Soccan uutiset

12.12.2023

Sosiaalialan osaamiskeskuksille 200 000 euron lisärahoitus vuodelle 2024

Eduskunta julkaisi valtiovarainvaliokunnan mietinnön vuoden 2024 talousarvioesityksestä. Sosiaalialan osaamiskeskusten tärkeä toiminta huomioitiin 200 000 euron lisärahoituksella. Rahoitus jakaantuu kymmenelle eri puolella Suomea toimivalle osaamiskeskukselle.

Eduskunnan mietinnössä todetaan seuraavaa: ” Valiokunta pitää erittäin tärkeänä sosiaalialan osaamiskeskusten toiminnan turvaamista riittävällä perusrahoituksella. Sosiaalihuollon tutkimuksella tulee olla toimivat palvelujen kehittämistä, tutkimusta ja koulutusta tukevat rakenteet, ja hyvinvointialueiden tutkimus- ja kehittämisrakenteiden muotoutuessa sosiaalialan osaamiskeskusten rooli on tärkeä. Sosiaalialan osaamisen ja palvelulähtöisen kehittämistoiminnan turvaaminen on tärkeää myös kustannusvaikuttavan toiminnan varmistamiseksi.”

Osaamiskeskustoiminnan kokonaisrahoitus vuodelle 2024 pieneni noin miljoona euroa (30%) edelliseen vuoteen verrattuna. Kokonaisrahoitus lisärahoituksen jälkeen vuodelle 2024 on 2 450 000 euroa. Osaamiskeskusten näkemys on, että rahoituksen leikkaus vaarantaa lakisääteisen osaamiskeskustoiminnan.

Sosiaalihuollon valtakunnallinen kehittämisrahoitus on huomattavasti pienempi kuin terveydenhuollon vastaava rahoitus. Sosiaalihuollon vuosittaiset kustannukset (6,7 miljardia euroa) ovat kuitenkin lähes yhtä suuret kuin erikoissairaanhoidossa (6,9 miljardia euroa).

Lisätietoja:


Palaa otsikoihin