Uutisarkisto

23.3.2021

Lastensuojelun kehittäminen ja tutkimus vahvana painopisteenä Soccassa vuonna 2021

Lastensuojelun kehittäminen ja tutkimus ovat tärkeitä Soccan vuodessa 2021. Alkuvuonna konkreettisesti starttaava Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke kokoaa yhteen lähes koko sosiaalialan osaamiskeskusverkoston. Kehittämisen teemoja ovat mm. palvelujen väliin putoavien nuorten jalkautuva tuki, lastensuojelun monitoimijaisen verkoston päihdepalvelut ja systeemisen toimintamallin juurruttamisen jatkaminen.


Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeeseen voi tutustua tästä linkistä

Lastensuojelun kehittämisen rinnalla tehdään myös tutkimusta. Viime vuoden lopulla saimme valtion tutkimusrahoituksen (VTR) Lastensuojelulapsen etuna? Lapsen hyvinvoinnin arviointi lastensuojelussaja sen rajapinnoillatutkimukseen. Soccan tutkimusosuus on pääkaupunkiseudulla tehtävä tapaustutkimus Kuntaliiton ARVOA-mittarin käytön juurruttamisesta lapsiperheiden sosiaalityön asiakasprosesseihin.  

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, minkälaiseen tietoon ja ymmärrykseen pohjautuen tehdään tulkintoja lapsen hyvinvoinnista ja lastensuojelun tehtävästä, kun arvioidaan lapsen tarvetta lastensuojeluun. 

Socca koordinoi ja hallinnoi sekä kehittämishanketta että tutkimushanketta.  

Soccan johtaja Pirjo Marjamäki pohtii kokonaisuutta seuraavasti.

- Soccan strateginen tavoite on tehdä kehittämistyötä tutkitun tiedon pohjalta. Tänä vuonna meille tarjoutui mahdollisuus ottaa siinä iso askel eteenpäin lastensuojelussa. Iso askel otetaan myös maantieteellisesti, kun kehittämistä tehdään yhdessä koko Etelä-Suomen yhteistyöalueella ja tutkimusta peräti neljän yhteistyöalueen kesken. 

Sosiaalihuollon kirjaamisen digitaalinen valmennus alkaa 

Sosiaalialan osaamiskeskusverkoston toinen yhteinen ponnistus on jo vuosia jatkunut sosiaalihuollon kirjaamisosaamisen parantaminen. Vuonna 2021 käynnistyvät Kansa-koulu III -hankkeen valtakunnalliset kirjaamisasiantuntijoiden valmennukset suljetulla digitaalisella oppimisalustalla. Tämä mahdollistaa itsenäisen opiskelun aikatauluista riippumatta.  

Näiden lisäksi jatkamme edelleen ikäihmisten palvelujen kehittämistä GeroMetro-verkostossa, Pääkaupunkiseudun Praksiksessa tehtävää sosiaalityön käytännön opetuksen ja käytäntötutkimuksen kehittämistä yhdessä Helsingin yliopiston kanssa, sosiaalisen kuntoutuksen kehittämistä pääkaupunkiseudun verkostoyhteistyönä sekä rahapelaamisen ja digipelaamisen aiheuttamien ongelmien ratkomista Peliklinikalla.

Tutustu tästä Soccan toimintasuunnitelmaan 2021 (pdf)

Lisätietoja  

Pirjo Marjamäki
Johtaja
040 334 6401
pirjo.marjamaki(ät)hus.fi

Palaa otsikoihin