Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen blogi

Blogin kirjoittajat toimivat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen eri tehtävissä. Kirjoituksissa jaetaan tietoa ja kokemuksia lastensuojelun kehittämistyöstä.
23.11.2021

Mitä naapurissa tehdään? Pohdintaa ammatillisten kokemusten jakamisen merkityksestä

Ilona Akkila & Maija Leskinen

Etelä-Suomen lapsi- ja perhesosiaalityön ammattilaiset jakavat kokemuksiaan systeemisistä kokeiluista ja käytännöistä Tulevaisuuden lastensuojelu-hankkeen Syty-foorumilla 10.12.2021. Kymenlaakson hanketyöntekijä Maija Leskinen ja pääkaupunkiseudun hanketyöntekijä Ilona Akkila pohtivat blogi-kirjoituksessaan ammatillisten kokemusten jakamisen merkitystä eri kuntien ja toimijoiden välillä.

Työskentely Tulevaisuuden lastensuojelu – hankkeessa mahdollistaa näköalapaikan lastensuojelun kentän laaja-alaisempaan tarkasteluun. Hanketyössä meille on muodostunut aiempaa selkeämpi kokonaiskuva siitä, mitä lastensuojelun kentällä on meneillään Etelä-Suomen alueen kunnissa, valtakunnallisella tasolla sekä kolmannella sektorilla. Hankkeen alueellinen yhteistyö ja eri ammattilaisten kuuleminen on paljastanut, kuinka merkityksellistä on jakaa käytäntöjä ja kokemuksia yli organisaatiorajojen.  Koemme, että ammatillisen kokemustiedon äärelle pysähtymisellä tulisi olla paikkansa niin kehittämistyössä kuin myös osana lapsiperhepalveluissa tehtävän sosiaalityön arkea. 

Kuntien väliset etäisyydet saattavat olla lyhyitä, mutta kynnys yhteydenpidolle on korkea. Foorumeja arkityön kokemusten ja käytäntöjen jakamiselle ei juuri ole.  Syynä tähän ovat muun muassa yhteistyötä tukevien perinteiden ja rakenteiden puuttuminen sekä käytännön työn hektisyys. Kuulemamme perusteella eri alueita yhdistävät varsin samanlaiset lastensuojelun sosiaalityötä koskevat haasteet ja kysymykset.

Uskomme, että ammattilaisten kokemusten jakaminen lisää keskinäistä ymmärrystä. Kuuleminen - mitä muualla tehdään, miten tehdään, mitä haasteita on kohdattu, miten niitä on selätetty ja miltä työntekijöistä tuntuu - rikastuttaa oman työn ja organisaation käytänteiden tarkastelua. On innostavaa kuulla kokeiluista, jotka ovat vaikuttaneet esimerkiksi asiakkaan osallisuuden toteutumiseen positiivisesti. 

Kuntarajojen ylitse käytännön tasolla tehtävä tiiviimpi yhteistyö ja ammatillisten kokemusten jakaminen toimisi osaltaan työntekijöiden oppimisen foorumina ja kannustaisi sekä osallistaisi työntekijöitä entistä enemmän arjessa tehtävään kehittämistyöhön. Pitkällä aikavälillä tehty yhteistyö voisi johtaa yhtenäisempiin työkäytäntöihin ja vähentää päällekkäistä kehittämistyötä. 

On ollut ilo huomata, että käytäntöjen ja kokemusten jakoon liittyviin yhteydenottoihin on arjen paineesta huolimatta suhtauduttu myönteisesti. Ammattilaiset ovat jakaneet omia havaintojaan ja kokemuksiaan mielellään.  Tulevaisuuden lastensuojelu- hankkeen järjestämät, systeemisen toimintamallin keskeisten toimijoiden alueelliset verkostot sekä toukokuussa pidetty Systeemisiä kokeiluja Etelä-Suomesta -foorumi ovat osoittaneet kentän kiinnostuksen ja tarpeen yhteisille kohtaamisille. Yhteinen keskustelu ei jää kiinni ammattilaisten valmiudesta tai halukkuudesta kertyneen tiedon vaihtoon.

Hyvinvointialueiden muodostumiseksi tehtävä työ tulee vaatimaan ja velvoittamaan rajoja ylittävään yhteistyöhön, mutta näkyykö yhteistyö käytännön sosiaalityön tasolla?  Olemme pohtineet, millaiset rakenteet mahdollistaisivat ja tukisivat eri alueilla kertyneen kokemustiedon jakamista. Tärkeää olisi, että foorumi olisi kaikkien työntekijöiden helposti saavutettavissa. Avauksina tämän suuntaiseen toimintaan on esimerkiksi Kaakkois-Suomen osaamiskeskuksen kahden hyvinvointialueen työntekijöille järjestämät virtuaaliset aamukahvit, joissa kokoonnutaan yhteisen teeman äärelle. 

Rakenteiden muodostaminen vaatii vielä yhteistyötä foorumien pysyvyyden ja toimivuuden varmistamiseksi. Tavoitteena olisi saada toiminnasta alueille pysyvä rakenne, joka tukisi ammatillisten kokemusten jakamisen kulttuuria. Olemme pohtineet, voisivatko esimerkiksi osaamiskeskukset vastata tarpeeseen alueellisen kokemusfoorumin järjestämisestä ja koordinoimisesta? 

Kirjoittajat:
Maija Leskinen ja Ilona Akkila
Tulevaisuuden lastensuojelu- hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu-hankkeen 10.12.21 klo 9-12 Systeemisiä kokeiluja 2.0 foorumi (linkki lisätietoihin ja ilmoittautumiseen) tarjoaa mahdollisuuden kuulla ja keskustella Etelä-Suomen alueella tehdyistä systeemisistä kokeiluista, käytännöistä ja kokemuksista. Foorumilla ääneen pääsevät käytännön työntekijät, jotka kertovat kokemuksiaan systeemisestä työotteesta lapsiperheiden sosiaalityössä, koordinaattorin työstä ja asiakkaan mukaan ottamisesta systeemiseen viikkokokoukseen. Koska tarve ammattilaisten yhteisille foorumeille on ilmeinen, saa Systeemisten kokeiluiden foorumit jatkoa myös keväällä 2022.  





Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja