Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen blogi

Blogin kirjoittajat toimivat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen eri tehtävissä. Kirjoituksissa jaetaan tietoa ja kokemuksia lastensuojelun kehittämistyöstä.
2.3.2022

”Se, että voi vaikuttaa siihen ketä on paikalla, vahvistaa kuulluksi tulemisen tunnetta”

Johannes Jahnukainen

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa on kerätty kokemusasiantuntijanuorten ajatuksia systeemisestä työskentelystä. Kirjoitukseen on koottu nuorten työpajoissa esittämiä pohdintoja. Työpajojen tuotoksia välitettiin ammattilaisille kahdessa eri koulutuksessa, joihin osallistui yhteensä yli 250 lastensuojelun työntekijää alkuvuonna 2022. 

Tuttuja asioita uudesta näkökulmasta

Hankkeen työntekijät tapasivat yhteensä kahtatoista lastensuojelun kokemusasiantuntijana toimivaa nuorta ja nuorta aikuista tammikuussa 2022. Yhteisissä työpajoissa kartoitettiin nuorten ajatuksia systeemisen lastensuojelun työskentelytavoista ja soveltamisesta.

Systeeminen työtapa ei ollut osallistuneille nuorille entuudestaan tuttu, mutta hanketyöntekijöiden avatessa sisältöä kokemusasiantuntijat kommentoivat monien asioiden kuulostavan varsin tutuilta lastensuojelutyössä – ne eivät valitettavasti vain toteudu riittävän usein.

Tärkeäksi teemaksi yhteisissä keskusteluissa nousi luottamus lapsen ja aikuisten välillä. Työskentely on aloitettava rauhassa ja sosiaalityöntekijän on kiinnitettävä huomiota lapsen tuntemuksiin työskentelyn edetessä. Systeemisen työskentelyn lupaa kysyvä työote sai kokemusasiantuntijoilta myönteisiä kommentteja, mutta sen toteuttamisessa he painottivat lasten yksilöllisiä eroja. Kun työntekijä tuntee lapsen, on hänen helppo havainnoida lapsen tunnetiloja työskentelyn eri vaiheissa.

”On hyvä, että työntekijää kiinnostaa miltä lapsesta tuntuu tai jos lapsi ei jaksa enää puhua käsiteltävistä asioista.”

Pysähtymistä ja oikeita ihmisiä ympärille

Systeemisessä lastensuojelussa keskeistä roolia näyttelevät verkostot korostuivat myös nuorten keskusteluissa. Nuoret painottivat läheisten ja luotettavien ihmisten merkitystä esimerkiksi neuvottelutilanteissa. Lastensuojelun työntekijöiden olisikin pyrittävä huomioimaan lapsen itse läheiseksi määrittämänsä ihmiset verkostojen yhteen kokoamisessa. Syntymäperheen jäsenet eivät välttämättä ole lapselle läheisimpiä aikuisia, ja viranomaistyön prosesseissa lapsen muut tärkeät läheiset saattavat hukkua.

”Se, että voi vaikuttaa siihen ketä on paikalla, vahvistaa kuulluksi tulemisen tunnetta.”

Myönteisenä asiana kokemusasiantuntijat pitivät pysähtymistä lapsen asioiden äärelle. Vaikka systeemisessä kokouksessa on usein läsnä paljon lapselle vieraita ihmisiä, voi se hyödyttää perheen tilannetta merkittävästi tuoden uudenlaisia näkemyksiä tilanteesta perheen kommentoitavaksi.  

”Usein lastensuojelun prosesseista jää fiilis, että on hätiköity ja kiirehditty. Pysähtyminen lapsen asian äärelle ja rauhassa yhdessä pohtiminen kuulostaa hyvältä toimintatavalta.”

Lapsen näköinen kokous

Systeemisen kokouksen järjestämisestä keskusteltaessa nuoret halusivat painottaa kokouksen rakentamista lapsilähtöisesti; lapselle on taattava kokouksessa turvallinen olo ja tarjottava mahdollisuus sekä huolelliseen valmistautumiseen että kokouksen jälkeiseen purkukeskusteluun luotettavan aikuisen kanssa. Jotta lapsi itse haluaa osallistua systeemiseen kokoukseen, on tilanteesta luotava riittävän rento ja turvallinen. Lapsen on tiedettävä mihin hän on osallistumassa ja ketä kokoukseen osallistuu.

”Tittelit ei kiinnosta yhtään. Haluan tietää kuka olet ja miksi olet kiinnostunut asioistani?”

Kirjoittaja:
Johannes Jahnukainen
Osallisuusasiantuntija
Lastensuojelun Keskusliitto & Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Sitaatit ovat nostoja kokemusasiantuntijanuorten työpajoista ja ammattilaisille pidetyistä koulutuspuheenvuoroista.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja