Pelillisyyden ja leikillisyyden toimintatapoja

Elämän värit -peli

Lautapeli, jossa tutustutaan, voimaannutaan, tehdään ja leikitään yhdessä sekä harjoitellaan suomen kieltä. Peliä voi pelata asiakasryhmässä tai yksilötapaamisella työntekijän kanssa.

Peli toimii keskustelujen avaajana, joka auttaa puhumaan vaikeistakin asioista. Peli tarjoaa tilaisuuden leikkiä ja löytää itsestään uusia puolia – niin asiakkaille kuin työntekijöillekin. Työntekijänä tutustut asiakkaaseen paremmin ja nopeammin, mikä helpottaa työskentelyä jatkossa.

Pelin saa maksutta käyttöön tulostamalla tältä sivulta löytyvät materiaalit.

Elämän värit -peliä voi käyttää osana Elämän värit -toimintamallia tai itsenäisenä työvälineenä. Elämän värit kuuluu Soccassa kehitettyyn pelillisyys aikuissosiaalityössä -kokonaisuuteen, joka otettiin osaksi THL:n osallisuuden edistämisen malleja (thl.fi).  

  


Kenelle peli on suunnattu?

Peliä voi pelata kaikkien maahan muuttaneiden asiakkaiden kanssa. Peliä voi myös soveltaen käyttää myös muiden asiakkaiden kanssa, jos halutaan käsitellä perhe-elämää, lastenkasvatusta ja omia voimavaroja.

Pelin tarkoitus

Pelissä kerätään kysymys- ja tehtäväkortteja vastaamalla kysymyksiin ja tekemällä tehtäviä. Kysymyskorttien teemat ovat ”Minä ja ystävät”, ”Parisuhde ja luottamus” ja ”Lapsi Suomessa”. Tehtäväkortit sisältävät erilaisia yksilö- tai ryhmätehtäviä kuten esimerkiksi ”Jos sinulla olisi taikasauva, mitä taikoisit?” tai ”Millainen olisi valokuva perheestäsi? Esitä se yhdessä muiden kanssa”.

Pelaajien määrä ja pelin kesto

Peliä voi pelata yksilöinä 3–8 pelaajan kesken tai 2–4 pienryhmässä. Yksi pelikerta kestää noin tunnin. Peliä voi pelata myös yksilötapaamisissa työntekijän kanssa.

Tarvikkeet

Pelilauta, kysymys- ja tehtäväkortit, noppa sekä paperia ja kyniä. Joissain tehtävissä voidaan tarvita myös kännykkää.

Pelin kulku

Oman vuoronsa alussa pelaaja tai joukkue heittää noppaa. Nopan silmäluku osoittaa, minkä kortin pelaaja nostaa. Kun kortti on nostettu, pelaaja tai joukkue vastaa siinä annettuun kysymykseen tai suorittaa kortissa olevan tehtävän. Kun tämä on tehty, kortti jää pelaajan tai joukkueen eteen pöydälle. Joukkue tai pelaaja, joka ensimmäisenä saa kerättyä neljä erilaista korttia, on voittaja. Oikeita vastauksia ei ole – tärkeintä on, että jokainen pääsee vastaamaan omalla vuorollaan jotain!

Pelin ideana on keskustelu ja tutustuminen, joten muidenkin muidenkin pelaajien kysymyskorteista kannattaa keskustella yhdessä.

 Vinkkejä ohjaajalle 

  • Ohjaajan rooli pelin sujuvoittajana ja luottamuksellisen ilmapiirin rakentajana on tärkeä.
  • Tutustu peliin rauhassa etukäteen ja mieti miten voit tarvittaessa soveltaa sitä ryhmän tarpeiden mukaan.
  • Ennen pelaamista lämmitelkää erilaisilla toiminnallisilla leikeillä ja tutustukaa toisiinne – peli toimii paremmin näin
  • Uskalla heittäytyä peliin! Ethän jättäydy tarkkailijan rooliin, vaan pelaat asiakkaiden kanssa. Tämä luo tasa-arvoista kohtaamista.
  • Huolehdi positiivisesta ja hyväksyvästä ilmapiiristä!
  • Voit sujuvoittaa pelin etenemistä esimerkiksi lisäkysymyksillä tai tarvittaessa auttamalla kysymyksiin vastaamisessa tai tehtävien tekemisessä. Sanoita vaikeita kokemuksia selviytymistarinoiksi.
  • Varaa aikaa keskusteluun pelin jälkeen ja tarvittaessa osallistujien kanssa kahden kesken pelaamisen jälkeen. 


Elämän värit -toimintamallin ohjaajan oppaasta (pdf)  löytyy vielä laajemmin tietoa pelin hyödyntämisestä ryhmätapaamisissa.

"Uskomatonta miten helposti ihmiset heittäytyvät peliin. Vaikka peliaikaa oli vain puoli tuntia, syntyi hyviä keskusteluja ja kysymyksiin tuli todella erilaisia vastauksia."
- Työntekijä