Soccan uutiset

27.10.2023

Sosiaalinen raportointi rakenteellisen sosiaalityön tiedontuottajana hyvinvointialueilla

Sosiaalinen raportointi on yksi rakenteellisen sosiaalityön väline, jonka avulla voidaan tuoda esiin sosiaalisia epäkohtia sekä kehittää sosiaali- ja hyvinvointipalveluja. Vaatimus rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiseen perustuu sosiaalihuoltolakiin. Soccan tuottama sosiaalisen raportoinnin työkalu on tällä hetkellä käytössä Länsi- ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueilla. Marraskuussa työkalun ottavat käyttöön myös Vantaan ja Keravan sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueet.

Soccan tuottaman sosiaalisen raportoinnin työkalun avulla saatiin vuoden 2023 alkupuoliskolla yhteensä 11 raportoitua ilmiötä tai asiaa Länsi- ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueilta. Määrä on edelliseen raportointijaksoon verrattuna pieni. Jakso ajoittui hyvinvointialueiden käynnistymiseen, mikä saattaa selittää vähäistä raportointiaktiivisuutta. Työkalun lomakepohjaa muutettiin jakson aikana hyvinvointialueiden kanssa yhdessä tehdyn kehittämistyön pohjalta, joten tässä koonnissa on yhdistetty kahden erilaisen tiedonkeruupohjan tietoja yhteen. 

Työikäisiä koskevat asiat ja ilmiöt pääasiallisena teemana

Raportteja saatiin puolessa vuodessa yhteensä 11 kappaletta. Ammattilaiset raportoivat eniten kohtaamistaan negatiivisista ilmiöistä, sillä yhtä lukuun ottamatta kaikki muut raportit koskivat muutostarpeita. Positiivisena asiana raportoitiin lähi- ja parisuhdeväkivaltaa käsittelevän MARAK-työryhmän olemassaolo. 

Raportoidut muutos- ja kehittämistarpeet koskivat erityisesti työikäisten asioita, kun viime jaksolla keskiössä oli puolestaan ikääntyneitä koskevat teemat. Työikäisiin kohdistui 7 negatiivista asiaa tai ilmiötä, kun taas lapsia koskevia muutos- ja kehittämistarpeita raportoitiin 2 ja ikääntyneitä koskevia tällä jaksolla ainoastaan yksi. 

Molemmilla hyvinvointialueilla yhteinen raportoitu teema liittyi työikäisten haasteisiin saada apua ja hoitoa mielenterveysongelmiin. Työntekijät ovat tehneet havaintoja siitä, että sosiaalihuoltoon ohjautuvat mielenterveyshaasteisiin liittyvät huoli-ilmoitukset koskevat entistä enemmän hyvin vakavia mielenterveysongelmia ja että hoidon saanti mielenterveysongelmiin on aiempaa vaikeampaa. 

Jatkossa sosiaalinen raportointi koskee neljää Uudenmaan hyvinvointialuetta

Sosiaalisen raportoinnin avulla saadun tiedon hyödyntämisprosessien kehittäminen on edelleen ajankohtaista hyvinvointialueilla, mikä vaikuttanee omalta osaltaan myös raportointiaktiivisuuteen työntekijöiden keskuudessa. Socca tukee hyvinvointialueita tiedon hyödyntämisprosessin kehittämisessä ja keskittyy myös omalta osaltaan rakenteellisen sosiaalityön viestintään aiempaa enemmän. 

Lisätietoa:

Anu Virtanen
erikoissuunnittelija
040 773 7024
anu.l.virtanen(at)hus.fi



Palaa otsikoihin