Uutisarkisto

1.11.2021

Rakenteellinen sosiaalityö kaipaa rakenteita

Pääkaupunkiseudun kuntien järjestämässä aikuissosiaalityön päivässä 8.10.21 teemana oli asiakkaiden osallisuus ja rakenteellinen sosiaalityö. Yhteinen johtopäätös oli, että rakenteellisen sosiaalityön suurin ongelma ei ole tiedon puute, vaan pikemminkin sen hyödyntäminen. Käytössä on monenlaisia välineitä tiedon kokoamiseen, mutta puuttuu toimintatapa, jolla varmistetaan kertyneen tiedon vieminen eteenpäin päätöksentekoon.



Olisi tärkeää tehdä systemaattinen suunnitelma siitä, kenelle tietoa viedään, mitä kanavia tähän käytetään ja mihin tiedon toivotaan vaikuttavan. Tarvetta olisi myös tiivistää nykyistä tietoa, yhdistää sitä tilastotietoihin ja vahvistaa sitä asiakkailta saaduilla aidoilla asiakaskokemuksilla. 

Kokonaisvaltaista rakennetta olisi hyvä miettiä nyt, kun tulevia sote-hyvinvointialueita suunnitellaan. Rakenteellinen sosiaalityö on sosiaalihuoltolaissa määritelty lakisääteinen tehtävä ja sosiaalityö yhteiskunnallinen toimija. 

Työntekijät toivovat esimerkiksi nykyistä enemmän resursseja ja aikaa rakenteellisen sosiaalityön tekemiseen, selkeitä vaikuttamiskanavia, kokemusasiantuntijoiden hyödyntämistä ja palautetta tehdystä vaikuttamistyöstä. Olisi tärkeää ja motivoivaa tietää, miten kentältä nousevat huomiot vaikuttavat päätöksentekoon ja minkälaisia toimenpiteitä niiden pohjalta tehdään. Osa työntekijöistä muistutti myös rakenteellisen sosiaalityön ratkaisukeskeisyydestä. Epäkohtien listaamisen lisäksi olisi hyvä tehdä myös ratkaisuehdotuksia.  

Monipuolista tiedonkeruuta pääkaupunkiseudulla

Päivän työryhmätyöskentelyssä koottiin yhteen esimerkkejä tällä hetkellä tehtävästä rakenteellisesta sosiaalityöstä pääkaupunkiseudulla.
 
Sosiaalista raportointia kunnissa on tehty jo pitkään. Tällä hetkellä tietoa kerätään työntekijöiltä esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla sähköisellä lomakkeella ja tiedoista kootaan säännöllisesti raportteja hallinnon ja päätöksenteon tueksi. Raportteihin pyritään yhdistämään myös tilastoista, tutkimuksesta ja asiakasraadeista nousevaa tietoa. 

Esimerkiksi Helsingissä toivotaan, että työyhteisöt tekisivät omannäköisiään raportteja. Muotoseikkoja tärkeämpää on, että tietoa kertyy. Helsingin sosiaalisen raportoinnin tuotokset on koottu verkkosivuille (hel.fi), jotta tietoa voisi hyödyntää mahdollisimman laajasti. 

Lomakepohjaisen, mahdollisimman helposti toteutettavan tiedonkeruun inspiraationa on toiminut muun muassa Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Vasson rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen. 

Asiakkaiden kokemukset esiin 

Kehittäjä-sosiaalityöntekijä, VTT Päivi Rissanen nosti puheenvuorossaan esiin kokemusasiantuntijatyön merkityksen ja laajemmin osallisuuden ja kohtaamisen merkityksen asiakastyössä. Puheenvuoroa pidettiin inspiroivana ja toivoa luovana aikuissosiaalityön todellisuudessa, jota leimaa asiakkaiden raskaat elämäntilanteet ja työn kuormitus. Sosiaalityön ydintä ovat arkiset kohtaamiset ja taito tukea asiakasta hänen omalla polullaan.  Yhteinen työ on kuin "pimeä metsä, johon mennään yhdessä ja tutkitaan".  Tämä olisi hyvä lähtökohta myös yhdessä asiakkaan kanssa tehtävälle rakenteelliselle sosiaalityölle.  

Asiakaskokemuksia on nostettu esiin sosiaalisessa mediassa ja some-vaikuttamisesta on tullut uusi ja tärkeä osa rakenteellista sosiaalityötä. Blogeissa, podcastissa, Instagramissa ja Facebookissa kerrotaan tarinoita sosiaalityön asiakkaiden arjesta ja haasteellisista elämäntilanteista. Usein tarinat avaavat paremmin olosuhteita, joissa asiakkaat elävät.  

Esimerkkeinä Espoon maahanmuuttajapalvelujen Maailman muuttajat -podcast (soundcloud.com), Vantaan Hyvän kehällä -blogi ja Helsingin sosiaalisia ilmiöitä –blogi (blogspot.com) 

Rakenteellisessa sosiaalityössä tapahtuu valtakunnallisesti 

Rakenteellisen sosiaalityön saralla tehdään parhaillaan paljon valtakunnallista kehittämistä, josta kertoivat Eeva Liukko ja Pekka Karjalainen THL:stä. Myös sosiaalialan osaamiskeskukset kehittävät rakenteellista sosiaalityötä ja paljon tietoa on kertynyt osaamiskeskusten hankkeissa ammennettavaksi pääkaupunkiseudullakin. Lue lisää Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ISOn SOSRAKE-hankkeesta (isonet.fi)  ja Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Posken rakenteellisesta sosiaalityöstä 


Aikuissosiaalityön päivään 8.10.21 osallistui yli 250 henkeä ja sen järjesti pääkaupunkiseudun kuntien aikuissosiaalityön verkosto yhteistyössä Soccan, THL:n ja Diakin opiskelijoiden kanssa.  Rakenteellisen sosiaalityön perusidean mukaisesti  työpajoissa kirjattuja osallistujien ajatuksia ja kokemuksia hyödynnetään pääkaupunkiseudun aikuissosiaalityön johtoryhmässä ja THL:n kehittämistyössä.

Lisätietoja:

Tytti Hytti
Erikoissuunnittelija, Socca
040 334 0821
tytti.s.hytti(ät)hus.fi

Palaa otsikoihin