Sosiaalihuollon vaikuttavuus

Vaikuttavuuden arviointi ikääntyneiden palveluissa 

Ikääntyneiden palveluissa hyödynnetään vaikuttavuuden arvioinnissa etupäässä terveydenhuollossa kehitettyjä mittareita. Vanhuspalvelulakiin on myös lisätty RAI-arviointivälineistön käyttöä koskeva vaatimus (15 a §). Moniin tilanteisiin on myös olemassa suppeampia selkeästi kohdennettuja mittareita, joiden käyttö on tarpeen arviointitiedon saamiseksi. Vanhustyö sisältää myös sosiaalista kuntoutusta ja muuta sosiaalihuoltoon liittyvää toimintaa, jonka mittaamiseen ei vielä ole vakiintuneita käytäntöjä. Mittareiden oikeaan käyttöön ja tulkintaan tarvitaan myös lisää jatkuvaa koulutusta. 

GeroMetro on Uudenmaan alueella toimiva ikäihmisten palveluiden kehittämisverkosto, jota Socca koordinoi. Verkoston kehittämistehtävissä on pohdittu laaja-alaisesti toimintojen vaikuttavuutta ja etsitty sen arvioimiseen sopivia mittareita. 

Kotikuntoutuksen vaikuttavuuden arviointi

GeroMetron kehittämiskaudella 2018-2020 Kirkkonummella toteutettiin kotikuntoutuksen vaikuttavuusarviointia muun muassa mittaamalla asiakkaiden toimintakykyä. Selvitykseen osallistui yli 200 asiakasta. 

Lue lisää projektin tuloksista täältä: 
Posteri Kotikuntoutuksen vaikuttavuus arviointi Kirkkonummella 2020 (pdf)

Kotikuntoutuksen vaikutuksia pohditaan laajemmin blogissa: Miten kuntoutuksen vaikutukset tulevat näkyviksi?

Etsivän työn vaikuttavuus

Vantaan vanhuspalvelujen etsivää työtä kehittävän Myönteisen erityiskohtelun (MEK) -toimintaohjelman puitteissa hahmoteltiin etsivän työn vaikuttavuutta tuottavia mekanismeja. Hankkeessa kuvattiin toiminnan ydinelementtejä ja niiden tavoiteltuja vaikutuksia asiakkaan arjessa. Esimerkkitapauksen pohjalta esitettiin myös arvio MEK-toiminnalla mahdollisesti saavutettavista kustannussäästöistä. 

Lue lisää hankkeesta täältä:
Valoa vaikuttavuuteen - MEK kiinnekohtia Vantaa

Blogi Etsivän työn vaikuttavuus vanhuspalveluissa