Uutisarkisto

1.4.2022

Asiantuntijan työ Soccassa: esittelyssä tutkija Leena Männistö

#DuunissaSoccassa -juttusarjassa esittelyvuorossa on tutkija Leena Männistö. Leena tuli helmikuussa Soccaan tekemään terveyssosiaalityön vaikuttavuuden tutkimusta lasten ja nuorten sairauksien sosiaalityössä. Tutkijan näkökulma on Leenalle uusi ja virkistävä verrattuna käytännön sosiaalityön johtamiseen ja kehittämishanketyöhön.

Kerro lyhyesti taustastasi

Tulin Soccaan HUSin Lasten ja nuorten sairauksien sosiaalityöstä, jossa olen toiminut johtavana sosiaalityöntekijänä. Lasten ja nuorten sairauksien sosiaalityössä työskentelee kaikkiaan 53 sosiaalityöntekijää ympäri Uuttamaata. Sosiaalityöntekijät työskentelevät sairastuneen lapsen tai nuoren perheen tukemiseksi erikoissairaanhoidossa. Heidän  työ lasten  koostuu perhetilanteen tutkimuksesta, vanhemmuuden tukemisesta, ohjauksesta sosiaalihuollon palveluihin, tukitoimiin ja etuuksiin sekä perhettä tukevien verkostojen rakentamisesta.

Mitä teet Soccassa? 

Työskentelen Terveyssosiaalityön arvioinnin ja intervention vaikuttavuus näkyväksi (Terva) -tutkimushankkeessa. Tutkimus tehdään Helsingin, Tampereen ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa. Helsingin osuudessa tutkimuskohteena on lasten ja nuorten sairauksien sosiaalityö. Tutkimuksessa kuvataan terveyssosiaalityön interventioita ja niiden vaikuttavuutta. Aineisto kerätään asiakkailta standardoiduilla mittaristoilla, joilla mitataan elämänlaatua, toimijuutta ja elämäntilannetta. Lisäksi asiakkaat täyttävät Terva-palvelukyselyn. Asiakaskokemuksen lisäksi tietoa kerätään sosiaalityöntekijöiden arviointikyselyllä ja teemahaastatteluilla. Teen tutkimuksesta pitkällä tähtäimellä myös väitöskirjaani.

Tutkimusryhmä on kansainvälinen ja siinä on monipuolista sosiaalityön tutkimusosaamista. Ryhmässä ovat mukana mm. Australian Melbournen yliopiston sosiaalityön professori Lynette Joubert, Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön professori Janet Anand, sosiaalityön emeritus professori Anna Metteri Tampereen yliopistosta ja Helsingistä sosiaalityön professori Maija Jäppinen

Miksi Socca kiinnosti? Millaiset tunnelmat sinulla on tutkimuksen alkuvaiheessa?

On hienoa, että terveyssosiaalityön tutkimus sai valtion tutkimusrahoituksen. Näin terveyssosiaalityö pysyy ajan hermolla sosiaalityön tutkimuksessa ja kehittämisessä.

Uskon Soccan tarjoavan toimivat rakenteet tutkimuksen käytännön toteutukselle, mukavan työskentely-ympäristön ja vertaistukea sosiaalityön tutkimuksen kysymyksiin.

Mikä on tärkeintä, mitä haluat saada aikaan?

Haluan onnistua aineiston keräämisestä Lasten ja nuorten sairauksien potilaiden perheiltä ja sosiaalityöntekijöiltä. Sen jälkeen tärkeää on aineiston kattava analysointi ja lopputuloksena on toivottavasti mahdollista saada tutkimusperäistä näyttöä terveyssosiaalityön vaikuttavuudesta. 

Kerro yhdestä työpäivästäsi?

Työviikkooni sisältyy säännöllisiä tutkimusryhmän tapaamisia. Terva-hankkeen tutkijaryhmä on kansainvälinen ja siinä käytävä sosiaalityön keskustelu on ollut antoisaa ja kannustavaa. Yllättävää on ollut havaita, miten samankaltaisten pulmien parissa terveyssosiaalityössä toimitaan niin eri puolilla Suomea kuin Australiassakin asti. 

Miten huolehdit omasta hyvinvoinnistasi?

Nukun paljon 😊

Duunissa Soccassa -juttusarja

Tutustu aiempiin esittelyihin

Ota yhteyttä!

Leena Männistö
Tutkija
050 427 0107
leena.mannisto(at)hus.fi

www.socca.fi/sostyoterva






Palaa otsikoihin