Uutisarkisto

21.2.2022

Mitä jos rajoja ei olisi – unelma toimivasta monialaisesta yhteistyöstä?

Kenen vastuulla on, että yhteistyö sujuu? Se on meidän kaikkien vastuulla! Monitoimijaisuuden käsite kutsuu ottamaan asiakkaan mukaan, osallistumaan täysivaltaisena, pohtimaan ja työskentelemään omassa asiassaan. Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke kokoaa ammattilaiset webinaariin teeman ympärille perjantaina 11.3 kello 9-12. Ilmoittaudu mukaan!


Mistä voin ammattilaisena tietää keitä asiakkaan verkostoon kuuluu, ketkä pitäisi kutsua mukaan ja miten asiakkaan polku on kulkenut?  Kohtaamalla, kysymällä ja yhdessä tekemällä!

Mistä tiedän, miten lainsäädäntö mahdollistaa monitoimijaisen yhteistyön siten, ettei esimerkiksi vaitiolovelvollisuus rikkoudu? Pyytämällä asiakasta mukaan ja kysymällä asiakkaan lupaa yhteistyön tekemiselle!

Tiedänkö riittävästi siitä, mitä muut ammattilaiset tekevät? Tarvitsisin apua asiakkaan asiassa, toisen ammattilaisen osaamista, mutta mitä voin tehdä? Tutustua, kysyä ja keskustella!

Oma vahva ammatillinen osaaminen näkyy vahvuutena myös verkostoissa. Vahvuutena jakaa omaa osaamista ja näkemystä verkostotyössä. Asiakkaan kanssa yhdessä suunnitellen ja toisiin ammattilaisiin yhteyttä ottaen.

Yhteistyössä toisten kuunteleminen ja dialogiin asettuminen on ydinasia. Jos olemme valmiita kuulemaan toisten ajatuksia ja näkökulmia, se lisää yhteistä ymmärrystä asiakkaan kokonaistilanteesta, ja yhdessä asiakkaan kanssa voimme löytää ratkaisuja monimutkaisiltakin näyttäviin haasteisiin.

Jokainen voi olla se ammattilainen, joka kutsuu koolle asiakkaan läheis- ja ammattilaisverkoston. On hyvä keskittyä siihen, mitä juuri nyt pitäisi tehdä ja mihin asiakkaan tuen tarpeeseen löytää apua. Monitoimijaisesti työskentelemällä yhdenkin tapaamisen kautta voimme yhdessä asiakkaan kanssa päästä ison askeleen eteenpäin. 

Voisimmeko tavoitella auttamiskulttuuria, jossa asiakkaan ympärille koottaisiin juuri sellainen verkosto, jonka hän itse kokee tarvitsevansa ja josta hyötyvänsä?

Eri ammattiryhmien ja kontekstien on työstettävä omaa suhdettaan asiakkaan systeemin kanssa työskentelyyn – pohdittava, mitä se voisi merkitä minulle opettajana, terveydenhuollon edustajana, sosiaalihuollon toimijana jne. Yhteisen viitekehyksen kautta työskentely auttaa luomaan yhteistä kieltä sekä tarjoaa selkeitä, ennakoitavia ja osallisuutta tukevia vuorovaikutuksen rakenteita moniammatillisen työn tilanteisiin. Se auttaa myös purkamaan perinteistä asiantuntijuutta ja tuo tilalle dialogisuuden ja reflektiivisyyden, joka helpottaa vuorovaikutusta ja uuden yhteisen ymmärryksen syntymistä.

Mikä voisi olla Sinun seuraava askeleesi monitoimijaisessa työskentelyssä?

Tule kuulolle Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen webinaariin 11.3. kello 9-12 Mitä jos rajoja ei olisi? Monitoimijainen työ - ymmärrystä ja osaamista asiakkaan kanssa (linkki lisätietoihin ja ilmoittautumiseen). Tilaisuus on tarkoitettu lastensuojelun työntekijöille sekä asiasta kiinnostuneille lastensuojelun rajapinnoilla työskenteleville.

Suora linkki ilmoittautumislomakkeeseen (linkki, webropol)



Palaa otsikoihin