Uutisarkisto

24.6.2021

Socca lausui oppilas- ja opiskelijahuollon lakiuudistuksesta

Soccan lausunnossa kiinnitettiin erityistä huomiota koulukuraattoreiden pätevyysvaatimuksiin ja työntekijämitoitukseen. Lakiuudistuksesta on tehty erilliset ehdotukset sosiaali- ja terveysministeriössä ja opetus- ja kulttuuriministeriössä. Socca kannattaa lausunnossaan STM:n ehdotusta eli koulukuraattoreiden pätevyysvaatimuksena tulisi olla sosiaalihuollon koulutus.

Perusteena muun muassa se, että näin opiskeluhuolto olisi osa sosiaalihuollon palveluja, koulukuraattorit olisivat luonteva osa sosiaalihuollon kehittämis- ja tutkimusverkostoja ja heidän asiakastyönsä kirjaukset olisivat sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen mukaisia.  

Työntekijämitoitusta ei kannatettu. Tärkeintä on varmistaa opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelujen saatavuus lasten ja nuorten tarpeiden mukaan, joten tarvittaessa palveluja tulee olla saatavilla myös enemmän kuin mitoituksen edellyttämä vähimmäismäärä. Uhkana on myös se, että tällä hetkellä hyvin resursoiduilla alueilla mitoitussuositus voi johtaa jopa oppilashuollon resurssien vähenemiseen.    

Tutustu lausuntoon (pdf) 

Palaa otsikoihin