Uutisarkisto

12.4.2022

Asiantuntijan työ Soccassa: esittelyssä aikuissosiaalityön erikoissuunnittelija Rosa Hossain-Karhu

#DuunissaSoccassa juttusarjassa on vuorossa erikoissuunnittelija Rosa Hossain-Karhu. Hänen työnsä keskiössä ovat Aikuisväestön hyvinvointimittari ja vaikuttavuuden arviointi aikuissosiaalityössä.

 

Kerro lyhyesti taustastasi? 

Koulutukseltani olen sosiologi ja toimin erikoissuunnittelijana Soccassa. Tulin taloon vuonna 2018. Aiemmin toimin pitkään sosiaalitieteellisen tutkimuksen parissa; kohteena oli pääosin yhteiskunnan marginaaleissa elävien tai vähemmistöjä edustavien lasten ja nuorten hyvinvointi. Sen myötä kiinnostuin sosiaalityön menetelmien vaikuttavuudesta sekä hyvinvoinnin mittaamisen kysymyksistä.   

Mitä teet Soccassa?  

Tavoitteeni on edistää laadukasta tilannearviointia ja vaikuttavuuden arviointia aikuissosiaalityössä. Tuen Aikuisväestön hyvinvointimittarin käyttöä, joka on Soccan ja pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyönä kehitetty kokonaishyvinvoinnin itsearviointimittari. Työni sisältää ammattilaisten kouluttamista ja yhteiskehittämistä. Osallistun myös Soccan aikuissosiaalityötä koskeviin selvityksiin ja parhaillaan vastaan hyvinvointimittarin avulla kerätystä aineistosta sosiaalisen kuntoutuksen kehittämishankkeessa.  

Mikä sosiaalialan osaamiskeskuksen kehittämistyössä on kiinnostavaa? 

Kehittämistyössäni etsitään vastauksia monenlaisiin kysymyksiin. Mitä tietoa sosiaalityössä tarvitaan asiakkaan tukemiseksi? Millaista on sosiaalityön asiakkaiden hyvinvointi ja onnistutaanko sosiaalityössä vahvistamaan sitä? Sosiaalityön kehittäminen on mielenkiintoista myös monipuolisuudessaan. Teen yhteistyötä aikuissosiaalityön ammattilaisten ja johtohenkilöiden kanssa, mutta tapaan työssäni myös esimerkiksi kokemusasiantuntijoita, päättäjiä ja kehittäjiä.   

Miksi hyvinvoinnin mittaaminen olisi tärkeää sosiaalityössä?  

Hyvinvoinnin moniulotteisuus auttaa löytämään voimavaroja myös kriisien tai niukkuuden keskellä. Ihminen voi kokea sosiaalista, taloudellista, mielekkään arjen tai tulevaisuudentoivon puutetta, mutta yksikin näistä alueista voi myös vahvistaa hyvinvointia. Monesti asiakas tarvitsee apua oman tilanteensa hahmottamiseen. Toisaalta työskentely ei välttämättä kohdennu oikein, jos tuen tarpeita ja niiden laajuutta ei pystytä arvioimaan asiakaslähtöisesti ja luotettavasti.  

Mikä on tärkeintä, mitä haluat saada aikaan? 

Toisin kuin terveydenhuollossa, sosiaalityössä ei ole juurikaan ollut käytössä standardoituja mittareita tai selkeitä interventioita, jotka tukisivat tavoitteellista muutostyötä. Sellaisten käyttöönottoon liittyy myös haasteita. Työssäni palkitsee, kun ammattilainen tai esimerkiksi kokemusasiantuntija kertoo, millaisia oivalluksia hyvinvointimittarin käyttäminen on tuottanut. Pyrin osaltani siihen, että sosiaalityön ammattilaisilla olisi riittävästi osaamista ja mahdollisuuksia hyödyntää työn tavoitteita tukevia menetelmiä.  

Minuun voi myös olla yhteydessä kuka tahansa, joka on kiinnostunut kokeilemaan Aikuisväestön hyvinvointimittaria työssään tai opinnoissaan.  

Ota yhteyttä!  

Rosa Hossain-Karhu 
040 480 8716 
rosa.hossain-karhu(at)hus.fi 

https://www.socca.fi/aikuissosiaalityo_ja_sosiaalinen_kuntoutus

Duunissa Soccassa -juttusarja

Tutustu aiempiin esittelyihin



Palaa otsikoihin