Soccan uutiset

29.6.2022

Socca lausui päihde- ja mielenterveyslainsäädännön uudistuksesta

Uudistuksessa päihdehuoltolaki ja mielenterveyslaki kumotaan pääosin ja niihin sisältyvistä palveluista säädetään jatkossa sosiaalihuoltolaissa ja terveydenhuoltolaissa. Otimme lausunnossamme kantaa päihde-, riippuvuus- ja mielenterveyspalvelujen säätämisestä osana sosiaalipalveluja, yhteisösosiaalityön ja etsivän työn roolista hyvinvointialueilla, sosiaalisen kuntoutuksen tärkeydestä ja muun riippuvuustyön nostamisesta päihdetyön rinnalle.


Päihde-, riippuvuus- ja mielenterveyspalveluista pitää säätää myös sosiaalipalveluina eikä pelkästään menettelytapoina tai terveydenhuollon palveluina.

Ehdotettu laki ei turvaa sosiaalihuoltolain ja terveydenhuoltolain tavoitteiden toteutumista, kun päihdehuollon erityispalveluista säädettäisiin jatkossa pääosin terveydenhuoltolaissa. Päihdehuollon palvelut tulee turvata hyvinvointialueiden järjestämisvelvoitteeseen kuuluvina sosiaalipalveluina vastaavassa laajuudessa kuin ehdotetussa terveydenhuoltolaissa. Päihde- ja riippuvuuspalveluja tulee olla mahdollista tarjota myös sosiaalihuoltolain mukaisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella ja ilman lääketieteellistä diagnoosia silloin, kun se on asiakkaan kannalta tarkoituksenmukaista. 

Lakiehdotuksen tavoitteissa mainitaan, että esitys tukee sosiaalihuollon toiminnan siirtymistä varhaiseen tukeen ja ennaltaehkäisyyn. Sosiaalihuollon mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalvelujen ei ole tarkoituksenmukaista olla luonteeltaan pelkästään varhaisen tuen palveluja, vaan myös korjaavia, hoidollisia ja tukevia palveluja. Tämä tarve korostuu erityisesti niiden ihmisten kohdalla, joilla on useita tuen tarpeita tai joilla on vaikeuksia päästä palvelujen piiriin.

Muun riippuvuustyön nostaminen päihdetyön rinnalle on tärkeää, mutta lakiehdotus ei huomioi siihen liittyviä erityispiirteitä, kuten peliongelmien hoidon yhteyttä talous- ja velkaneuvonnan palveluihin.

Päihde- ja riippuvuuspalveluissa hoitoa, sosiaalista tukea ja kuntoutusta ei voida erottaa toisistaan. Myös sosiaalihuollossa tulee varmistaa päihde- ja riippuvuustyöhön liittyvä erityisosaaminen ja -palvelut. Hoidon ja sosiaalisen tuen erottaminen eri lakeihin vaarantaa myös asiakastietojen tarkoituksenmukaisen näkyvyyden sosiaali- ja terveydenhuollon välillä. 

Yhteisösosiaalityöstä ja etsivästä työstä on tärkeää säätää hyvinvointialueiden vastuulla olevina tehtävinä.

Yhteisösosiaalityössä keskeistä on yhdessä toimiminen alueen viranomaisten, asukkaiden, palvelujen käyttäjien, kolmannen sektorin toimijoiden ja muun yhteisön kanssa. On hyvä, että lakiehdotukseen sisältyy syrjäytymistä vähentävän etsivän työn järjestäminen. Laissa tulisi kuitenkin huomioida yhteisösosiaalityö myös sosiaalisia ongelmia ehkäisevänä toimintana. Yhteisösosiaalityön avulla voidaan vahvistaa asuinalueiden yhteisöllisyyttä sekä edistää hyvinvointia ja terveyttä esimerkiksi tarjoamalla matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja muuta ihmisten lähiyhteisöissä toteutettavaa toimintaa.

Tavoitteellisen tuen ja yksilöllisten tarpeiden mukaisen sosiaalisen kuntoutuksen painottaminen on tärkeää. 

Sosiaalisen kuntoutuksen asiakaskunnan tuen tarpeet ovat laajat. Siksi on tärkeää, että sosiaalista kuntoutusta tarjotaan syrjäytymistä vähentävän tuen lisäksi kevyempänä ennaltaehkäisevänä palveluna. Syrjäytymisen vähentämisen lisäksi laissa tulisi nostaa esiin sosiaalinen kuntoutus syrjäytymistä ehkäisevänä palveluna.

Lue koko lausunto (pdf)

Lisätietoja

Kaisa Pasanen
Vs. johtaja, kehittämispäällikkö
040 514 3855
kaisa.e.pasanen(ät)hus.fi

Palaa otsikoihin