Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen blogi

Blogin kirjoittajat toimivat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen eri tehtävissä. Kirjoituksissa jaetaan tietoa ja kokemuksia lastensuojelun kehittämistyöstä.
9.6.2021 13.00

Osallisuus kuuluu kaikille

Annukka Paasivirta ja Mari Väistö

Haluamme aidosti kuulla lasten ja nuorten ääntä sekä heidän kokemuksellista tietoaan. On tärkeää tukea lasten ja nuorten tiedon saantia, näkemysten ilmaisua sekä luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen rakentamista jokaisen lastensuojelun asiakkaana olevan lapsen ja nuoren kohdalla.

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on varmistaa lastensuojelun asiakkaiden osallisuuden toteutuminen läpileikkaavasti koko hankkeessa. Lastensuojelun Keskusliitto on kumppanina mukana hankkeessa tukemassa tavoitteen toteutumista erityisesti lasten ja nuorten osalta.

Tehtävämme hankkeessa on fasilitoida nuorten työpajoja yhdessä alueiden hanketyöntekijöiden kanssa, koota lastensuojelun asiakkaana olevien tai olleiden nuorten näkemyksiä monikanavaisesti sekä huolehtia nuorten näkemysten saattamisesta ammattilaisten tietouteen.

Mistä lähdettiin liikkeelle?

Hankekauden aluksi tapasimme eri Etelä-Suomen alueiden hanketyöntekijät ja pääsimme yhdessä pohtimaan, millä konkreettisilla keinoilla edistämme lasten ja nuorten osallisuutta kyseisellä alueella osana systeemistä lastensuojelua, palvelujen väliin putoavien nuorten tukea, lapsiperheiden ja lastensuojelun arviointia tai monitoimijaisen verkoston päihdepalveluita.

Lasten ja nuorten äänen kuuleminen on työmme keskiössä. Tulemme ensi syksynä keräämään nuorten näkemyksiä päihde-tematiikkaan liittyen. Kokemusasiantuntijoiden kanssa työskentely on herättänyt paljon kiinnostusta. Tätä työtä tuemme alueellisesti sekä yhteistyössä eri järjestöjen kanssa toteutettavan Kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa -webinaarin kautta (17.11.21.) Lisäksi nostamme nuorten näkemyksiä esille esimerkiksi Valtakunnallisten lastensuojelupäivien yhteydessä pidettävästä Nuorten päivästä sekä pohdimme erillisiä työpajoja nuorille.

Tapaamisten pohjalta havaitsimme, että lasten ja nuorten omien näkemysten kokoamisen ja kokemusasiantuntijuuden vahvistamisen lisäksi on tärkeää vahvistaa ammattilaisten osaamista. Olemme järjestäneet ja tulemme läpi hankekauden pitämään alueellisesti erilaisia koulutus- ja kehittämistilaisuuksia osallisuudesta lastensuojelun ammattilaisille. Olemme myös pohtineet lapsikeskeisyyden määrittelyä ja kehittämistä osana systeemistä lastensuojelua.

Osallisuuden tekoja ja valintoja

Osallisuus vaatii toteutuakseen hyvän tahdon lisäksi tekoja. Jokainen hanketyöntekijä edistää lasten ja nuorten osallisuuden toteutumista oman työnsä kautta alueellaan. Kehittämishankkeessa joutuu tekemään valintoja ja rajauksia. Tätä olemme tehneet yhdessä hanketyöntekijöiden kanssa. Tätä olemme tehneet yhdessä hanketyöntekijöiden kanssa. Tavoitteena on löytää uusia tapoja ja näkökulmia, miten asiakkaiden osallisuus mahdollistuisi entistä paremmin lastensuojelussa.

Haluamme pyytää niin nuoret kuin ammattilaiset mukaan yhteiseen kehittämiseen. Paras lopputulos tehdään yhteistyöllä.


Annukka Paasivirta ja Mari Väistö

Kirjoittajat työskentelevät asiantuntijoina Lastensuojelun Keskusliitossa ja ovat mukana Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa osallisuustyöpaketin toteuttajina.

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja