Kansa-koulu 6 - banneri - 1400x450

Kirjaaminen ja tiedonhallinta

Kansa-koulu

Kansa-koulu -hankkeet: Valmennusta sosiaalihuollon rakenteiseen kirjaamiseen

Olemme yhdessä muiden sosiaalialan osaamiskeskusten kanssa olleet mukana koko Suomen kattavissa sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpanoa tukevissa Kansa-koulu -hankkeissa vuodesta 2015 lähtien. 

Kansa-koulu 6 – Sosiaalialan kirjaamisosaamista tukemassa 

Hankkeen tavoitteena on edistää sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen kehittämistä kansallisesti. Hanke pyrkii turvaamaan Kansa-koulun kirjaamismateriaalin jatkohyödyntämisen. Tavoitetila on, että kirjaamiskäytäntöjen soveltaminen ja kehittäminen on jatkuvaa ja kansallisesti ohjattua.   

Hankkeessa on tavoitteena viimeistellä kirjaamisen peruspaketin kehittämistyö toteuttamalla ja pilotoimalla sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi sähköisessä koulutusympäristössä.  

Tämän ohella hankkeessa jatkamme kehittämisyhteistyötä THL:n, Kelan ja STM:n edustajien kanssa. 

Hankkeen toimintakausi on 1.5.–31.12.2024. Rahoituksen tarjoaa EU:n elpymisväline (Next Generation EU) ja budjetti on 145 000 euroa. Toteuttajina ovat osaamiskeskuksista Socca, Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa sekä Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ISO. Hallinnoija on Vasso – Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus. 

Aiemmat Kansa-koulu-hankkeet

  • Ensimmäisellä kaudella 2015–2017 valmennettiin ensimmäiset kuntien kirjaamisvalmentajat. Kansa-koulu I Innokylässä (linkki)
  • Toisella kaudella 2018–2019 jatkettiin kirjaamisvalmennuksien järjestämistä eri puolilla Suomea ja kohderyhmä laajeni: sote-esimiehet, koulutusorganisaatioiden edustajat, sote-organisaatioiden asiakirjahallinnosta vastaavat toimijat, asiakastietojärjestelmien pääkäyttäjät sekä entistä vahvemmin yksityiset palveluntuottajat. Kansa-koulu II Innokylässä (linkki)
  • Kolmannella kaudella 2020–2021 kirjaamisvalmennus siirrettiin digitaaliselle oppimisalustalle. Kansa-koulu III Innokylässä (linkki)
  • Neljännellä kaudella 2022  jatkettiin kirjaamisvalmennuksia digitaalisella oppimisalustalla ja alettiin rakentaa lisätukea kirjaamiskäytäntöjen kehittämiseksi. Kansa koulu 4.0 Innokylässä (linkki)
  • Viidennellä kaudella 2023 jatkettiin kirjaamisvalmennuksia digitaalisella oppimisalustalla, tuettiin luomaan pysyviä kansallisia toimintamalleja kirjaamisen kehittämiseen ja tuettiin hyvinvointialueita jalkauttamaan kansallisia kirjaamisen ohjeita ja määräyksiä. Kansa-koulu 5 Innokylässä 

Osallistujat ja rahoitus

Valtakunnallisissa Kansa-koulu 1-5 -hankkeissa ovat olleet mukana kaikki 9 sosiaalialan osaamiskeskusta eri puolilla Suomea. Kahta ensimmäistä hanketta koordinoi Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom ja kolmannesta hankkeesta alkaen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vasso. 

Kansakoulu I ja II -hankkeet rahoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja kolmannesta hankkeesta alkaen sosiaali- ja terveysministeriö. Neljäs, viides ja kuudes hanke ovat osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).

EU tähtilippu ja teksti: Euroopan unionin rahoittama Next Generation EU