Soccan uutiset

11.10.2022

Socca kuultavana eduskunnassa toimeentulotukilain uudistuksesta

Painotimme lausunnossamme, että Kelan ja hyvinvointialueiden yhteistyötä tulisi selkeyttää ja vahvistaa myös toimeentulotuen perusosan alentamisen harkitsemisvaiheessa . Haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden kohdalla Kelan päätöksenteossa tulisi pyrkiä käyttämään sosiaalihuollon näkökohtiin perustuvaa yksilökohtaista harkintaa. Lakiesityksen mahdollistamilla sosiaalihuollon lausunnoilla tulisi olla tosiasiallista painoarvoa esimerkiksi toimeentulotukihakemusten käsittelyssä ja muissa lain nimeämissä tilanteissa. Tärkeää on lisäksi kertoa asiakkaille heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan sekä varmistaa lakimuutosten toimeenpanon ja vaikutusten systemaattinen seuranta ja tutkimus.


Lakiesitys kokonaisuutena pyrkii vahvistamaan haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden asemaa esimerkiksi selkeyttämällä Kelan ja hyvinvointialueiden sosiaalihuollon välistä yhteistyötä sekä vahvistamalla asiakkaan ja sosiaalihuollon ammattilaisten näkemysten huomioimista Kelan päätöksenteossa. Samoin saavutettavuuden ja esteettömyyden parannukset sekä mahdollisuus tavata Kelan ja sosiaalihuollon ammattilaisia yhteistapaamisessa auttavat erityisesti pitkittynyttä tai laaja-alaista tukea tarvitsevien asiakkaiden tilannetta. Heillä on usein vaikeuksia käyttää digitaalisia palveluja.  

Lakiesitys myös vahvistaa asiakkaan kuulemismenettelyä ennen toimeentulotuen perusosan alentamista. Toivoisimme myös Kelan ja sosiaalihuollon yhteistyön täsmentämistä ja vahvistamista harkintavaiheessa. Kelan päätöksenteossa tulisi voida laajasti käyttää sosiaalihuollon näkökohtiin perustuvaa yksilökohtaista harkintaa haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden hyväksi. Lisäksi annetuilla sosiaalihuollon lausunnoilla tulisi olla tosiasiallista painoarvoa etuuskäsittelyssä ja muissa laissa määritellyissä tilanteissa. 

Lausunnossa korostamme, että Kelassa tulisi kertoa asiakkaille varhaisessa vaiheessa ja selkeästi heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan sekä tarvittaessa tiedottaa esimerkiksi ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen hakukäytännöistä ilman, että asiakas sitä erikseen pyytää. Erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden toimintakyky on usein heikentynyt tai heillä voi olla puutteellisia tietoja palvelujärjestelmästä, jolloin aktiivinen asioiden hoitaminen usean eri viranomaisen kanssa on vaikeaa. 

Lakimuutosten toimeenpanon ja vaikutusten systemaattinen seuranta ja tutkimus alueellisesti ja kansallisesti on jatkossa tärkeää. Tässä voidaan hyödyntää lakiesitykseen sisältyviä alueellisia ja kansallisia neuvottelukuntia, joiden tarkoituksena on parantaa viranomaisyhteistyötä. Neuvottelukuntiin ehdotetaan mukaan myös kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja eri asiakasryhmiä edustavia tahoja.

Eduskunnassa kuultavana oli Soccan erikoissuunnittelija Rosa Hossain-Karhu.

Tutustu lausuntoon (pdf)

Lisätietoja

Rosa Hossain-Karhu
Erikoissuunnittelija
040 480 8716
rosa.hossain-karhu(at)hus.fi

Palaa otsikoihin