Uutisarkisto

24.8.2021

Kansallinen sote-vaikuttavuuskeskus huomioi sosiaalipalvelut - Socca mukana suunnittelussa

Viime viikolla julkistetussa selvityksessä ehdotetaan perustettavaksi kansallinen sote-vaikuttavuuskeskus. Selvityksessä huomioidaan sosiaalialan erityiskysymykset ja Socca on tuonut suunnitteluun pitkäaikaista kokemustaan sosiaalihuollon vaikuttavuustyöstä. Soccassa on myös aloitettu tutkimushanke, jossa pyritään tuottamaan yliopistotasoista tutkimusnäyttöä asiakastyön mittarien validiteetista.


Selvityksessä todetaan, että nyt on käsillä oikea hetki vaikuttavuustyön tehostamiseen. Tarve tiedolle ja kansalliselle koordinaatiolle on suuri. Vaikuttavuuskeskus toimisi tulevilla hyvinvointialueilla, jotta se parhaalla mahdollisella tavalla palvelisi arjen sote-työn johtamista ja kehittämistä. Sitä tarvitaan tukemaan sote-alueita palveluiden vaikuttavuuden arviointia ja kehittämistä.

Sosiaalipalveluissa tarvetta kulttuurinmuutokselle

Selvityksen johtoryhmässä sosiaalihuollon asiantuntijana ja sosiaalialan osaamiskeskusten edustajana ollut Soccan johtaja Pirjo Marjamäki on tyytyväinen sosiaalipalveluiden roolista suunnitelmissa.   

”Sosiaalipalveluissa on iso tilaus vaikuttavuustiedolle, ja se on tunnistettu suunnitelmassa. Lähtötilanteemme on täysin erilainen verrattuna erikoissairaanhoitoon ja joudumme tekemään työtä myös asenteiden ja kulttuurin kehittämisessä.  

Sosiaalityön perus- ja jatkokoulutukseen tarvitaan lisää ymmärrystä ja osaamista vaikuttavuudesta, jotta ammattilaiset haluavat olla tuottamassa tietoa palvelujen vaikuttavuudesta ja osaavat hyödyntää sitä asiakastyössä ja johtamisessa”.

Soccassa pitkäaikaista kokemusta vaikuttavuustyöstä

”Olemme Soccassa tehneet vaikuttavuuteen liittyvää kehittämistyötä lastensuojelussa, aikuissosiaalityössä ja ikääntyneiden palveluissa jo vuosien ajan. Ihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn muutosta kuvaavien mittarien kehittämistyö on edennyt pienin askelin. Varsinaiseen asiakastyön käytäntöjä muuttavaan läpimurtoon on vielä jonkin verran matkaa kuljettavana”, Marjamäki pohtii.

Socca on nyt ensimmäistä kertaa mukana tutkimushankkeessa, jossa pyritään tuottamaan yliopistotasoista tutkimusnäyttöä asiakastyön mittarien validiteetista.

"
MittaETU-tutkimuksessa tutkitaan lastensuojeluun kehitetyn ARVOA© tilannearviointimenetelmän luotettavuutta, käyttökelpoisuutta ja vaikutuksia. Tutkimuksessa kerätään sekä laadullista että määrällistä aineistoa ARVOA©-menetelmää pilotoivilta paikkakunnilta”, kertoo tutkija Elina Aaltio.

MittaETU on osa laajempaa lastensuojelun valtionrahoitteista (VTR) Lastensuojelu lapsen etuna -tutkimushanketta. 

Soccan vaikuttavuuden asiantuntijat Petteri Paasio ja Rosa Hossain-Karhu ovat olleet aktiivisesti mukana vaikuttavuuskeskuksen suunnittelussa ja heidän asiantuntijuuttaan voi hyödyntää jatkossakin.

Sosiaalialan osaamiskeskukset verkostojen rakentajiksi

Vaikuttavuuskeskukseen on tarkoitus valjastaa mukaan laaja verkosto tietoa tuottavia ja sitä hyödyntäviä organisaatiota. Näitä ovat esimerkiksi tulevien hyvinvointialueiden sote-palvelut, THL, STM ja yliopistot.  

Pirjo Marjamäki näkee sosiaalialan osaamiskeskusten roolin koko maan kattavana asiantuntijaverkostona merkittävänä vaikuttamiskeskuksen tulevassa toiminnassa.

"Vaikuttavuuskeskus tulee toimimaan verkostona  ja tämä on vahvuusaluettamme. Voimme koota konsortioita yhteisen tutkimuksen taakse, organisoida pilotteja ja kouluttaa tutkittuun tietoon perustuvia vaikuttavia menetelmiä”, Marjamäki kertoo.

Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuskeskus -selvitys (pdf)

Lisätietoja

Pirjo Marjamäki
Johtaja
040 334 6401
pirjo.marjamaki(ät)hus.fi


Palaa otsikoihin