Soccan uutiset

2.9.2024

Sosiaalialan osaamiskeskusten rahoitus tulee turvata

Valtakunnallisen sosiaalialan osaamiskeskusverkosto laati vetoomuksen tällä viikolla käynnistyvään budjettiriiheen. Sosiaalialan osaamiskeskusverkosto esittää, että osaamiskeskusten perustoiminnan valtionavustus turvataan YTA-toimialueiden asetusmuutoksen siirtymäajalle 1.1.-31.6.2025 ja perusrahoituksen tasoksi asetetaan jatkossa vähintään 3 miljoonaa euroa. Vetoomus lähetettiin sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle ja STM:n virkajohdolle.

Eduskunnan antamassa lausumassa eduskunta edellytti sote-järjestämislakia hyväksyessään, että sosiaalihuoltoon luodaan yliopistosairaaloita vastaavan kaltaiset, palvelujen kehittämistä, tutkimusta ja koulutusta tukevat toimintarakenteet (TKKI-rakenteet). Sosiaalialan osaamiskeskuksien tehtävät vastaavat monilta osin eduskunnan lausumassa edellytettyihin sosiaalihuollon toimintarakenteisiin.

Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa painotetaan erityisesti TKKI-toimintaa. Ohjelmassa todetaan vahvistettavan hyvinvointialueiden välistä työnjakoa, yhteistyötä ja yhteensovittamista - etenkin erityisosaamisen saatavuutta. Sosiaalialan osaamiskeskuksilla on tärkeä rooli sosiaalihuollon TKKI-toiminnassa. Osaamiskeskukset tekevät tiivistä yhteistyötä tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. 

STMn asetusluonnoksen perustelumuistiossa todetaan osaamiskeskuksilla olevan sosiaalityön tutkimuksessa merkittävä rooli.  Sosiaalialan osaamiskeskuksista annetun lain 2 §n mukaan osaamiskeskuksen yhtenä tehtävänä on nimenomaan sosiaalialan tutkimus- kokeilu- ja kehittämistoiminnan toteuttaminen. On tärkeää huolehtia sosiaalihuollon TKI-rahoituksesta ja osaamisesta, koska rakenteita ja resursseja ei ole vielä olemassa, ei hyvinvointialueilla eikä YTA-alueilla. Terveydenhuollon osalta TKI-rakenteet ovat niin hyvinvointialueilla ja YTA-alueilla, mutta sosiaalihuollossa ei ole. 

Sosiaalialan osaamiskeskusten nykyinen rahoitus on rajoittanut toimintaa ja siihen tehtävä 1 miljoonan euron vähennys vähentää merkittävästi sosiaalialan osaamiskeskusten toimintamahdollisuuksia. Sosiaalialan osaamiskeskustoimintaa koskevan asetusmuutoksen lähes kaikissa lausuntopalautteissa kiinnitettiin huomiota rahoituksen riittämättömyyteen. Sosiaalialan osaamiskeskuksien lakisääteiset tehtävät eivät ole vähenemässä ja toiminta on turvattava riittävällä perusrahoituksella.

Tutustu vetoomukseen tästä linkistä


Palaa otsikoihin