Uutisarkisto

29.3.2022

Soccan lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta

Otimme lausunnossamme kantaa muun muassa valvontalain uudistamiseen ja toimintakäytäntöjen yhtenäistämiseen, viranomaisroolin huomioimiseen sosiaalityön ihmisten perusoikeuksiin vaikuttavassa päätöksenteossa, ilmoitusvelvollisuuteen ja luvattoman sosiaalihuollon ammattitoimen harjoittamisen rangaistussäännökseen.


Mielestämme valvontalain uudistaminen ja toimintakäytäntöjen yhtenäistäminen on tärkeää, koska se selkiyttää valvontaa. Tärkeys korostuu, kun palveluja järjestetään ja tuotetaan yhä enemmän sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä. Yhteinen palveluntuottajien rekisteröintimenettely ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen palveluntuottajien rekisteri selkiyttää valvontaa sekä parantaa asiakkaiden mahdollisuuksia saada tietoa yksityisistä sosiaali- ja terveyspalveluista.

Lainsäädännön uudistamisen lisäksi erityistä huomiota on kiinnitettävä lain toimeenpanoon. Sosiaalihuollossa uutta lakia vastaavat säännökset omavalvonnasta ja epäkohtien ilmoittamisesta ovat jo käytössä, mutta toimeenpano on vielä osin kesken. Uuden valvontalain toimeenpano edellyttää osaamisen ja toimintakulttuurin kehittämistä sekä riittävää resursointia valvontaan.

Lakiehdotuksen perusteluissa huomioidaan vain vähän sosiaalityötä viranomaistyönä, johon sisältyy merkittävää julkisen vallan käyttöä ja ihmisten perusoikeuksiin vaikuttavaa päätöksentekoa. Perusteluissa esimerkkeinä kuvataan lähinnä sosiaalihuollon ympärivuorokautisia ja kotiin vietäviä palveluja. Lainsäädännön toimeenpanossa on tärkeää varmistaa myös sosiaalihuollon viranomaistyön laadukas omavalvonta ja tarvittaessa viranomaisvalvonta.

Palvelujen toteuttamisen epäkohtia koskevan ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen terveydenhuoltoon on tärkeää. Ehdotus yhdenmukaistaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakäytäntöjä ja selkiyttää ilmoitusvelvollisuuden toteuttamista erityisesti integroiduissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä.

Lisäksi pidämme kannatettavana, että luvattomaan sosiaalihuollon ammattitoimen harjoittamiseen säädetään terveydenhuoltoa vastaava rangaistussäännös. Asiakasturvallisuuden kannalta on olennaista, että sosiaalihuollon ammattihenkilön tehtävissä toimivat vain asianmukaisen koulutuksen suorittaneet henkilöt. 

Tutustu Soccan lausuntoon sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaista (pdf)


Palaa otsikoihin