Uutisarkisto

16.2.2022

Soccan vuosi 2022: yhteistyön tiivistämistä Uudellamaalla ja yliopistoyhteistyön uudistamista

Vuoden 2022 punaiset lankamme ovat Uudellamaalla toimivien sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyön tiivistäminen ja yliopistoyhteistyön uudistaminen. Näiden lisäksi sosiaalihuollon tutkimus on vahvaa lastensuojelussa, terveyssosiaalityössä sekä rahapeliongelmaisille ja heidän läheisilleen suunnatuissa palveluissa.


- Haluamme yhdistää voimamme vahvemmaksi tutkimus- ja kehittämisrakenteeksi ja saada nykyisten osaamiskeskusten resurssit ja osaaminen koko Uudenmaan käyttöön, kertoo Soccan johtaja Pirjo Marjamäki.

Soccan lisäksi Uudellamaalla toimivat sosiaalialan osaamiskeskukset Sosiaalitaito (linkki) (Keski- ja Länsi-Uusimaa) ja Verso (linkki) (Itä-Uusimaa). Konkreettisia esimerkkejä yhteistyön tiivistymisestä ovat muun muassa sosiaalihuollon kirjaamisosaamisen ja ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron kehittämistyön laajentaminen Uudellemaalle. 

Yliopistoyhteistyön kehittäminen

Sote-uudistukseen liittyy myös yliopistoyhteistyön uudistaminen. Helsingin yliopiston kanssa tehtävää yhteistyötä kehitetään koko Uudenmaan alueella. Teemme yhteistyötä myös muiden yliopistojen kanssa. Samaan aikaan Helsingin yliopisto vahvistaa käytäntötutkimuksen rakenteitaan. Myös sosiaalityön käytännönopetusta ja opiskelijoiden käytäntötutkimuksia koordinoivaa Praksis-toimintaa uudistetaan. 

- Tavoitteena on selkeän, helposti kommunikoitavan ja yhteistyöhön kutsuvan rakenteen luominen Helsingin yliopistossa ja sen yhteistyösuhteissa toteutettavalle käytäntötutkimukselle, kertoo sosiaalityön käytäntötutkimuksen apulaisprofessori Maija Jäppinen.

Sosiaalihuollon tutkimus

Lisäksi sosiaalihuollon tutkimus on vahvasti esillä vuonna 2022. Laajan Lastensuojelu lapsen etuna -tutkimuksen Soccan osuudessa tarkastellaan ARVOA© -menetelmän soveltuvuutta lastensuojelun tilannearviointiin ja asiakastyön vaikuttavuuden arviointiin. Terveyssosiaalityön vaikuttavuuden tutkimuksessa HUSin alueella keskitytään vaikuttavuuteen lasten ja nuorten sairauksien sosiaalityössä. Nämä molemmat tutkimushankkeet ovat ensimmäisiä valtion tutkimusrahoituksella (VTR) rahoitettavia hankkeita. Laajojen VTR-hankkeiden lisäksi Peliklinikalla tutkitaan rahapeliongelmista kärsivien ja heidän läheistensä auttamiseen tarkoitettujen palvelujen vaikuttavuutta. 

Näiden lisäksi kehittämishankkeemme ja verkostomme jatkavat normaalia työtään.

Tutustu toimintasuunnitelmaan tästä (pdf)

Palaa otsikoihin