Soccan uutiset

31.1.2024

Socca lausui asiakastietolakiin sisältyvien siirtymäaikojen muuttamisesta

Uusi asiakastietolaki tuli voimaan 1.1.2024. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoja asiakastietolakiin sisältyvistä siirtymäaikojen muutoksista. Socca puoltaa muutoksia, mutta toivoo pidempiä siirtymäaikoja kuin mitä lakiluonnoksessa on esitetty, jotta niiden noudattaminen olisi tosiasiallisesti mahdollista.

Soccan näkemyksen mukaan sosiaalihuollon Kanta-palveluihin liittymisen määräaikaa on perusteltua siirtää. Tämä johtuu siitä, että hyvinvointialueet ovat parhaillaan hankkimassa tietojärjestelmiä. Siirtymäajan muutoksella varmistetaan, ettei käytöstä poistuviin tietojärjestelmiin tarvitse tehdä merkittäviä investointeja.
 
Lisäksi lakiluonnoksessa ehdotetaan terveydenhuollossa toimiville sosiaalihuollon ammattihenkilöille tiedonsaantioikeutta Kansaneläkelaitoksen etuustietoihin. Tämä olisi Soccan mukaan perusteltua etuuksia koskevan ohjauksen varmistamiseksi. 
 
Socca nostaa esille myös erityisesti yksityisten palvelunantajien tilanteen Kanta-liittymisessä. Monet yksityiset palvelunantajat tuottavat useita eri sosiaalipalveluita useassa eri palvelutehtävässä usealle hyvinvointialueelle. Yksityisten palveluntuottajien hyvinvointialueilta saama ohjaus ja tuki liittymiseen on kuitenkin ollut heikkoa, eikä heillä välttämättä ole tietoa Kanta-palveluiden liittymisvaihtoehdoista tai varsinkaan hyvinvointialuekohtaisista rinnakkaisliittymismahdollisuuksista.

Lisätietoa:

Lausunto asiakastietolain muuttamisesta


Palaa otsikoihin