen malli lapsen siirtymiseen lastenpsykiatrian akuuttiosastolta omaan arkiympäristöönsä 

Tavoitteena oli tuottaa lastensuojelun, lastenpsykiatrian ja koulun yhteistyöllä vaikuttavampaa lasten ja perheiden tukea. 

Pilotissa kehitettiin dialogisuuteen perustuvaa, integratiivista valmentavan tuen mallia, jonka avulla voidaan tukea erityisen vaikeassa tilanteessa olevan lapsen siirtymistä lastenpsykiatrian akuuttiosastolta omaan arkiympäristöönsä. Malli tukee kuntouttavaa työskentelyä lapsen arkiympäristössä, joka voi olla koti, sijaisperhe tai lastensuojelulaitos.

Kehittämisen kohderyhmä – ammattilaisia tukemalla vaikuttavampaa tukea lapsille ja perheille

Kehitettävä integratiivisen tuen malli kohdentui lasten ja perheiden kanssa työskenteleviin ammattilaisiin tilanteissa, kun lapsi on akuuttipsykiatrian osastojaksolla, hänellä on lastensuojelun asiakkuus sekä erityisen vaikea ja kompleksinen elämäntilanne. 

Malli on tarkoitettu lastenpsykiatrian akuuttiosastolta kotiutumisen nivelvaiheeseen tueksi ammattilaisille, jotka työskentelevät lasten ja perheiden kanssa lastenpsykiatrian akuuttiosastolla, lastenpsykiatrian avohoidossa, lastensuojelussa ja koulussa. 

Systeemistä kehittämistä yhteistyössä kentän kanssa 

Valmentavan tuen toimintamallia kehitettiin ja testattiin systeemisesti lapsen ja perheen ammattilaisverkoston kanssa lapsen elinympäristö mahdollisimman kattavasti huomioiden. Kehittämistä tehtiin maantieteellisesti Länsi-Uudellamaalla. Mukana oli toimijoita HUS lastenpsykiatriasta, Länsi-Uudenmaan lastensuojelusta ja Länsi-Uudenmaan sivistystoimesta. 

Tavoitteena oli tuottaa OT-tasoinen, integratiivinen ja lapsen edun mukainen toimintamalli, joka lisää hoidon ja tuen vaikuttavuutta. Pilotin avulla saatiin myös tietoa vaativan tason integratiivisten palvelujen tuottamisesta. Tämä palvelee Etelä-Suomen OT-keskuksen koordinaatiorakenteen kuvaamista.

Pilotin tulokset ja KOKO-toimintamalli. Monialainen yhteistyö lastenpsykiatrian ja lastensuojelun yhteisasiakkaan kotiutumisen tueksi 

Pilotin kuvaus ja KOKO toimintamalli Innokylässä

KOKO Monialainen yhteistyö lastenpsykiatrian ja lastensuojelun yhteisasiakkaan kotiutumisen tueksi (pdf)

Lisätietoja

Tanja Koskinen
Erikoissuunnittelija

Nora Blom
Projektisuunnittelija

Milla Mäkelä
Projektisuunnittelija

Pilotti: Hehku-toimintamalli

Hehku-toimintamalli on lastensuojelun ja lasten- ja nuorisopsykiatrian yhteisille 10–17-vuotiaille asiakkaille tarjottavaa lapsen kehitysympäristöihin jalkautuvaa, intensiivistä ja räätälöityä tukea ja hoitoa. Toimintamalliin on integroitu tehostettu perhetyö lastensuojelun tukitoimena, perhesosiaalityön palvelut ja lapsen tarvitsema erikoissairaanhoitona.

Hehku-toimintamallia kehitettiin Tulevaisuuden lastensuojelu-hankkeessa ja osana Helsingin kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyden palveluketju -hanketta vuosina 2020-2022. Sen kehittäminen jatkuu Helsingissä. OT-keskus-kehittäminen osallistui Hehkun jatkokehittämiseen tutkimuksen ja implementoinnin tulokulmista. Tavoitteena oli suunnitella toimintamallin arviointiin keskittyvää integratiivista tutkimusta sekä tukea toimintamallin leviämistä muualle Etelä-Suomeen. 

Lue lisää Hehkusta tästä linkistä (innokyla.fi)