Uutisarkisto

18.5.2022

Soccan toimintakertomus 2021: valmistautumista osaamiskeskus- ja yliopistoyhteistyön uudistamiseen

Vuotta 2021 leimasi valmistautuminen Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja sosiaalihuollon kehittämisen, tutkimuksen ja koulutuksen vahvempaan koordinaatioon Uudellamaalla. Samaan aikaan kehittämishankkeet ja -verkostot jatkoivat tiivistä työskentelyä lasten ja perheiden, työikäisten ja ikäihmisten palvelujen sekä sosiaalihuollon kirjaamisen parissa.



”Socca, Sosiaalitaito ja Verso tiivistivät yhteistyötään ja syntyi yhteinen tahtotila toiminnan kokoamisesta yhteiseen organisaatioon,” kertoo Soccan johtaja Pirjo Marjamäki.
Uudet tuulet puhalsivat myös sosiaalityön käytäntötutkimuksessa. Helsingin yliopistossa valmisteltiin uudistusta, joka selkiyttää ja vahvistaa käytäntötutkimuksen rakenteita. Heikki Waris -instituutti ja Mathilda Wrede -instituutti sulautuisivat uuteen, sosiaalityön tieteenalan johtamaan kolmikieliseen Helsinki Practice Research Centreen. Pääkaupunkiseudun Praksiksessa uudistettiin sosiaalityön käytännönopettajakoulutusta yhteistyössä Sosnet-yliopistoverkoston kanssa. Ensimmäinen valtakunnallinen käytännönopetuksen ohjaajakoulutus toteutettiin verkko-opetuksena syksyllä 2021.

Tutkimuksen saralla Lastensuojelu lapsen etuna (ETU) -hanke oli hyvässä vauhdissa ja loppuvuodesta käynnistettiin tutkimuksen teemoja avaava webinaarisarja. Peliklinikalla valmistuivat julkaistavaksi tieteellinen artikkeli Peli poikki -ohjelman vaikuttavuudesta ja läheisten hoitoon liittyvä systemaattinen kirjallisuuskatsaus.

Aikuissosiaalityössä pääkaupunkiseudun sosiaalisen kuntoutuksen verkostossa koottiin aineistoa laajaan sosiaalisen kuntoutuksen mallinnukseen. Osana mallinnusta ensimmäistä kertaa kerättiin tietoa sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden hyvinvoinnista Aikuisväestön hyvinvointimittarilla puolen vuoden seuranta-aikana. Mittaritietoa täydennetään tiedolla asiakkaiden taustoista ja laadullisella aineistolla työskentelyn tavoitteista, menetelmistä ja tavoitteiden saavuttamiseen vaikuttavista tekijöistä. 

Koko Etelä-Suomen kattavassa Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa vietiin eteenpäin hankkeen osallisuuden ja systeemisen työotteen läpileikkaavia teemoja ja ikäihmisten palvelujen kehittämisverkostossa GeroMetrossa jatkettiin saattohoidon ja palliatiivisen hoidon, päivystyksellisten tilanteiden, kotikuntoutuksen ja etsivän työn kehittämistä.

Valtakunnallinen sosiaalialan osaamiskeskusten yhteinen Kansa-koulu hanke järjesti laajaa verkkokoulutusta kirjaamisesta ja Uudenmaan valmennetuille kirjaamisasiantuntijoille järjestettiin omia verkkotapaamisia. Vuoden lopussa päättyneessä Kansa-koulu III -hankkeessa valmennettiin yhteensä noin 1500 uutta ja 350 kertaavaa kirjaamisasiantuntijaa.

Myös viestinnässä oli vilkasta. Uudistimme verkkosivumme, tehostimme some-viestintää muun muassa perustamalla twitter-tilin, julkaisimme yli 60 uutista tai blogia ja järjestimme yhteensä 55 webinaaria, seminaaria tai koulutustilaisuutta. Valtakunnallista vaikuttamista teimme lukuisissa kansallisessa kehittämistyössä joko työryhmien jäseninä, asiantuntijana työpajoissa ja kuulemistilaisuuksissa tai tuottamassa selvityksiä erillisten toimeksiantojen pohjalta.  

Tutustu verkkomuotoiseen toimintakertomukseen tästä.

Lisätietoja


Kaisa Pasanen

Kehittämispäällikkö
040 514 3855
kaisa.e.pasanen(ät)hus.fi

Riitta Ropo 
Tiedottaja
050 364 6431
riitta.ropo(at)hus.fi

Palaa otsikoihin