Pelillisyyden ja leikillisyyden toimintatapoja

Elämän värit -toimintamalli

Pelillisyyttä hyödyntävä Elämän värit -toimintamalli tarjoaa voimavaralähtöisen lähestymistavan maahan muuttaneiden vanhempien tukemiseen, kotoutumiseen ja suomen kielen oppimiseen. Kohderyhmänä ovat Suomeen muuttaneet perheet, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia.

Yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa kehitetty toimintamalli perustuu tutkittuun tietoon pelillisyydestä, positiivisesta kasvatuksesta ja positiivisesta vanhemmuudesta.

Elämän värit toimintamalli sisältää seuraavat: 
  • Elämän värit -peli: Lautapeli, jonka kysymysten ja tehtävien aiheena ovat ihmissuhteet ja oma hyvinvointi, lapsen kasvatus ja vanhemmuus sekä parisuhde ja perhe-elämä.  
  • Elämän värit -ryhmä: 12 kerran toiminnallinen vanhempien ryhmä, jossa pelataan Elämän värit -peliä, keskustellaan ja pidetään tietoiskuja.  
  • Elämän värit -ohjaajan opas (pdf): Elämän värit -ryhmän ohjaajan ohjeet, tukimateriaalit ja teoreettinen taustatieto. Ilmestyi syyskuussa 2021.
  • Elämän värit -tietokortit (pdf): Syventävää tutkimusperustaista tietoa positiivisesta kasvatuksesta ja vanhemmuudesta. 

Ota Elämät värit käyttöön!

Elämän värit -toimintamallin voi maksutta ottaa käyttöön kunnissa ja järjestöissä esimerkiksi sosiaalisessa kuntoutuksessa ja lapsi- ja perhepalveluissa. Se sopii mainiosti täydentämään muita perheille tarjottavia palveluja. 

Elämän värit -peliä voi käyttää yksittäisissä ryhmätapaamisissa tutustumiseen ja luottamuksellisen ilmapiirin luomiseen. 

Elämän värit -peliä ja toimintamallia voi soveltaen käyttää myös yksilötyössä, esimerkiksi kotikäynneillä perheissä. Osa sisällöistä sopii myös muiden kuin maahan muuttaneiden perheiden kanssa työskentelyyn.

Tutustu ohjaajan oppaaseen ja muihin tukimateriaaleihin


Elämän värit -pelin esittelyvideo


Asiakkaiden kokemuksia:

"Todella vakavat asiat voidaan ratkaista, kun pelatessa ihmiset vähän rentoutuvat ja vapautuvat.
Uskaltaa sanoa mitä muuten ei sanoisi tuntemattomille ihmisille."

"Teemat oli hyvin valittuja ja tärkeitä. Puhuttiin esimerkiksi kulttuurieroista parisuhteessa ja lastenhoidossa ja terveydestä, sotatraumoista, yksinäisyydestä ja syrjinnästä."