Sosiaalihuollon vaikuttavuus

Vaikuttavuuden arviointi aikuisten palveluissa

Aikuisväestön hyvinvointimittari aikuissosiaalityössä

Sosiaalityö määritellään sosiaalihuoltolaissa (1301/2014) muutosta tukevaksi työksi, joka kohdistuu elämäntilanteen haasteiden lieventämiseen sekä yksilöiden ja perheiden toimintaedellytysten ja osallisuuden vahvistamiseen. Laki edellyttää sosiaalityöltä myös tuen ja palvelukokonaisuuden toteutumisen ja vaikuttavuuden seurantaa.

Toistaiseksi vaikuttavuuden seuraamiseen ei ole ollut vakiintuneita työmenetelmiä. Suomessa on kuitenkin viime vuosina kehitetty uusia, työikäisten palveluihin soveltuvia arviointivälineitä, kuten työ- ja toimintakyvyn mittaamiseen soveltuva Kykyviisari (Työterveyslaitos) sekä sosiaalityön tavoitteiden toteutumista ja siihen vaikuttavia tekijöitä kartoittava Avain (THL). 

Aikuisväestön hyvinvointimittari on pääkaupunkiseudun kuntien aikuissosiaalityön ja Soccan yhteistyöstä syntynyt itsearviointimittari, jonka avulla voidaan tuottaa kokonaisvaltaista ja vertailukelpoista tietoa aikuisikäisen kuntalaisen elämäntilanteesta ja koetusta hyvinvoinnista. Mittarin avulla asiakas voi tehdä havaintoja omasta kokonaishyvinvoinnistaan sekä seurata sen muutoksia. Oikeassa käytössä mittari lisää asiakkaan osallisuutta jo asiakasprosessin aikana ja se voi toimia itsessään sosiaalityön interventiona. Mittarin avulla voidaan myös tunnistaa erityistä tukea tarvitsevia asiakkaita ja rakentaa tarkoituksenmukaisia palvelukokonaisuuksia.

Socca tarjoaa asiantuntemusta ja käytännön tukea mittarin käyttöönottoon ja hyödyntämiseen tilannearvioinnin ja vaikuttavuuden arvioinnin tukena sekä pääkaupunkiseudun kuntien aikuissosiaalityössä että muualla. Lue lisää mittarista ja siihen liittyvistä hankkeista.

Sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuus

Aikuissosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen palveluja on tarjolla työ- tai eläkeikäisille asiakkaille, joiden sosiaalinen hyvinvointi ja toimintakyky on erityisen vaarantunut. Sosiaalisen kuntoutuksen palveluille ei ole olemassa tarkkarajaista määritelmää, sillä sosiaalihuoltolain mukaisesti ne määräytyvät asiakkaan yksilöllisten kuntoutustarpeiden mukaisesti. Palveluiden sisällöissä ja niihin ohjautumisessa on kuitenkin paljon myös alueellista vaihtelua. 

Soccan sosiaalisen kuntoutuksen mallinnushankkeessa (2020-2022) kerättiin yhtenä osa-alueena tietoa sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden elämäntilanteista ja hyvinvoinnista mm. Aikuisväestön hyvinvointimittarin avulla kahdessa pääkaupunkiseudun kunnassa. Hankkeessa tarkasteltiin asiakkaiden hyvinvoinnin muutoksia noin puolen vuoden seuranta-aikana sekä niiden rinnalla sosiaalisessa kuntoutuksessa tehtyjä toimia, tavoitteiden toteutumista ja siihen vaikuttaneita tekijöitä asiakkaiden näkökulmasta. Samalla sosiaalisen kuntoutuksen ammattilaisia tuettiin käyttämään Aikuisväestön hyvinvointimittaria osana asiakastyötä. 

Tutustu Aikuisväestön hyvinvointimittarin pilotin tuloksiin (pdf)

Peli poikki -ohjelman vaikuttavuustutkimus

Toisin kuin sosiaalityössä yleensä, riippuvuuksien ja mielenterveysongelmien hoidossa on käytössä myös standardoituja teoriapohjaisia interventioita. Näihin liittyy usein standardoitujen mittareiden hyödyntäminen tiettyjen hyvinvoinnin ongelmien mittaamisessa. 

Peliklinikka (peliklinikka.fi) on rahapeliongelmien hoitoon keskittyvä valtion, Helsingin ja Vantaan sekä järjestöjen yhteishanke, jossa Socca toimii sopimuskumppanina. Peliklinikalla pyritään tutkimaan joidenkin siellä tarjottavien terapeuttisten interventioiden, kuten Peli poikki -ohjelman vaikuttavuutta. 

Peli poikki -ohjelma (peluuri.fi) on rahapeliongelman hoitoon kehitetty interventio, jonka perustana on kognitiivisbehavioraalinen terapia ja motivoiva haastattelu. Ohjelmaan voi hakea maksutta kuka tahansa yli 18-vuotias, joka kaipaa tukea rahapelaamisen hallintaan. Kahdeksan viikon aikana asiakas tekee itsenäisesti verkkopohjaisia tehtäviä ja on viikoittaisessa puhelinkontaktissa terapeuttiin. 

Peli poikki- ohjelma tuottaa myös tutkimusaineistoa, joka perustuu ohjelmassa käytettäviin standardoituihin mittareihin ja muuhun asiakasdataan. Tuorein Peliklinikan tutkimus keskittyi hoidon vaikuttavuuteen ja siihen, miten masentuneisuuden ja taloudellisen hallinnan tunne vaikuttaa hoidon tuloksiin. 

Peliklinikan ja THL:n tutkijoiden kirjoittamassa tutkimusartikkelissa todetaan, että Peli poikki -ohjelman vaikuttavuus on yleisellä tasolla hyvä, mutta hoidon vaikutukset eivät ole yhtä pitkäkestoisia, jos henkilöllä on masentuneisuusoireita tai ongelmia oman taloudellisen tilanteen hallinnassa.