Uutisarkisto

21.3.2022

Intensiivisen tuen ja hoidon Hehku-toiminnan kokeilu laajenee Espooseen ja Vantaalle

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen Hehku-toiminnassa kehitetään intensiivistä ja jalkautuvaa tukea nuorille, jotka eivät riittävästi hyödy psykiatrisen avohoidon ja lastensuojelun tukitoimista. Pilotti alkoi vuosi sitten Helsingissä ja nyt Hehku-toiminnan kokeilut laajenevat Espooseen ja Vantaalle.

Hehkun ydinelementit

Hehku-toiminnan työskentely toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä lastensuojelun, psykiatrian ja nuorisotyön kesken. Toiminnassa kehitetään intensiivistä ja jalkautuvaa tukea asiakkaille, jotka eivät riittävästi hyödy nuorisopsykiatrisen avohoidon ja lastensuojelun tukitoimista. Hehku-asiakkuuden edellytyksenä on sekä lastensuojelun että nuorisopsykiatrian asiakkuus. Keskeistä on vahvistaa lastensuojelupalveluiden ja nuorisopsykiatrian moniammatillista työparityötä ja tarvittaessa saada tukea myös nuorisopalveluista. 

Helsingin Hehku-tiimi

Hehku-toiminnan pilotti käynnistyi keväällä 2021 Helsingissä. HEHKU-tiimi tarjoaa jalkautuvaa, intensiivistä tukea lastensuojelun sekä HUS lasten- ja nuorisopsykiatrian 10-17 -vuotiaille yhteisasiakkaille. Moniammatillinen Hehku-tiimi koostuu lastensuojelun, nuorisopsykiatrian ja nuorisopalveluiden työntekijöistä. Hehku-tiimi on Helsingin kaupungin, HUSin ja Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen yhteistyöhanke.

Hehku-toiminta laajenee Espooseen ja Vantaalle 

Hehku laajenee Espooseen ja Vantaalle tarjoamaan tukea 13-17 -vuotiaille lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaille, joiden arvioidaan hyötyvän uudesta työmallista. Työskentelyyn liitetään tarvittaessa mukaan myös perusopetuksen ja muiden verkostojen resurssia ja osaamista. Hehku-asiakkaat voivat työskentelyn aikana hyötyä myös systeemisestä tiimikokouksesta, johon vastuusosiaalityöntekijä kutsuu perheen ja Hehku-työntekijät.

Asiakaskokeilut alkavat Vantaalla ja Espoossa

Hehku-toimintaa käynnistetään Espoossa ja Vantaalla. Espoossa Hehku-toiminnan tukiryhmä on kokoontunut kaksi kertaa, ja kokoontumiset jatkuvat kuukausittain. Ensimmäinen Espoon Hehku-asiakkuus on alkanut helmikuun lopussa.  Vantaalla on pidetty Hehku-toiminnan aloitustilaisuus, jossa toimijat tutustuivat toisiinsa ja hiottiin yhteistyökäytänteitä. Asiakaskokeilut lähtevät Vantaalla liikkeelle maalis- ja huhtikuussa 2022. Tarkoituksena on pienimuotoisesti pilotoida, miten yhteistyön tiivistämisellä ja jalkautuvalla tuella voitaisiin paremmin tukea palveluiden (nuorisopsykiatria ja lastensuojelu) väliin putoavia nuoria. Vantaalla ja Espoossa on innostunut ammattilaisten joukko, jotka ovat mukana yhteistyön tiivistämisen kokeilussa.

Lisätietoa Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen Hehku-toiminnasta:

Erikoissuunnittelija Jaana Ryynänen, Espoo, jaana.ryynanen(at)hus.fi
Erikoissuunnittelija Tanja Koskinen, Vantaa, tanja.koskinen(at)hus.fi
Projektipäällikkö Jaana Leppäkorpi, jaana.leppakorpi(at)hus.fi

Lisätietoa Hehku-tiimistä: Helsingin Hehku-tiimin 2021-2022 esittely (linkki)



Palaa otsikoihin