Soccan uutiset

12.6.2023

Sosiaalihuollon asiakastyöstä nouseva tieto esiin sosiaalisella raportoinnilla

Sosiaalisen raportoinnin tavoite on tuottaa tietoa asiakastyön rajapinnalta palveluiden kehittämisen ja johtamisen tueksi. Länsi- ja Keski-Uudenmaan alueiden sosiaalihuollon ammattilaiset aloittivat toukokuussa 2022 sosiaalisen raportoinnin sosiaalialan osaamiskeskus Sosiaalitaidon tukemana.


Sosiaalisen raportointi toteutetaan kyselylomakkeella, jonka avulla ammattilaiset voivat raportoida negatiivisia tai positiivisia asioita tai ilmiöitä, joita ovat työn arjessa kohdanneet ja joihin toivoisivat muutosta tai joista haluaisivat jakaa tietoa muillekin. Reilun puolen vuoden aikana saatiin lähes 60 raportoitua asiaa tai ilmiötä, joihin ammattilaiset toivoivat muutosta tai joita haluttiin jakaa muille hyvinä käytäntöinä. 


Sosiaalinen raportointi on yksi rakenteellisen sosiaalityön väline, jonka avulla voidaan tuoda esiin sosiaalisia epäkohtia sekä kehittää sosiaali- ja hyvinvointipalveluja. Vaatimus rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiseen perustuu sosiaalihuoltolakiin (1301/2014, 7§). Vuoden 2022 aikana mahdollisuuden sosiaaliseen raportointiin toteutti Länsi- ja Keski-Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Sosiaalitaito ja vuoden 2023 alusta lähtien raportoinnista on vastannut osaamiskeskusten yhdistymisen myötä Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca.


Ikääntyneiden asumiseen ja arkeen liittyvät haasteet huolestuttavat ammattilaisia 

Raportteja saatiin reilussa puolessa vuodessa yhteensä 58. Ammattilaiset raportoivat eniten kohtaamistaan negatiivisista ilmiöistä, sillä raporteista 80 % koski muutostarpeita. Reilu kolmasosa raporteista liittyi yli 65-vuotiaiden palveluiden saatavuuteen.




Yhtenä hyvänä kehittämisideana molemmilla hyvinvointialueilla nostettiin esiin ikääntyneiden asumisneuvonnan lisääminen. Asumisneuvonta nähtiin tarpeellisena ja laajentamista vaativana palveluna, koska työntekijöiden kokemusten mukaan sillä pystytään vastaamaan monenlaisiin asumiseen liittyviin haasteisiin. Molemmilla hyvinvointialueilla nousi myös huolta edunvaltaprosessien pitkittymisestä. 


Tiedon hyödyntämisprosessin kehittäminen 

Alueet lähtivät sosiaalisen raportoinnin toteuttamiseen ja tiedon hyödyntämisen kehittämiseen erilaisista lähtökohdista. Länsi-Uudellamaalla sosiaalihuollon ammattilaiset toimivat vielä erillisissä kuntaorganisaatioissa. Keski-Uudellamaalla sote-kuntayhtymä mahdollisti yhtenäisemmän pohjan toiminnan aloittamiselle. 


Sosiaalisen raportoinnin lomaketta on kehitetty ensimmäisen puolen vuoden käyttökokemusten perusteella. Uudistetun lomakkeen tavoitteena on tuottaa aiempaa jäsennellympää tietoa hyvinvointialueille. Hyvinvointialueet kehittävät parhaillaan tiedon hyödyntämisen prosesseja, jotta sosiaalisen raportoinnin avulla saatua tietoa voidaan hyödyntää tietoon perustuvassa johtamisessa ja kehittämisessä. Socca tukee hyvinvointialueita myös tässä kehittämisessä.


Palaa otsikoihin