Soccan uutiset

7.8.2024

Socca lausui sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan sellaisten henkilöiden joukko, jotka voisivat toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä, laajentuisi huomattavasti. Socca muistuttaa, että sosiaalihuollon ammattihenkilöitä koskevan sääntelyn tulee vahvistaa osaamistasoa, ei heikentää sitä. Nyt ehdotettu uudistus on Soccan mielestä selkeä heikennys osaamiseen ja merkittävä riski asiakasturvallisuudelle.

Sosiaalityö on vaativaa asiantuntijatyötä, joka edellyttää laaja-alaista tietoperustaista osaamista. Esitysluonnosta perustellaan kuitenkin asiakasturvallisuuden parantumisella, kun työvoimavajetta saadaan helpotettua tilapäisillä sosiaalityöntekijöillä. Socca toteaa, että sosiaalityöntekijöiden osaamisvaatimusten madaltaminen voi aiheuttaa uhkaa asiakasturvallisuudelle, koska tilapäisenä sosiaalityöntekijänä voi toimia entistä laajempi joukko erilaisella osaamistaustalla. 

Esitysluonnoksessakin todetaan, että Valviralta saatujen tietojen mukaan sosiaalihuollon palvelujen saatavuuden ja asiakasturvallisuuden vaarantumisen pääasiallisina syinä on ollut tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivien henkilöiden puutteellinen osaaminen hallinnollisesta menettelystä, sosiaalihuollon lainsäädännöstä, sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen kirjaamisesta, käytettävissä olevista sosiaalipalveluista sekä julkisen vallan käytön edellytyksistä virkatoimessa.

Opiskelijoiden ammattitaitoa ei ole pidetty riittävänä vastaamaan haastavista sosiaalihuollon asiakkuuksista, mikä on voinut johtaa asiakkaiden perusoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden loukkauksiin sekä huonoon kohteluun.  

Sosiaalityöntekijöiden saatavuus, erityisesti lastensuojelussa, on merkittävä huoli. Socca toivoo, että sosiaalityön veto- ja pitovoimatekijöihin kiinnitettäisiin huomioita muilla toimilla kuin osaamisvaatimusten vähentämisellä. Esitysluonnoksessa todetaan, että koulutettuja päteviä sosiaalityöntekijöitä on tosiasiallisesti enemmän kuin hyvinvointialueilla tarvitaan. Näin ollen sosiaalityön työolosuhteet, palkkaus ja työnjaon kehittäminen jo olemassa olevien ammattiryhmien välillä on ensisijainen toimenpide työvoimapulaan. 

Esitysluonnoksessa mainitaan, että tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimiminen toisi mahdollisuuden tutustua alaan, tai madaltaa kynnystä sosiaalialalle siirtymiseen. Hallituksen päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki kuitenkin vaikeuttaa todellisia mahdollisuuksia pätevöityä. Uusia koulutuspolkuja tulisi Soccan mielestä kuitenkin kehittää.

Jatkossa myös tulkinta siitä, millainen on soveltuva sosiaalialan korkeakoulututkinto tai riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito jäisi jatkossa työnantajan vastuulle. Tämä olisi omiaan lisäämään erilaisia tulkintoja hyvinvointialueiden kesken, eikä parantaisi asiakkaan asemaa ja oikeuksia saada hyvää sosiaalihuoltoa.

Lisäksi ammattihenkilölain kokonaisuudistus on kirjattu hallitusohjelmaan, joten yhden ammattiryhmän irrottaminen tästä kokonaisuudistuksesta on epäjohdonmukaista. Ammattihenkilölain kokonaisuudistus on Soccan mielestä erittäin tarpeellinen. Tämän esitysluonnoksen ehdotusten toteutuessa yhden ammattiryhmän asemaa heikennettäisiin suhteessa muihin.

Esitysluonnoksen perustelut keskittyvät lähinnä yksinomaan käsittelemään lastensuojelua tai muuten lastensuojelun kriittisen työntekijävajeen ratkaisua. Socca haluaa huomauttaa sosiaalityön olevan laaja kenttä, ja tämänkaltaisia uudistuksia tulisi tarkastella useammasta näkökulmasta. 

Lisätietoa:


Palaa otsikoihin