Soccan uutiset

24.6.2024

Socca lausui kuntoutusetuuksien ja kuntoutusrahaetuuksien muuttamisesta

Socca antoi lausunnon hallituksen esitysluonnokseen, jossa ehdotetaan, että ammatillista kuntoutusta myönnettäisiin jatkossa vain opiskelun ja työelämän ulkopuolella tai muutoin syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Osallistuminen nuoren ammatillisen kuntoutuksen valmennuksellisiin palveluihin ei jatkossa oikeuttaisi kuntoutusrahaan. Myöskään opintotukea ja kuntoutusrahaa ei olisi enää mahdollista saada samaan aikaan.

Socca pitää hyvänä asiana, että nuorten pääsy tarkoituksenmukaisiin ammatillisen kuntoutuksen palveluihin oikea-aikaisesti halutaan turvata myös jatkossa. Kannatettavaa on myös, että nuoren ammatillista kuntoutusta on edelleen mahdollista saada ilman sairaus- tai vammadiagnoosia.

Tarkoituksenmukaisuusarvioinnissa on hyvä huomioida, että erityisesti NEET-nuorten kohdalla työllisyys- ja opintopolut voivat olla hauraita ja osalla voi olla tarvetta rinnalla kulkevaan valmennukselliseen tukeen esimerkiksi opintojen jo alettua. Tukea tarvitsevista opiskelijoista ja heidän kuntoutumispoluistaan ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa, joten lakimuutoksen vaikutuksia on tarpeen seurata.

Nuotti-valmennus on tärkeää nähdä osana nuorille suunnattua palvelujärjestelmää ja sen kehittämistä. On hyvä selkeyttää mihin palvelutarpeisiin juuri Nuotti-valmennuksella voidaan vaikuttaa erityisesti NEET-nuorten kohdalla. Yhteistyötä ja saumattomia palveluketjuja nuorille olisi tärkeää kehittää yhteistyössä hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa. Myös eri kuntoutusmuotojen, kuten Nuotti-valmennuksen ja sosiaalihuollon sosiaalisen kuntoutuksen ryhmämuotoisia palveluja on tapauskohtaisesti järkevää yhdistää. 

Nuotti-valmennuksen ajalta kuntoutusrahan maksamisen käytäntöjen on hyvä olla yhdenvertaisia suhteessa muita vastaavia kuntoutuspalveluja saavien tilanteisiin. Mahdollisuutta kuntoutusrahaan olisi kuitenkin tärkeää arvioida tilannekohtaisesti.

Hallituksen esitysluonnoksessa todetaan, että kuntoutusrahan poistaminen Nuotti-valmennuksen ajalta kannustaisi ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi jo kuntoutuksen aikana. Nuori voisi siis hakea esimerkiksi työttömyysetuutta, koska Nuotti-valmennukseen osallistuminen ei estäisi työttömyysetuuden saamista. Socca esittää valtakunnallisten yhtenäisten käytäntöjen turvaamiseksi, että Nuotti-valmennukseen osallistuminen kirjattaisiin työllistymis-/aktivointisuunnitelmaan ja oikeus työttömyysetuuteen säilyisi ilman työnhakuvelvoitetta. Tukea tarvitseva nuori tarvitsee mahdollisuuden keskittyä kuntoutumiseen.

Lisätietoja:

Lausunto Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista


Palaa otsikoihin