Soccan blogi

Sosiaaliala, sen kehittäminen ja tutkimus ovat suuressa murroksessa. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Jaamme tässä blogissa toiveitamme, ehdotuksiamme ja ajatuksiamme kehittämisen arjesta ja uusista suunnista. Tutustu ja kommentoi!
28.4.2023

Ammattilaiset kutovat turvaverkkoa lastenpsykiatrian akuuttijaksolta kotiutumisen tueksi KOKO-tiimissä

Tanja Koskinen

Tässä blogisarjassa kerromme Etelä-Suomen osaamis- ja tukikeskus (OT) -hankkeen kehittämiskuulumisia. Tällä kertaa avaamme pilottia, jossa kehitetään uudenlaista, integratiivista valmentavan tuen toimintamallia lastenpsykiatrian akuuttijaksolta kotiutumisen tueksi. Ammattilaisille tarkoitettua toimintamallia toteuttaa hanketyöntekijöistä muodostuva KOKO-tiimi. Nimi tulee siitä, että koko lapsen verkoston ammattilaistoimijoiden porukka tekee tiimin tuella moniammatillista yhteistyötä lapsen ja perheen parhaaksi. Näin haastavassa tilanteessa oleva lapsi lähiverkostoineen saa parhaan mahdollisen hoidon ja tuen, ja tällä voidaan ennaltaehkäistä toistuvia hoitojaksoja akuuttipsykiatrialla. Toimintamallia pilotoidaan Länsi-Uudellamaalla.


Valmentavan tuen toimintamalli yhteistyön tueksi ammattilaisille

Pilotissa selkiytetään ja mallinnetaan lapsen kotiutumisprosessiin liittyvän moniammatillisen verkoston toimintaa, kun lapsi on sekä lastenpsykiatrian että lastensuojelun asiakkaana. Näitä erityistason terveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteisasiakkaita voidaan pitää kaikkein vaativinta tukea tarvitsevina ”VIP-asiakkaina” (Yliruka ym. 2018). 

Tavoitteena on, että moniammatillisella verkostolla olisi mahdollisimman selkeä malli siihen, miten ja millaista moniammatillista yhteistyötä tehdään, kun lapsi menee lastenpsykiatrian akuuttijaksolle. Valmentavaa tukea ammattilaisille tulevat tarjoamaan pilotin hankesuunnittelijat (KOKO-tiimi), jotka auttavat toimintamallin käyttöönotossa ja yhteistyössä. 

Mukana on lastenpsykiatrian, lastensuojelun ja koulun ammattilaisia sekä toivottavasti myös kokemusasiantuntijanuoria ja -vanhempia. Pilotti käynnistyi fokusryhmähaastatteluilla, joissa kysyttiin, miltä lapsen kotiutumisprosessi lastenpsykiatrian akuuttijaksolta näyttää ja mitä muutostarpeita yhteistyössä nähdään.  

Mikä yhteistyössä haastaa?

Monialainen yhteistyö on herättänyt keskustelua pitkään, ja sitä on vuosien varrella yritetty kehittää useissa hankkeissa. Yhteistyön tekeminen eri ammattilaisten välillä nähdään yksiselitteisesti tärkeänä, mutta usein haastavana. Sitä voivat haastaa esimerkiksi tiedonkulun takkuilu, kalenterien yhteensovittaminen ja vastuukysymykset, jotka johtavat pahimmillaan väittelyyn siitä, kenen kuuluu tehdä mitäkin. Tällöin on vakava riski, että lapsen asiaa pallotellaan sen hoitamisen sijaan.   

Pilotti pohjautuu Etelä-Suomen yhteistoiminta (YTA) -alueella tunnistettuihin kehittämistarpeisiin, jotka liittyvät samanaikaisesti vaativan tason lastensuojelun ja psykiatrian sekä koulujen erityisen tuen palveluja tarvitsevien lasten auttamiseen. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on koettu pirstaleiseksi ja osin sattumanvaraiseksi. Pilotissa yhtenä pyrkimyksenä on selkeyttää kotiutumisprosessia niin, että yhteistyön solmukohtia saadaan taklattua.

Yhdessä toimien haavoittuvissa tilanteissa olevien lasten ja perheiden parhaaksi 

Tutkimuksissa (Hujala ym. 2019; Kanste ym. 2013) moniammatillista yhteistyötä tukevat muun muassa tietoisuus eri toimijoiden palveluista, johdon ja rakenteiden tuki moniammatilliselle yhteistyölle, yhteisesti sovitut toimintatavat sekä vaivannäkö yhteistyön mahdollisten esteiden selättämiseen. Yhteistyötä auttaa myös yhteistyökumppanin tunteminen sekä ymmärrys toisen työstä - yhteistyön tekemisen itsessään nähdään jo parantavan yhteistyötä (Hujala ym. 2019, 595). 

Monialaisen yhteistyön on toimittava, jotta lasta ja perhettä voidaan auttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Joissain tilanteissa yhteistyö on vaa’ankielen asemassa lapsen vaativan hoidon ja tuen varmistamisessa. Pilotti kohdentuu erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin. Tällöin on erityisen tärkeää, että monialainen ammattilaisverkosto toimii niin, että lasta ja perhettä autetaan tarkoituksenmukaisesti. 

Saumattomasti toimiva ammattilaisverkosto on turvaverkko, joka voi parhaimmillaan kannatella siirtymää lastenpsykiatrian akuuttiosastolta takaisin arjen elinympäristöön ja ennaltaehkäistä toistuvia hoitojaksoja akuuttipsykiatrialla. Tämä edellyttää moniammatillisen yhteistyön suunnitelmallista tiivistämistä kotiutumisvaiheessa ja riittävän pitkään sen jälkeen. Näin lapselle ja perheelle saadaan järjestettyä oikea-aikainen ja riittävän vahva tuki omaan arkiympäristöön. 

Moniammatillisen yhteistyön kehittämisen on jatkuttava riittävän pitkään, jotta tarvittava muutos yhteistyössä saadaan aikaan. Muutoksen mahdollistamiseen tarvitaan vahva johtoportaan tuki sekä moniammatillista yhteistyötä tukevat rakenteet. 

Lähteet 

Hujala, Anneli & Taskinen, Helena & Oksman, Erja & Kuronen, Risto & Karttunen, Anna & Lammintakanen, Johanna (2019) Sote-ammattilaisten monialainen yhteistyö Paljon palveluja tarvitsevat asiakkaat etusijalle. Yhteiskuntapolitiikka 84 (2019):5-6. 

Kanste, Outi & Halme, Nina & Perälä, Marja-Leena (2013) Functionality of cooperation between health, welfare and education sectors serving children and families. Internationa journal of integrated care. Volume 13, 2 December 2013.

Yliruka, Laura, Vartio, Riitta, Pasanen, Kaisa & Petrelius, Päivi (2018). Monimutkaiset ja erityistä osaamista edellyttävät asiakastilanteet sosiaalityössä. Valtakunnallisen kyselyn tuloksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Työpaperi 16/2018.

Kirjoittaja

Erikoissuunnittelija Tanja Koskinen, Socca

Blogisarjan aiempi kirjoitus

Seuraa OT-kehittämistä

Verkkosivut : Tilaa uutiskirje :  Facebook : Twitter

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja