Soccan uutiset

4.5.2023

Kannanotto: Sosiaalihuolto tarvitsee vahvat TKI-rakenteet

Sosiaalipalveluiden tietoperusteisuuteen, vaikuttavuuteen ja asiakasturvallisuuteen on panostettava tulevalla hallituskaudella. Näin toteavat yhteisessä kannanotossaan sosiaalialan osaamiskeskukset, Huoltaja-säätiö, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry ja Valtakunnallinen sosiaalityön yliopistoverkosto Sosnet.

Kuvassa teksti: Kannanotto, Sosiaalihuolto tarvitsee vahvat TKI-rakenteet. Kuvassa myös äiti ja lapsi luonnossa.

Tulevan hallituskauden aikana on selkiytettävä ja vahvistettava sosiaalihuollon tutkimusta, koulutusta, kehittämistä ja innovaatioita mahdollistavia rakenteita. Nämä rakenteet ovat keskeisiä edellytyksiä sosiaalipalveluiden laadun, vaikuttavuuden ja asiakasturvallisuuden varmistamisessa. 

Kannanoton allekirjoittajat esittävät tulevaan hallitusohjelmaan seuraavia kirjauksia:
  • Sosiaalihuoltoon luodaan yliopistolliset palvelujen kehittämistä, tutkimusta ja koulutusta tukevat toimintarakenteet. Käynnistetään TKKI-rakenteiden ja yliopistollisten sote-keskusten edellyttämän säädöspohjan valmistelu.
  • Lakisääteiset sosiaalialan osaamiskeskukset liitetään sosiaalihuollon tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen kokonaisuuteen ja niiden valtionavustus nostetaan 6 miljoonaan euroon.
  • Valtion tutkimusrahoituksen tasoa sosiaalityön yliopistotasoiseen tutkimukseen nostetaan vastaamaan sosiaalihuollon tutkimustarpeita. Tutkimusrahoituksen tulisi mahdollistaa myös nykyisiä hankekausia pidempikestoisia ja aineiston keruultaan vaativia tutkimusasetelmia. 
  • Sosiaalityöntekijäpulaan vastaamiseksi ja sosiaalityöntekijöiden riittävyyden turvaamiseksi sosiaalityön yliopistokoulutuksen resursointi turvataan pysyvillä ratkaisuilla. Valmistellaan säädökset, joiden turvin valtion koulutuskorvausta kohdennetaan sosiaalityön koulutuksen käytännön harjoitteluun vastaavalla tavalla kuin ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa. Huolehditaan kestävästä rahoituksesta myös sosiaalialan ammattikorkeakoulutukselle. 
  • Varmistetaan sosiaalihuollon kehittämisohjelman toimeenpano ja sen riittävä resursointi. 


Sosiaalihuollolla on suuri merkitys yhteiskunnan toimivuudelle ja eheydelle. Nyt on oikea aika luoda hyvinvointi- ja yhteistoiminta-alueille tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen toteuttamisrakenteet. Niiden avulla sosiaalihuolto voi hoitaa tehokkaasti ja vaikuttavasti yhteiskunnallista tehtäväänsä sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi, vähentämiseksi ja korjaamiseksi. 

Lue lisää kannanotosta (pdf)









Palaa otsikoihin