Uutisarkisto

3.5.2022

Uusi Helsinki Practice Research Centre (HPRC) yhdistää käytäntötutkimuksen tekijät

Helsingin yliopiston sosiaalityön tieteenalan yhteyteen perustetun Helsinki Practice Research Centren (HPRC) tavoitteena on tehdä korkealaatuista käytäntötutkimusta, tukea tutkimustiedon saattamista käytäntöön ja tuoda yhteen käytäntötutkimuksesta kiinnostuneita toimijoita. HPRC rakentuu Heikki Waris- ja Mathilda Wrede- instituuttien 20-vuotisen toiminnan pohjalle yhdistäen kahden pienemmän instituutin tutkimustoiminnan ja luoden uuden kolmikielisen tutkimusympäristön. Socca tulee olemaan yksi sen läheisistä yhteistyökumppaneista.

Maija Jäppinen ja Ilse Julkunen Helsinki Practice research centre julkistustilaisuus
Apulaisprofessori Maija Jäppinen ja professori Ilse Julkunen esittelivät kaksikielisesti Helsinki Practice Centren toimintaa
Uusi keskus esiteltiin Sosiaalityön käytäntötutkimus katsoo tulevaisuuteen -tilaisuudessa 27.4. HPRC:ssä tehtävälle tutkimukselle on ominaista tutkimuksen ja käytännön välinen tiivis kumppanuus. Tutkimusta ideoidaan ja toteutetaan yhdessä tutkijoiden ja käytännön toimijoiden, kuten sosiaalityön ammattilaisten, asiakkaiden, kokemusasiantuntijoiden, palvelujen johtajien ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa. 

Läheinen yhteistyö tarjoaa Soccalle hyvän mahdollisuuden edistää käytännön tarpeista lähtevää ja niihin vastaavaa tutkimusta. 

- HPRC on mitä tervetullein kumppani Soccalle. Uuden keskuksen vahvuutena on avoimuus moneen suuntaan ja hienoa olisikin, jos tutkimusverkostoihin lähtisivät monipuolisesti mukaan muutkin kuin sosiaalityön tutkijat. Sosiaalityön tieteenala ja valtiotieteellinen tiedekunta on tehnyt aloitteen, jota uskon myös uusien hyvinvointialueiden odottavan, pohtii Soccan johtaja Pirjo Marjamäki
Soccan johtaja Pirjo Marjamäki, ruotsinkielisen sosiaalialan osaamiskeskuksen johtaja Torbjörn Stoor ja valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani Marjaana Seppänen kohottivat maljan uuden keskuksen kunniaksi.

Socca voi myös välittää laajoista verkostoista nousevia tutkimustarpeita, olla mukana ideoimassa tulevia tutkimusaiheita ja auttaa yhdistämään tutkimusta myös käynnissä oleviin kehittämishankkeisiin. Yhtä tärkeää on välittää tutkittua tietoa eteenpäin käytäntöön, vasta silloin tutkimuksesta on aitoa hyötyä palvelujen kehittämiselle ja sosiaalityön vaikuttavuuden parantamiselle. Tiedon välittäminen tulee varmasti olemaan osaamiskeskusten tärkeää työsarkaa tulevaisuudessakin.  

Samalla kun Uudenmaan alueella toimivat sosiaalialan osaamiskeskukset yhdistävät voimiaan, on luontevaa tehdä tutkimusyhteistyötä käytäntötutkimustakin nykyistä laajemmin kokoavan tutkimuskeskuksen kanssa. HPRC:n yhteistyökumppaneita ovat myös tulevat hyvinvointialueet, Helsinki, HUS-yhtymä, kunnat, järjestöt, yliopistot, tutkimuslaitokset ja ammattikorkeakoulut. 

Käytäntötutkimuksen vahvistaminen osuu nyt otolliseen aikaan, kun sote-uudistuksen myötä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorakenteita uudistetaan vastaamaan tulevien hyvinvointialueiden tarpeita ja sosiaalihuollossa on myös oma valtion tutkimusrahoitus (VTR). 

- Tavoitteenamme on tehdä korkealaatuista tutkimusta ja toteuttaa tutkimusprosessit yhteistyössä käytännön toimijoiden kanssa ideoiden kehittelystä aina tutkimustulosten saattamiseen käytännön hyödyksi vuorovaikutteisesti. Haluamme myös tukea käytännön työtä tekeviä sosiaalityöntekijöitä  tutkimuksen tekemisessä ja tutkimustiedon käyttämisessä osana omaa työtään, kertoo HPRC:tä luotsaava sosiaalityön apulaisprofessori Maija Jäppinen.

Tarkempaa tietoa HPRC:n tavoitteista ja toiminnan lähtökohdista löytyy Helsinki Practice Research Centre'n verkkosivuilta (helsinki.fi). HPRC:n sähköpostilista tarjoaa ajantasaiset kuulumiset keskuksen toiminnasta, liity sähköpostilistalle tästä

Taustalla Heikki Waris- ja Mathilda Wrede -instituuttien pitkä kehittämistyö

Helsinki Practice Research Centre pohjautuu Heikki Waris -instituutin ja ruotsinkielisen Mathilda Wrede -instituutin kaksikymmenvuotiseen kehittämistyöhön. Heikki Waris -instituutti toimi pitkään osana Soccaa ja loi vahvaa pohjaa käytäntötutkimukselle, josta on nyt hyvä jatkaa eteenpäin. 

Heikki Waris -instituutin syntyä muisteli muun muassa ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.

- Heikki Waris -instituutin juuret olivat tarpeessa jäsentää ja hyödyntää käytännön työssä syntyvää tietoa. Halusimme selvittää, oliko mahdollista tehdä asiakastyötä tutkivalla otteella ja oivalsimme, että näin pääsimme yhdessä asiakkaiden kanssa avaamaan heidän elämäntilannettaan aivan uudella tavalla. Tämä on polku myös rakenteellisten uudistusten tekemiseen.
   
Heikki Waris -instituutin saavutuksista ja huippuhetkistä yliopistonlehtori Aino Kääriäinen nosti esiin sosiaalityön opiskelijoiden tekemät pienimuotoiset käytäntötutkimukset, joiden suosio ja tarve kunnissa kasvoi suuresti vuosien myötä. Samoilla linjoilla oli aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio Nieminen Espoosta. Hänen mukaansa käytännön ja tutkimuksen yhdistämisen kautta on saatu opiskelijoita innostumaan työskentelystä Espoossa jatkossakin. Espooseen on luotu myös pysyvä ja kaikille avoin tutkivan sosiaalityön verkosto, jonka kautta jaetaan tuoreita tutkimustuloksia.  

Lisätietoja
Kaisa Pasanen
Kehittämispäällikkö, Socca
040 514 3855
kaisa.e.pasanen(ät)hus.fi

Maija Jäppinen
Apulaisprofessori
050 415 6602
maija.jappinen@helsinki.fi 

Helsinki Practice Research Centre



Palaa otsikoihin