Soccan uutiset

25.9.2024

Sosiaalityön tieto esiin: rakenteellisen sosiaalityön päivässä runsas osanotto

Soccan ja Uudenmaan rakenteellisen sosiaalityön verkoston järjestämään rakenteellisen sosiaalityön päivään 20.9. osallistui laaja joukko sosiaalityön esihenkilöitä. Yhteinen näkemys oli, että hiljaisesta tiedosta on siirryttävä tiedolla johtamiseen, mikä edellyttää vahvoja ja toimivia rakenteita.

Päivän avasi Soccan johtaja Miia Pitkänen, joka kiitti Uudenmaan rakenteellisen sosiaalityön verkostoa sen aktiivisesta toiminnasta. Pitkänen nosti myös esiin, että rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen on yhteinen prosessi, johon toivotaan mahdollisimman monen osallistuvan.

THL:n erityisasiantuntija Eeva Liukko esitteli rakenteellisen sosiaalityön periaatteita. Rakenteellisen sosiaalityön tarkoituksena on tuottaa tietoa sosiaalisista ilmiöistä ja tuoda esiin piiloon jääneitä kokemuksia ja havaintoja. Lisääntynyt ymmärrys ja siitä muodostettu tieto voidaan ottaa huomioon päätöksenteossa. Liukko muistutti myös, että sosiaalihuoltolaki velvoittaa sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen tiedon avulla.

Liukko painotti, että rakenteellinen sosiaalityö on keskeinen työkalu yhteiskunnallisten ongelmien ja eriarvoisuuden käsittelyssä. Työ edellyttää moninäkökulmaista ja monitoimijaista lähestymistapaa, jossa eri osapuolet voivat tuoda omat näkemyksensä tasavertaisesti esiin. Asiakastyötä tekevän sosiaalialan ammattilaisen näkemys voi olla yhtä arvokas kuin johtajan.

Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP) kehitetään rakenteellisen sosiaalityön raportointia vuoteen 2025 asti. Toukokuussa 2024 valmistui yhdessä mallinnettu hyvinvointialueiden rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma, jonka tarkoituksena on edistää rakenteellisen sosiaalityön rakenteiden toteutumista hyvinvointialueilla.

Kohti avoimempaa tiedolla johtamista

Perinteisesti sosiaalityössä on vallinnut hiljaisuuden kulttuuri, mutta nyt pyritään kohti avointa tietoa ja tiedolla johtamista.  Itä-Uudenmaan sosiaalityön professiojohtaja Hanna Kaunisto nosti esiin, että rakenteellisesta sosiaalityöstä on viestittävä aktiivisemmin myös päättäjille ja kuntalaisille, jotta sen vaikutusvalta kasvaa. Kaunisto mainitsi myös Soccan kehittämän sosiaalisen raportoinnin työkalun, joka on ollut käytössä Itä-Uudellamaalla syksystä 2023. Helsingin lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jonna Vanhanen puhui myös johtamisen tärkeydestä. Vanhanen korosti, että rakenteiden on oltava riittävän vahvat, jotta rakenteellisen sosiaalityön toteuttaminen ei jää vain yksittäisten työntekijöiden harteille.

Lisätietoja:

Anu Virtanen
erikoissuunnittelija
anu.l.virtanen(at)hus.fi


Palaa otsikoihin