Uutisarkisto

9.9.2021

Elämän värit -toimintamallin ohjaajan opas valmistui - tukea maahan muuttaneiden perheiden kanssa työskentelyyn

Elämän värit -toimintamalli tukee maahan muuttaneiden perheiden vanhemmuutta, kotoutumista ja suomen kielen oppimista. Nyt julkaistu ohjaajan opas sisältää ohjeet ryhmäprosessin ohjaamiseen ja arviointiin, teoreettista taustatietoa ja tutkimusperustaisia tietokortteja pelin teemojen käsittelyyn. Hyvää palautetta saanut malli on kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa, pohjautuu tutkittuun tietoon ja on tavoitteellinen asiakastyön väline.


Erikoissuunnittelija, sosiaalityöntekijä Tytti Hytti esittelee Elämän värit -ohjaajan opasta.Neljän vuoden sitkeä kehittämistyö on nyt kiteytetty kaikkien hyödynnettäväksi. Elämän värejä kehittänyt erikoissuunnittelija, sosiaalityöntekijä Tytti Hytti on ylpeä oppaan valmistumisesta. 

”Aikuissosiaalityössä ja perheiden kanssa tehtävässä työssä iso osa asiakkaista on ulkomaalaistaustaisia ja tarve uusille menetelmille on kova. Toivon, että Elämän värit löytää paikkansa perinteisen asiakastyön täydentäjänä.” 
 
Ammattilaisilta saadun palautteen mukaan perustyössä tarvitaan juuri tällaisia välineitä, joilla voi syventää keskustelua. Tytti Hytti kertoo olevansa vaikuttunut siitä, miten positiivisen yhdessäolon, ammattilaisten heittäytymisen ja pelillisyyden kautta syntyy aivan uudenlainen suhde asiakkaisiin.

“Hyväksyvässä ilmapiirissä vaikeitakin asioita on helpompaa lähestyä ja syntyy intensiivistä keskustelua aroistakin aiheista. Hiljaisempien ja ujompien rohkeus lisääntyi ja kaikki olivat mukana”. 

Elämän värit -peli, ohjaajan opas ja muut tukimateriaalit löytyvät verkkosivuiltamme osoitteesta www.socca.fi/elamanvarit

Pelatessa oppii ja saa vertaistukea 

Elämän värit -ryhmissä pelataan pääkaupunkiseudun PRO SOS -hankkeessa kehittyä Elämän värit-peliä, keskustellaan ja pidetään tietoiskuja. Ryhmiä kokeiltiin Espoossa vieraskielisten äitien ja isien kanssa. 

Kahdellatoista ryhmätapaamiselle oli jokaiselle oma teema, esimerkiksi parisuhde ja luottamus tai mitä tehdä, jos lapsi ei tottele. Mukana oli vertaisohjaajia ja aikuissosiaalityön, perhesosiaalityön ja perheneuvolan työntekijöitä. Palautetta kerättiin työntekijöiltä ja asiakkailta ja toimintaa kehitettiin yhdessä. 

Asiakkaat kertoivat, että pelatessa oppi lukemaan ja keskustelemaan suomeksi ja sai tietoa Suomesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta. Keskusteluun nousi konkreettisia lapsiperheiden asioita. Jaetut kokemukset ja arjen vinkit osoittautuivat tosi tärkeiksi.  
 
”Eräs asiakas kertoi, että kaikki kaatuu omassa elämässä päälle, mutta kuultuaan muiden äitien näkökulmia hän huomasi, että maailma ei kaadu ja aina on ratkaisuja”, Hytti muistelee. 

Tutkimusperustaisuutta ja tavoitteellista asiakastyötä  

Toimintamalli pohjautuu tutkimukseen perustuvaan tietoon pelillisyydestä, positiivisesta kasvatuksesta ja positiivisesta vanhemmuudesta. Ohjaajan oppaasta löytyy tutkimustietoa näistä ja ryhmissä käsiteltävistä teemoista tehtiin myös tietokortteja.  

”Halusimme tarjota ohjaajille myös kättä pidempää ryhmätilanteisiin. Esimerkiksi helposti silmäiltävillä tietokorteilla voi tuoda syventäviä näkökulmia keskusteluun”, Hytti kertoo. 

Pilotoinnin yhteydessä mietittiin myös Elämän värit -ryhmän vaikuttavuutta. Ryhmiin kehitettiin itsearviointiasteikko, jolla asiakas arvioi omaa tilannettaan suhteessa ryhmän teemoihin. Samalla hän asetti itselleen konkreettisia tavoitteita, joiden toteutumista voi seurata myöhemminkin.  

"Kyse on tavoitteellisesta asiakastyöstä. On tärkeää pystyä osoittamaan, että ryhmät auttavat asiakkaita eteenpäin”, Hytti pohtii.    

Asiakkaat osallistuivat ryhmäprosessin arviointiin myös näyttöön perustuvan prosessimittarin (Group Session Rating Scale, GSRS) avulla. Sen avulla osallistujat joka ryhmäkerran jälkeen antoivat palautetta käytetyistä menetelmistä, ryhmän yhteishengestä ja suhteesta työntekijään.    

Kolahtiko pelillisyys ja leikillisyys asiakastyössä? 

Verkkosivuiltamme www.socca.fi/pelillisyys löytyy runsaasti lisätietoa, kehittämiämme menetelmiä, taustatietoa pelillisyydestä ja esittelyvideoita. Pelillisyyttä kehitettiin vuosina 2017–2018 pääkaupunkiseudun PRO SOS -hankkeessa. Se otettiin myös osaksi THL:n osallisuuden edistämisen malleja (thl.fi).   

Lisätietoja Elämän väreistä 

Tytti Hytti
Erikoissuunnittelija
040 334 0821
tytti.s.hytti(ät)hus.fi

Elämän värit -toimintamalli

Palaa otsikoihin