Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen blogi

Blogin kirjoittajat toimivat Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen eri tehtävissä. Kirjoituksissa jaetaan tietoa ja kokemuksia lastensuojelun kehittämistyöstä.
30.11.2021

Ammattilaisten näkemyksiä yhdessä tehtävän arvioinnin haasteista ja mahdollisuuksista

Ilona Akkila ja Vappu Koskinen

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen haastatteluissa ammattilaiset kokivat vastuusosiaalityöntekijän roolin raskaaksi juuri vastuullisen arvioinnin vuoksi. Arviointiin kaivataan monitoimijaista tukea. Yksi toimiva ratkaisu yhteistyön toteuttamiseen on systeeminen työmalli.

Toteutimme monitoimijaista lapsi- ja perhekohtaista arviointia koskevat fokusryhmähaastattelut kolmella Etelä-Suomen alueella syksyllä 2021. Monitoimijaisuudella tarkoitamme yhteistyötä muiden ammattilaisten, mutta myös lapsen ja hänen lähiverkostonsa kanssa. Fokusryhmähaastatteluihin kutsuttiin lastensuojelun avohuollon, perhesosiaalityön sekä lapsiperheiden ja nuorten palvelutarpeen arvioinnin työryhmien edustajia. Tavoitteena oli tuottaa tietoa arviointikäytännöistä sekä edistää näkemystä monitoimijaisesta arvioinnista suhdeperustaisena työskentelynä.

Haastattelutapaamiset tarjosivat tärkeän mahdollisuuden ammattilaisille päästä keskustelemaan ja pohtimaan yhteisen arvioinnin toteuttamista ja sen reunaehtoja saman pöydän äärellä. Toisaalta saimme kehittämistyöhön arvokasta tietoa arvioinnin tilanteesta ja kehittämistarpeista hankealueilla.

Sosiaalityöntekijöiden ja -ohjaajien haastatteluissa kertoma maalaa kuvaa siitä, että hankealueilla on monitoimijaisuutta mahdollistavia käytäntöjä, mutta sille kaivattaisiin selkeitä rakenteita. Moninäkökulmaisuutta työhön saadaan tällä hetkellä parityön, toisen ammattikunnan konsultoinnin ja tiimissä jakamisen kautta, mutta yleisesti monitoimijaisuutta toivottaisiin olevan oman tiimin sisällä – rakenteissa!

Ammattilaiset kuvailivat vastuusosiaalityöntekijän roolin olevan raskas, koska loppu viimeksi ammattilainen on yksin vastuussa lapsi- ja perhekohtaisesta arvioinnista.  Tähän kaivattaisiin helpotusta, että arviointia ei tehtäisi niin yksin. 

Ammattilaiset näkivät systeemisen työmallin (SYTY-malli) potentiaalisena rakenteena yhteiselle, monitoimijaiselle, arvioinnille. Heidän mielestään SYTY-malli tuottaa kokonaisvaltaisemman ymmärryksen lapsen ja perheen tilanteesta, lapsen ja vanhemman äänen paremmin kuuluviin ja mahdollisuuden tuoda tiimiin lapsen kannalta olennaisia yhteistyökumppaneita systeemiseen tiimiin.

”Systeemisessä työmallissa on tiimin tuki. Tämä vähentää yksittäisten työntekijöiden mielivaltaisuutta ja mahdollista virhearviointia.” 

SYTY-malli ei ole vielä koko Etelä-Suomen alueella lastensuojelun avohuollon, perhesosiaalityön ja lapsiperheiden ja nuorten palvelutarpeen arvioinnin tiimeissä käytössä. Silti tärkeä viesti ammattilaisilta haastatteluissamme oli, että arviointia ei pitäisi joutua tekemään yksin, ja yhteisesti tehtävälle arvioinnille pitäisi olla rakenteita. Näiden rakenteiden luominen on kuntien ja kuntayhtymien, ja tulevien hyvinvointialueiden tärkeä tehtävä.

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa on tarkoitus jatkaa hankealueilla fokusryhmähaastattelujen toteuttamista. Yhdessä hankealueiden ammattilaisten kanssa toivomme voivamme edistää yhdessä tehtävää arviointia ja löytää arvioinnin yhteisesti jaetut ydinelementit. Ole meihin rohkeasti yhteydessä, mikäli toivoisit fokusryhmähaastattelua myös omaan työyhteisöösi!


Kirjoittajat:
Vappu Koskinen 
vappu.koskinen(at)sosiaalitaito.fi
Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke, Keski-Uusimaa

Ilona Akkila, vanhempainvapaalla
Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke, Pääkaupunkiseutu


Haastatteluaineistoa esiteltiin 12.11.21 Voiko noille puhua? Luottamus ja suhdeperustaisuus lasta koskevan ymmärryksen edellytyksenä monitoimijaisessa arvioinnissa -webinaarissa. Webinaarin esitysmateriaalit löytyvät (avaa linkki). Arvioinnin seuraava webinaari Tärkeät asiat elämässäni – turvallisuutta ja tukea lapsen ja nuoren arkeen monitoimijaisella arvioinnilla 6.5.22 (linkki)


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja