Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen blogi

Blogin kirjoittajat toimivat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen eri tehtävissä. Kirjoituksissa jaetaan tietoa ja kokemuksia lastensuojelun kehittämistyöstä.
26.8.2021

Mielekäs tekeminen voi löytyä Hehku-tiimin nuorisotyön kautta

Henna Tarjanne-Lekola & Jenni Tverin Mellavuo

Hehku-tiimi antaa jalkautuvaa ja intensiivistä tukea 10-17-vuotiaille lastensuojelun ja HUS lasten- ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaille. Työmuotoa testataan Helsingissä vuosina 2021-2022. Jenni Tverin Mellavuo toimii Hehku-tiimissä nuoriso-ohjaajana. Hän auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen mielekästä tekemistä tai itselleen sopivan kiinnostuksen kohteen. 


”Lähdimme liikkeelle ensimmäisten asiakasperheiden kanssa tämän vuoden maalis-huhtikuussa. Työskentelyajan kesto on noin kuusi kuukautta ja nyt ensimmäiset asiakkuudet ovat loppusuoralla. Meitä on moniammatillisessa Hehku-tiimissä lisäkseni kaksi nuorisopsykiatrian sairaanhoitajaa, kolme lastensuojelun sosiaaliohjaajaa ja yksi nuorisopsykiatrian psykologi.

Nuorisotyö keskittyy kaverisuhteisiin, harrastuksiin ja vapaa-aikaan. Teen asioita, jotka ovat lähellä nuoren elämää ja tärkeitä juuri sillä hetkellä. Tapaan nuoria kahdestaan tai kollegan kanssa; käytössä on joustavasti eri vaihtoehtoja.

Nuoren asiakkuus Hehku-tiimissä alkaa lastensuojelun sosiaalityöntekijän tai lasten- ja nuorisopsykiatrian sairaanhoitajan aloitteesta. Nuorella tulee olla asiakassuhde molempiin tahoihin. Hoitokontaktilla on noussut huoli nuoresta ja sen pohjalta pyyntö tehdään; huoli voi nousta esimerkiksi, jos nuori jättää tulematta sovittuihin tapaamisiin.

”Juuri nyt voi olla oikea hetki ottaa apua vastaan.”
Monien nuorien kohdalla on saatettu kokeilla erilaisia asioita ennen Hehku-tiimin asiakkuutta. Hehku-tiimin asiakkaat ovat väliinputoajia, joille aikaisemmin tarjolla olleet palvelut eivät ole tarjonneet riittävästi apua. Kuten viisas kollegani sanoi, niin juuri nyt voi olla oikea hetki ottaa apua vastaan.

Jokaisella nuorella on Hehku-tiimissä oma vastuuhenkilö. Vastuuhenkilön kanssa tilannetta kartoitetaan Hehku-työskentelyn alussa ja hän pitää lankoja käsissään. Koko tiimin monialainen asiantuntemus on käytössä ja tapaamisissa hyödynnetään erilaisia ammattitaitoja.

Mielestäni on hienoa, että nuorisotyö on mukana Hehku-tiimissä. Usein nuoret kaipaavat ei-tavoitteellista yhdessäoloa turvallisen aikuisen seurassa. Tapaamisissa nousee esille kiinnostuksen kohteita ja voimme niiden pohjalta käydä tutustumassa harrastuspaikkoihin tai etsiä tietoa netistä.

Nuorisotoiminta ohjautuu räätälöidysti ja aina yksilöllisen tarpeen mukaan. Viime viikkoina olen tehnyt esimerkiksi kokoavaa työtä yhden kiusaamistapauksen ympärillä. Otin yhteyttä nuoren uuteen kouluun ja olemme yhdessä kuraattorin kanssa suunnitelleet ryhmäytymistä ja pehmeää aloitusta yläasteen alkaessa.

Kesällä olen tehnyt nuorten kanssa ruokaa tai auttanut siivoamisessa, käynyt uimassa ja retkillä. Liikkeellelähtö on tärkeää. Kun lähdetään muualle, kodin kahnaukset unohtuvat. Tämän huomasin, kun olin sisaruksien kanssa rantareissulla. Oli hieno nähdä, miten toinen opetti toiselle asioita ja löytyi uutta, kivaa tekemistä.

Tapaan asiakkaina olevia nuoria ja perheitä tosi vaihtelevasti. Osaa viikoittain ja osaa tarpeen mukaan. Yhdelle perheelle järjestin nuorisotalosta tilat perhetapaamisille läheltä heidän kotiaan, koska liikkuminen kauas oli heille hankalaa. Yksi nuorista tarvitsi apua psykiatrian tutkimuksissa käymiseen. Hain hänet kotoa ja vein tutkimuksiin ja saattelin lopuksi nuoren kouluun. Onnistuimme myöhentämään klinikka-aikoja, mikä auttoi ehtimisessä ja tutkimukset saatiin tehtyä. Samalla tutustuimme, juttelimme ja kävimme kissakahvilassa.

”Pitäisi olla mahdollisuus tehdä ja kokeilla erilaisia vapaa-ajan juttuja”

Harrastustoiminta tulisi nähdä laajasti. Tärkeintä on, että on joku asia, josta nuori voi innostua. Mihin voi uppoutua ja mikä on paineista vapaa. Nuorilla pitäisi mahdollisuus kokeilla erilaisia juttuja; esimerkiksi Fun action –kortilla voi vapaasti kokeilla eri lajeja. Nuta-kontti tarjosi kesällä harrastustoimintaa ja välinelainausta. Viikoittaiset, säännölliset harrastukset eivät sovi kaikille.

Oman jutun löytäminen on yksilöllinen prosessi ja sille on tärkeä antaa tilaa. Mielekäs tekeminen voi löytyä netin avulla. Yks nuorista harrastaa Korea-poppia. Hän treenaa itse kotona K-popin tansseja. Kysyin, haluaako hän ohjatuille tunneille tai katsomaan tanssiesitystä, niin ne eivät kiinnostaneet. Hän on selvästi löytänyt oman jutun ja tavan toteuttaa sitä.

”Sovellus helpotti vaikeasta asiasta puhumista ja on auttanut vähentämään haitallista toimintaa”

Vaikeiden asioiden äärelle pääseminen vaatii herkkiä tuntosarvia. Eräs nuori kertoi sovelluksesta, joka tukee häntä viiltelyn vähentämisessä. Sinne hän pystyi merkitsemään ne päivät, joina on viillellyt. Sovellus on auttanut häntä vähentämään haitallista toimintaa. Sovelluksen keskusteluryhmästä oli löytynyt vertaistukea. Tästä avautui meille keskustelu siitä, mikä tunne tai asia edeltää viiltelyä ja millainen on nuorelle sopiva tavoite viiltelyn vähentämiselle. Tapaamisen päätteeksi lähdimme etsimään sopivia, arvet peittäviä, uikkareita.

Hehku-työskentelyn pyrkimys on, että nuori saisi asua kotona, mutta joissain tilanteessa työskentelyn aikana saatetaan tarvita sijoitusta kodin ulkopuolelle.  Tällöin Hehkusta ollaan perheen ja nuoren tukena ja yhteistyössä myös sijoituspaikan kanssa, mikäli kysymys on lyhytaikaisesta sijoituksesta. Hehku-työskentely on määritelty kestämään noin kuusi kuukautta, jolloin myös tavoitteet työskentelylle tehdään sen mukaisesti.

Se, että meitä on eri ammateista, on etu ja tuo paljon osaamista Hehku-tiimin käyttöön. Haasteina monitoimijaisuudessa ovat eri asiakastietojärjestelmät, kirjaamiskäytännöt ja ammattikuntien erilaiset toimintatavat. Tiimityössä on keskeistä säilyttää oma ammatillinen osaaminen, liittyä toisen osaamiseen ja löytää uusia toimintatapoja. Koko ajan hiomme yhteisiä käytäntöjä ja yhteistyön muodot Hehku-tiimissä kehittyvät.

Tärkeintä on, että nuori luottaa meihin. Aina kun kohtaan nuoren, annan palautetta. Kiitän nuorta rehellisyydestä. Toimintamme lähtökohta on arjen muokkaaminen lapselle ja nuorelle turvalliseksi ja vahvuuksia tukevaksi laaja-alaisena yhteisenä työnä.”

Teksti: Henna Tarjanne-Lekola ja Jenni Tverin Mellavuo

Mikä on Hehkutiimi? 

Hehku-tiimi on  intensiivisen jalkautuvan tuen ja hoidon pilotti, joka tähtää pysyvään yhteiseen toimintamalliin. Kehittämishankkeen toiminta ajoittuu keväästä 2021 vuoden 2022 loppuun. Hehku–tiimi on Helsingin kaupungin, HUSin ja Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen yhteistyöhanke.

Hehku-tiimi on uudenlainen, integroitu intensiivisen tuen ja hoidon malli. Palvelu on tarkoitettu 10-17 vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka ovat asiakkaana lastensuojelussa ja lasten- tai nuorisopsykiatriassa ja tarvitsevat sekä tiivistä että kokonaisvaltaista tukea ja hoitoa. Asiakkaaksi voidaan ottaa myös, jos psykiatriassa hoidon tarpeen arviointi on keskeytymässä.

Asiakkaan oireilussa voi olla ylisukupolvisuutta, perheessä useampi oireileva lapsi tai perheen tilanne ei muutoin tue hoidon toteutumista. Usein asiakkailla on laaja-alaista tuen tarvetta ja useimmilla myös kiireellisen sijoituksen riski.

Hehku-tiimi on itseohjautuva työryhmä ja se yhdistää lastensuojelun tehostetun perhetyön, nuoriso-ohjauksen sekä lasten- ja nuorisopsykiatrisen hoidon ja psykologin tuen. Ydintiimi hyödyntää perusopetuksen ja muiden verkostojen resurssia ja osaamista.

Työssä jalkaudutaan lapsen/nuoren arjen kehitysympäristöihin esimerkiksi kotiin tai vapaa-ajan viettopaikkoihin. Vastuu tuen ja hoidon linjaamisesta ja koordinoinnista säilyy lapsen asiasta vastaavalla sosiaalityöntekijällä ja hoidosta vastaavalla lääkärillä. Yhteistyö olemassa olevan verkoston ja hoitotiimin kanssa on tiivistä

Hehku-tiimin palvelu on räätälöityä, moniammatillista ja tiivistä (tapaamisia useita kertoja viikossa). Työskentely kestää keskimäärin 6 kuukauden ajan asiakasnuoren kanssa yksilöllisen suunnitelman mukaan. Toiminta sijoittuu HUSin alueelle.

Lisätietoa Hehku-tiimin asiakasohjauksesta, toiminnasta:

Marjo Alatalo, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki, lastensuojelu ja perhesosiaalityö
puh. 040 162 8805
marjo.alatalo(at)hel.fi

Hehku-tiimi, Lastensuojelun tulevaisuus -hanke: 

Nuppu Aro
Sairaanhoitaja
040 183 6331
nuppu.j.aro(ät)hus.fi

Nina Nummela
Sairaanhoitaja
040 538 1001
nina.nummela(ät)hus.fi

Jenni Tverin-Mellavuo 
Nuoriso-ohjaaja 
040 153 1935 
jenni.tverin-mellavuo(ät)hus.fi 

Hehkutiimin somekanavat:

FB: https://www.facebook.com/Hehku-tiimi-106822428176462
Instagram: https://www.instagram.com/hehku_tiimi/


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja