Pelillisyyden ja leikillisyyden toimintatapoja

Kuinka Elämän värit -toimintamalli syntyi?

Elämän värit -pelin ideasta konkreettiseksi lautapeliksi

Toimintamalli pohjautuu Pääkaupunkiseudun PRO SOS -osahankkeessa vuosina 2017-2018 kehitettyyn Elämän värit -peliin. Pelin kehitimme yhdessä 14 eri-ikäisen ja eri kulttuuritaustoista Suomeen muuttaneiden naisten, Espoon aikuissosiaalityön työntekijöiden ja pelillisyyden kokemusasiantuntijan kanssa.  

Mietimme ja viilasimme pelin sääntöjä, kysymyskorttien sisältöjä, peliryhmän toimivuutta ja pelin ulkoasua. Alusta asti oli selvää, että valmis peli tulee maksutta ladattavaksi verkkosivuiltamme kenen tahansa käyttöön. Vuoden 2019 alkupuolella valmistui pääkaupunkiseudun kuntien käyttöön myös painossa tehty, käytössä kestävä peliversio.

Peli lähti kokeiluun muun muassa Espoon sosiaalisen kuntoutuksen tiimiin ja espoolaiseen kirjastoon, jossa peliä pelattiin innolla. Ylpeinä saatoimme tuotoksemme matkaan!

Peli täydentyy Elämän värit -toimintamalliksi   

Vuonna 2019 jatkokehitimme Elämän värit -pelistä Elämän värit -toimintamallin. Toimintamalli sisältää tarkan suunnitelman 12 kerran Elämän värit -ryhmälle, tutkimusperustaisia tietokortteja pelin teemojen käsittelyyn sekä ohjeita ryhmien vetämiseen ja ryhmäprosessin arviointiin. 

Tutkimustaustana hyödynsimme pelillisyyden, positiivisen kasvatuksen ja vanhemmuuden tutkimusta. Tämä vaiheen teimme osana pääkaupunkiseudun Lapsen paras - yhdessä enemmän (Lape) -hankkeen jatkoa. 

Pilotoimme Elämän värit -peliä äitien ja isien ryhmissä Espoossa. Erityisesti naisten ryhmään tavoitettiin asukastaloista palveluiden ulkopuolella olevia kotiäitejä sekä jo palveluissa asioivia tuen tarpeessa olevia äitejä. Mukana oli myös Espoon kaupungin aikuissosiaalityön, perheneuvolan ja perhesosiaalityön ammattilaisia sekä vertaisohjaajia.

Palautteiden perusteella Elämän värit -peli toimi ryhmissä hyvin. Asiakkaat oppivat sen avulla lukemaan ja keskustelemaan suomeksi. Ohjaajat kertoivat, että ryhmässä  puhuttiin avoimesti ja keskusteltiin intensiivisesti aroistakin aiheista. Hiljaisempien ja ujompien rohkeus lisääntyi ja kaikki osallistuivat yhteiseen tekemiseen. 

Esiin tuli konkreettisia lapsiperheiden asioita ja vertaistuki korostui kokemusten ja arjen vinkkien jakamisessa. Myös tieto Suomesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta lisääntyi. Maahan muuttanut vanhempi voitiin kohdata kunnioittavasti ja tukea voimavaralähtöisesti osallistujien vanhemmuutta.

Asiakkaat osallistuivat ryhmäprosessin arviointiin näyttöön perustuvan prosessimittarin (Group Session Rating Scale, GSRS) avulla. Sen avulla he antoivat joka ryhmäkerran jälkeen palautetta käytetyistä menetelmistä, ryhmän yhteishengestä ja suhteesta työntekijään. Jos tulokset jäivät alle tietyn pistemäärän, ryhmäkerrasta keskusteltiin. Osallistujat saattoivat esimerkiksi toivoa, että haluavat enemmän pelata tai puhua kasvatuskysymyksistä. Palautteet auttoivat meitä kehittämään ryhmää entistä paremmaksi!

Elämän värit -kouluttajakoulutukset pääkaupunkiseudulla ja ohjaajan opas

Vuonna 2020 järjestimme Espoon ja Helsingin ammattilaisille koulutustyöpajoja, jotta avulla Elämän värit -toimintamallia voidaan ottaa käyttöön kunnissa. Kehitimme toimintamallia eteenpäin sitä kokeilleiden ammattilaisten palautteen pohjalta. Korona kuitenkin sekoitti hyvät suunnitelmat toimintamallin laajemmasta käyttöönotosta. Onneksi kekseliäät työntekijät osasivat soveltaa Elämän värit -peliä myös etäryhmässä ja yksilötapaamisissa!  

Pitkäjänteisen kehittämisen tulokset, konkreettiset ohjeet ja vinkit sekä tutkimus- ja teoriatieto on nyt koottu Elämän värit -ohjaajan oppaaseen. Nyt toimintamalli on yksissä kansissa kenen tahansa hyödynnettäväksi!