mother-2935723 pixabay

Etelä-Suomen osaamis- ja tukikeskushanke (OT) 2022-2023

Selvitykset ja kartoitukset

Lastensuojelun moniammatillisten asiantuntijaryhmien toiminnan kartoitus Etelä-Suomen YT-alueella

OT-keskustoiminnan kehittämisen yhteydessä on noussut esiin tarve kartoittaa lastensuojelun moniammatillisten asiantuntijaryhmien (Lastensuojelulaki 417/2007, 14§) toimintaa Etelä-Suomen YTA-alueella. Kartoitus tehtiin yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Kartoituksen taustalla oli OT-keskusten yhdeksi tehtäväksi esitetty, ammattilaisten tueksi tarkoitettu, moniammatillisen OT-konsultaatiotuen kehittäminen. 

OT-konsultaatio muistuttaa tehtäviltään ja rakenteeltaan läheisesti lastensuojelun lakisääteistä moniammatillista asiantuntijaryhmää. OT-konsultaation kehittämisen ja laajemmin OT-keskustoiminnan koordinaatiorakenteen kuvaamisen kannalta oli tarpeellista selvittää näiden kahden palvelun välistä suhdetta. 

Moniammatillisten asiantuntijaryhmien toiminnasta on kuitenkin vain niukasti tietoa. Lastensuojelulain moniammatillisen asiantuntijaryhmän ja OT-konsultaation välisen suhteen tarkastelu on ollut esillä myös kansallisessa OT-kehittämisyhteistyössä.   

Kyselyn kohderyhmät ja sisältö

Kartoitukseen kuului kolme sähköistä kyselyä. Ensimmäinen kysely tehtiin keväällä 2023 Etelä-Suomen alueella toimivien moniammatillisten asiantuntijaryhmien koordinaattoreille. Siinä kartoitettiin asiantuntijaryhmien toimintaa rakenteiden ja toimintamallin kuvaamisen näkökulmista. Toinen ja kolmas kysely suunnattiin asiantuntijaryhmien jäsenille ja asiantuntijaryhmien palveluja hyödyntäville ammattilaisille. 

Nämä kyselyt sisälsivät kysymyksiä laajasti asiantuntijaryhmän toiminnasta, siihen liittyvistä kokemuksista, toiveista ja odotuksista sekä toiminnan kehittämistarpeista. Kyselyissä oli lisäksi yleisempiä kysymyksiä osaamisen tuen tarpeista erityisen vaativissa asiakastilanteissa. 

Kyselyt tuottivat arvokasta tietoa asiantuntijaryhmien toiminnasta uusilla hyvinvointialueilla ja tukevat alueita toiminnan kehittämisessä. Kyselyvastaukset tukevat myös vaativan tuen määrittelyä ja edelleen OT-konsultaatioprosessin kuvaamista. Lisäksi kyselyn avulla saatu tieto tukee OT-keskuksen koordinaatiorakenteen kuvausta.

Kyselyn tulokset Innokylässä

Lisätietoja

Minna Koskelainen
Erikoissuunnittelija

Kirjallisuuskatsauksella tietoa monialaisen yhteistyön tueksi 

OT-keskuskehittämiseen liittyvät olennaisesti kysymykset monialaisista konsultaatiosta sekä erityisesti lastensuojelun, erikoissairaanhoidon sekä sivistystoimen yhteistyöstä erityisen vaativissa hoidon ja tuen tarpeen asiakastilanteissa.  

Kokosimme kehittämistyön tueksi tietoa kirjallisuuskatsauksella, joka tukee asiakastyön pilottien kehittämistyötä ja Etelä-Suomen OT-keskuksen koordinaatiorakenteen kuvaamista. 

Kirjallisuuskatsauksessa koottiin kansainvälistä tutkimustietoa lastenpsykiatrian ja lastensuojelun yhteistyöstä sekä kuvattiin organisaatioiden yhteistyörakenteita ja -malleja vaativissa asiakastilanteissa. 

Alustavien, tutkimuskenttää kartoittavien tietokantahakujen perusteella yhteistyötä estäviä ja edistäviä tekijöitä on tutkittu katsauksilla jo aiemmin. Yhteistyötä tukevista rakenteista ja malleista ei sen sijaan löydy katsaustason tietoa.

Aineiston systemaattinen tiedonhaku kohdentui sosiaali- ja terveysalan keskeisiin tietokantoihin sekä monitieteisiin tietokantoihin. Katsaus toi tietoa monialaisen yhteistyön kehittämisen tueksi.

Katsauksen tulokset Innokylässä

Tutustu tuloksiin tästä linkistä

Lisätietoja

Essi Petrelius
Tutkimuskoordinaattori