Valtakunnallinen selvitys ruoka-avun järjestämisestä

Sosiaali- ja terveysministeriön Soccalta tilaama selvitys ruoka-avun toteuttamistavoista, rahoitusmekanismeista ja kuntien roolista valmistui keväällä 2021. Selvityksessä kartoitettiin ruoka-avun nykytilannetta ja arvioitiin, kuinka ruoka-aputoimijoille jaettava valtionavustus olisi parasta toteuttaa tulevaisuudessa. Lisäksi selvitettiin ruoka-avun asiakkaiden ohjautumista sosiaali- ja terveyspalveluihin.  

Eduskunta on vuodesta 2016 alkaen myöntänyt ruoka-aputoiminnalle STM:n hallinnoimaa lisärahoitusta. Avustusta on jaettu vuosittain muutamalle suuremmalle toimijalle tai toimijoiden yhteenliittymälle. Valtionvarainvaliokunta esitti vuonna 2019, että rahoitus olisi saatava kestävämmälle pohjalle. Samalla tulisi jatkaa ruoka-avun toimintamallien kehittämistä. Keskeisenä nähtiin myös ruoka-apua tarjoavien organisaatioiden yhteistyö sosiaalipalvelujen ja muiden tukipalvelujen kanssa.  

Ruoka-apu on monipuolistunut mutta jakaa edelleen mielipiteitä 

Selvityksen mukaan ruoka-aputoiminta on laajentunut, mutta sen järjestäminen ja kattavuus vaihtelevat eri puolilla Suomea. Ruoka-apu on monipuolistunut etenkin 2010-luvulla. Se sisältää perinteisten ”leipäjonojen” tai elintarvikejakelujen lisäksi yhteisruokailuja, hävikkiterminaaleja, hävikkimarketin ja työllistämistä.  

Ruoka-avun suurimpia jakajia ovat seurakunnat ja järjestöt, joista osa saa lisätukea esimerkiksi kunnilta tai EU:n ruoka-apuohjelmasta. Ruoka-avun kenttä on laajentunut ja toimijoiden välinen yhteistyö tiivistynyt viime vuosina. Esimerkiksi Ruoka-apu.fi -sivusto (ulkoinen linkki) ja sen taustalla toiminut Osallistava yhteisö -hanke on tuonut yhteen jo noin 400 eri ruoka-apu toimijaa ympäri Suomen.  
 
Poikkeusajat ovat osoittaneet ruoka-avun merkityksen 1990-luvun lamassa ja koronakriisissä. Korona-aikana yhteistyö ruoka-avun ja sosiaalipalvelujen välillä vahvistui joissakin kunnissa. Ruoka-apu voi tarjota myös osallistavaa ja työllistävää toimintaa ja monenlaista vertaistukea. Sen rooli hyvinvointiyhteiskunnassa jakaa kuitenkin edelleen voimakkaasti mielipiteitä. Selvityksessä esitetään, että ruoka-apu ilman jonoja voi sopia hyvinvointivaltioon, mutta ei ole ratkaisu sosiaaliturvan ja palvelujärjestelmän puutteisiin. Paras köyhyyden ja ruoka-avun tarpeen poistaja on työllisyys. Selvitys sisältää myös suosituksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen (HyTe), rakenteelliseen sosiaalityöhön ja ruoka-avun kumppanuuksien vahvistamiseen. 

Ruoka-avun valtionavustuksen koordinaatio tulevaisuudessa 

Selvityksessä arvioitiin kolmea vaihtoehtoista koordinaatiomallia: 
  1. STM vastaisi valtionavustuksen koordinoinnista ruoka-apua järjestäville toimijoille pitkälti nykyisen mallin mukaisesti. 
  2. STM siirtäisi valtionavustusta ruoka-apua koordinoivalle järjestölle, joka kanavoisi rahoitusta edelleen muille järjestöille. Malli edistäisi ruoka-aputoimijoiden yhteistyötä. 
  3. Ruoka-aputoiminta liitettäisiin sote-uudistuksen voimaantulon jälkeen uusien hyvinvointialueiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työhön. Näin myös vahvistettaisiin kytköstä alueellisiin sote-palveluihin. 
Selvityksen pohjalta STM järjesti rahoitushaun, jonka tuloksena SPR:lle myönnettiin rahoitus ruoka-avun kansallisen järjestökoordinaation kehittämiseen 2021-22 (punainenristi.fi). Hanke keskittyy ruoka-avun valtionavustusta saavien järjestöjen sekä muiden toimijoiden koordinaation kehittämiseen ja yhteistyön tiivistämiseen. Mukana ovat Kirkkopalvelut, Samaria, Sininauhaliitto, Työttömien Keskusjärjestö ja ViaDia sekä useat kunnat ja seurakuntayhtymät.  

Selvityksen tausta 

Selvitys pohjautuu ruoka-aputoimijoiden, kuntaedustajien ja asiantuntijoiden haastatteluihin, webinaarikeskusteluihin ja verkkokyselyyn. Selvityksellä haettiin erityisesti tietoa erilaisista toimintamalleista ja toimintatavoista. Näin suosituksissa voitiin huomioida ruoka-avun monimuotoisuus.  

Tutustu selvitykseen ja lue lisää

Ruoka luo yhteyden - Ruoka-apu hyvinvointivaltiossa -selvitys (pdf)

Tiivistelmä Ruoka luo yhteyden - Ruoka-apu hyvinvointivaltiossa -selvitys (pdf)

Lue uutinen: selvitys ruoka-avun tilanteesta ja järjestämisestä valmistunut

Lue blogi: Ruoka-apu luo yhteyksiä jalkautuvalle ja rakenteelliselle sosiaalityölle

Kysy lisää!

Rosa Hossain-Karhu 
Erikoissuunnittelija
040 480 8716
rosa.hossain-karhu(at)hus.fi