Uutisarkisto

9.12.2021

Selvitys tieto- ja viestintäteknologian käytöstä sosiaalihuollossa

Raportissa Tieto- ja viestintäteknologian käyttö sosiaalihuollossa vuonna 2020 kuvataan sosiaalialan organisaatioiden tiedonhallinnan, tietojärjestelmien ja sähköisten palveluiden tilannetta vuonna 2020. Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden tiedonhallinnan osaamisen vahvistaminen on yhä tärkeämpää, kun tiedonhallinta on kehittynyt. Asiakastietojärjestelmän käyttökoulutuksen ja tietosuojakoulutuksen lisäksi tarvitaan monimuotoista tiedonhallinnan osaamista. Tässä kannattaisi hyödyntää sosiaalialan osaamiskeskusten Kansa-koulu-hankkeessa kouluttamia kirjaamisasiantuntijoita.

”Ennen kuin sosiaalihuollon kirjaaminen on Kanta-kelpoista, tarvitaan osaamista ja koulutusta määrämuotoisesta kirjaamisesta, Kanta-palveluiden käyttöönotosta ja muuttuvista toimintamalleista ja prosesseista. Jokaisen ammattilaisen ei tarvitse hallita näitä kaikkia, vaan tulisi olla selkeät vähimmäisvaatimukset mitä esimerkiksi “rivityöntekijän” ja palvelujen suunnittelijoiden olisi hyvä tietää", pohtii Soccan sosiaalihuollon kirjaamisen asiantuntija Päivi Tossavainen
 
"Nykyistä enemmän voisi hyödyntää kirjaamisasiantuntijoita, joilla pitäisi olla mahdollisuus ja kiinnostus perehtyä kirjaamisen ja tiedonhallinnan kysymyksiin muiden puolesta. He voisivat sitten jakaa osaamistaan tarpeen mukaan”, Tossavainen jatkaa.

Raportissa nostetaan esiin myös sosiaalialan osaamiskeskusten tekemä työ sosiaalihuollon kirjaamisosaamisen kehittämiseksi Kansa-koulu-hankkeissa. Kansa-koulussa on valmennettu tuhansia sosiaalihuollon ammattilaisia valtakunnallisesti yhdenmukaiseen kirjaamiseen vuosina 2015-2021. 

Sosiaalihuollossa Kanta-palveluihin siirtyminen on vaiheistettu marraskuussa 2021 voimaan tulleessa asiakastietolaissa. Määrämuotoisen kirjaamisen osaamisen merkitys korostuu ja konkretisoituu nyt lähenevässä muutoksessa. Raportin mukaan osaamiskeskusten osaamispääoman hyödyntämistä tiedonhallinnan tukena kannattaa jatkaa ja kehittää. Kehitystyön tueksi tarvitaan myös monialaista yhteistyötä ja tukea kansallisesta ohjauksesta. 


Palaa otsikoihin