Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen blogi

Blogin kirjoittajat toimivat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen eri tehtävissä. Kirjoituksissa jaetaan tietoa ja kokemuksia lastensuojelun kehittämistyöstä.
5.4.2022

Mitä jos rajoja ei olisi?

Vappu Koskinen ja Veronica Lundqvist

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen webinaarissa "Mitä jos rajoja ei olisi? Monitoimijainen työ – ymmärrystä ja osaamista asiakkaan kanssa" 11.3.22 käsiteltiin monitoimijaisuutta asiakastyössä ja lainsäädännössä. Tilaisuudessa kuultiin äidin kokemustarina, lakimies Kati Saastamoisen puheenvuoro sekä Hehku-tiimin ja systeemisen verkostotyön esittely.


Kokemusasiantuntija Helin pysäyttävässä puheenvuorossa kuultiin, millaisen viranomaisviidakkoon Helin pojan koulunkäyntivaikeudet olivat johtaneet. Toimijoita oli muutaman vuoden aikana pojan elämässä yli 80. Ja se, joka yritti koordinoida eri toimijoiden yhteistyötä, oli lapsen oma äiti.

Tarinan koskettavin kohta oli se, kun lapsi päätettiin sijoittaa ja lapsi kysyi äidiltään: ”Miten se, että muutan pois kotoa auttaa, kun ongelmana on, etten pysty menemään kouluun”. Lapsen näkökulmasta kotona asiat olivat hyvin.

Helin tarina toi mieleen kerrostalometaforan, jossa jokaisessa kerroksessa työskentelee eri ammattilaisia. Pohjakerroksessa elää perhe, jonka lapsella on haasteita. Mitä ylemmäs kerroksissa siirrytään, sen hajanaisempana kokonaisuus näyttäytyy. Dialogi eri kerrosten välillä ei toimi, eikä asiakas aina tiedä, mitä tapahtuu hänen noustessa eri kerroksissa hissistä pois. Joskus hänet jopa käännytetään ovella. Hissiin nousee uusia ammattilaisia, jotka jäävät seuraavassa kerrosvälissä pois ja ajoittain hissi jää jumiin kerrosten välille.

Tarinassa kuulijalle välittyi tunne siitä, ettei kukaan toimija pysähtynyt miettimään, mikä voisi olla juurisyy nuoren haluttomuudessa mennä kouluun. Vanhemmilta ei oltu kysytty heidän jaksamisestaan tai miten heitä voisi tukea, jotta he vuorostaan pystyisivät tukemaan lastaan, jolla on paha olla.

Lapsen suojelu on ammattilaisten yhteinen tehtävä

Lastensuojeluun erikoistunut juristi Kati Saastamoinen korosti webinaarin puheenvuorossaan kaikkien viranomaisten vastuuta lapsen suojelussa sekä monialaisen yhteistyön mahdollisuuksia ja velvollisuuksia lain näkökulmasta. Varhainen ja ennaltaehkäisevä lapsen suojelu on kaikkien ammattilaisten yhteinen asia. Lain näkökulmasta yhteydenottopyyntö tai lastensuojeluilmoitus on kutsu viranomaisten väliseen yhteistyöhön. Saastamoisen mukaan olisi tärkeä pohtia ongelman juurisyytä; sen sijaan, että etsitään palvelu vain näkyvän ongelman korjaamiseksi.

Hehku-toimintamalli tarjoaa intensiivistä tukea ja hoitoa ja tukea

Helsingissä on kehitetty Hehku-toimintamalli, jossa psykiatrian hoidon ja lastensuojelun tuen työskentely yhdistyy jalkautuvana tukena lapsen kotiin ja muuhun lapsen toimintaympäristöön. Tavoitteena on kehittää uudenlaista tukea niille lapsille, joiden hoitokontakti uhkaa loppua tai joiden kohdalla sijoitusuhka on suuri. Ajatuksena on, että jalkautuvan palvelun myötä lapsen ja hänen läheistensä kanssa saadaan rakennettua luottamukseen perustuva yhteistyö lapsen omassa ympäristössä, jolloin myös tuen ja palveluiden vastaanottamisen kynnys madaltuu. Luottamuksellinen suhde työntekijöihin vahvistaa asiakkaan motivaatiota työskentelyyn ja luottamus muutoksen mahdollisuuteen kasvaa. 

Systeeminen viitekehys tuo toimijat yhteen ydinkysymyksen äärelle

Systeeminen verkostotyö on kaikkien ammattilaisten vastuulla ja jokainen meistä voi olla siinä aktiivinen toimija. Onnistumisen edellytyksiä ovat asiakkaan aktiivinen toimijuus omassa prosessissaan ja ammattilaisten välinen luottamukseen perustuva yhteistyösuhde. Hyvän verkostotapaamisen perusta on se, että määritellään etukäteen yhdessä asiakkaan kanssa ydinkysymys mihin pyritään löytämään ratkaisuja. Verkostotapaamiseen kutsutaan mukaan ydinasian näkökulmasta keskeiset toimijat. Tärkeää on voida aidosti kohdata asiakas, ymmärtää asiakkaan arkea ja ottaa arjen kieli yhteiseksi kieleksi.

Jos rajoja ei olisi?

Jotta yhteistyö ilman rajoja olisi mahdollista, vaaditaan uskallusta meiltä kaikilta ammattilaisilta kohdata, kysyä ja pohtia. Yhteisen viitekehyksen kautta työskentely auttaa luomaan yhteistä kieltä sekä tarjoaa selkeitä, ennakoitavia ja osallisuutta tukevia vuorovaikutuksen rakenteita moniammatillisen työn tilanteisiin.  Se auttaa myös purkamaan perinteistä asiantuntijuutta ja tuo tilalle dialogisuuden ja reflektiivisyyden, joka helpottaa vuorovaikutusta ja uuden yhteisen ymmärryksen syntymistä.

Luotettaessa kohtaamisen, vuorovaikutuksen ja asiakkaan osallisuuden voimaan voidaan kerrostalon sijaan rakentaa luottamusta, ymmärrystä ja tarvittavaa tukea.

Kirjoittajat:
Vappu Koskinen ja Veronica Lundqvist

Kirjoittajat ovat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen (linkki) työntekijöitä. Seuraavat webinaarimme ovat 6.5.22 ja 20.5.22. Lisätiedot ja ilmoittautumiset tuleviin webinaareihimme (linkki).


 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja