Soccan uutiset

31.8.2022

Nuorten päivä 17.9. – mahdollisuus vaikuttaa, teemana turvallisuus

Vuosittainen, ennen Valtakunnallisia lastensuojelupäiviä järjestettävä Nuorten päivä järjestetään tänä syksynä yhteistyössä Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen kanssa. Mukana päivää järjestämässä ovat päivästä vastaava Lastensuojelun Keskusliitto sekä Osallisuuden Aika Ry ja SOS-Lapsikylän SOS-Kehittäjänuoret. Päivä järjestetään Hyvinkäällä 17.9.2022 ja teemaksi on valittu turvallisuus erityisesti sosiaalisen median ja digiturvallisuuden näkökulmista. Nuoret ovat olleet mukana suunnittelemassa päivää.

nuorten päivän logo
Nuorten päivä on vertaistuellinen ja vaikuttamismahdollisuuksia tarjoava tapahtuma nuorille ja nuorille aikuisille, joilla on kokemusta lastensuojelusta. Päivän aikana on mahdollista keskustella päättäjien kanssa, tavata muita nuoria ja työskennellä nuorten valitsemien tärkeiden teemojen parissa. Työskentelystä kootaan nuorten terveiset ammattilaisille, jotka esitetään Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä. 

Lastensuojelun Keskusliitto järjestää vuoden 2022 Nuorten päivän yhteistyössä tulevaisuuden Lastensuojelu -hankkeen kanssa. Mukana työryhmässä on työntekijöitä ja nuoria Keusoten ja Päijät-Soten hankealueilta. Päivä järjestetään hyvien kulkuyhteyksien päässä Hyvinkäällä Nuorisotila Pointin ja Laurea Ammattikorkeakoulun tiloissa.  

Turvallisuutta eri näkökulmista

Vuoden 2022 Nuorten päivä rakentuu turvallisuuden teeman ympärille. Aihetta käsitellään erityisesti sosiaalisen median ja digiturvallisuuden kautta, joiden pariin nuoret johdattaa TikTokista alkunsa saanut kiusaamisen ja negatiivissävytteisen somekulttuurin vastainen liike Mustikkapäät. Lisäksi nuoret pääsevät sukeltamaan oman mielensä hyvinvointia tukeviin turvallisuusharjoituksiin ja keskustelemaan päättäjien kanssa. 

Nuoret mukana tekemässä päivää

Olennainen osa Nuorten päivää on nuorten rooli päivän suunnittelussa ja toteutuksessa. Myös tämän syksyn nuorten päivän suunnitteluryhmässä on ollut vahva edustus nuorista, joilla on kokemusta lastensuojelusta. Osallisuuden Aika ja SOS-Kehittäjänuoret ovat antaneet oman vankan kokemusasiantuntijapanoksensa suunnitteluun, jonka lisäksi Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen alueilta on koottu nuoria mukaan suunnitteluun. 

Lahtelainen kokemusasiantuntija Saana Korpi lähti mukaan suunnitteluryhmään saadakseen tietoa enemmän lastensuojelusta ja jälkihuollosta. Nuorten päivän suunnittelutyö on pitänyt sisällään hybridikokouksia, jossa on mm. valittu päivän teema ja sovittu suunnitteluryhmässä olevien nuorten roolit päivän järjestelyissä.
 
- Odotan nuorten päivältä mukavaa yhdessä vietettyä aikaa ja kannustan nuoria osallistumaan rohkeasti päivään. Se on tärkeä mahdollisuus päästä vaikuttamaan. Toivon nuorten olevan aktiivisempia omien oikeuksiensa suhteen. Erityisesti jälkihuolto on aihe, josta nuorten pitäisi olla tietoisempia. Moni asia saattaa jäädä pimentoon, jos ei itse ole aktiivinen, pohtii Korpi.

Suunnitteluryhmässä olleet nuoret ovat alusta asti työskennelleet yhteisen päämäärän – onnistuneen tapahtuman eteen sitoutuneesti ja tuoneet suunnittelupöytään monia mahtavia ideoita. Syyskuussa Hyvinkäällä suunnittelu konkretisoituu, kun kymmenet lastensuojelusta kokemusta omaavat nuoret ja nuoret aikuiset kohtaavat. 

Lisätietoja 

Laura Holmi, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto, laura.holmi@lskl.fi
Johannes Jahnukainen, asiantuntija, lastensuojelu ja osallisuus, Lastensuojelun Keskusliitto, johannes.jahnukainen@lskl.fi

Palaa otsikoihin