Soccan uutiset

18.6.2024

Asiantuntijana GeroMetrossa: Margit Granberg

Erikoissuunnittelija Margit Granberg työskentelee GeroMetrossa, joka on ikääntyneiden palveluiden kehittämisverkosto.

Kerro lyhyesti taustasi?

Olen työskennellyt ikääntyneiden parissa koko työurani ajan erilaisissa terveyden ja toimintakyvyn edistämisen hankkeissa, koulutussuunnittelijana ja juuri ennen Soccaan tuloani digitaalisten palveluiden käytön ja ikääntyneen kotona asumisen tukemisen työtehtävissä. 

Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri ja kotitalousopettaja. Monitieteisen tutkintoni lisäksi olen opiskellut mm. Ranskan kieltä ja kulttuuria sekä sosiaalitieteitä myös Ranskassa.

Mitä teet Soccassa?

Työskentelen erikoissuunnittelijana GeroMetrossa, joka on ikääntyneiden palveluiden kehittämisverkosto. Tällä kaudella kehitämme Yhteisöllistä asumista uutena palveluna sekä Liikkuvia ja etäpalveluita, joissa mennään asiakkaan luokse joko fyysisesti tai etäyhteyden avulla.

Olen mukana eräiden ikäpalveluiden kehittämishankkeiden ohjausryhmissä ja digitalisaation saavutettavuuteen keskittyvissä verkostoissa. 

Oppilaitosyhteistyö ammattikorkeakoulujen geronomi-, sosionomi- ja sairaanhoitajalinjojen kanssa kuuluu myös tehtäviini. Ikääntyneiden kanssa työskentelevät yleensä moniammatilliset tiimit. Haasteet ovat sellaisia, että GeroMetron verkostoissa on sekä sosiaali- että terveysalojen ammattilaisia.

Mikä tehtävässäsi on kiinnostavinta?

Mahdollisuus tehdä hyvää, jatkuva muutos ja teknologian kehittyminen sekä ajatus, että teen töitä myös oman tulevaisuuteni eteen. Kukaan meistä ei pysy ikuisesti nuorena ja terveenä, ja jonain päivänä joku läheiseni tai minä itse saatan tarvita palvelua, jota olen ollut mukana kehittämässä. 

Ikääntyneet ovat myös kiinnostava kohderyhmä: mitä vanhemmaksi ihminen ehtii, sitä paremmin hän uskaltaa olla oma itsensä ja sanoa, mitä haluaa ja mitä ei. Jos palvelu sopii toimintarajoitteiselle ikääntyneelle, se sopii melkein kenelle vaan.

Mikä on tärkeintä, mitä haluat saada aikaan?

Tavoitteenani on, että iäkkäille tarjotut sosiaali- ja terveyspalvelut olisivat saavutettavia ja vaikuttavia, ja että iäkkäiden kohtaamat ammattilaiset tunnistaisivat ja osaisivat ohjata asiakkaansa ja potilaansa heille oikeiden palveluiden pariin.

 Toivoisin voivani vaikuttaa myös tapaan, jolla iäkkäistä ja ikääntymisestä ajatellaan ja puhutaan. Iäkkäiden ryhmä on hyvin heterogeeninen, siihen kuuluu ihmisiä jopa 40 vuoden ikähaitarilla, ja suurin osa heistä on toimintakykyisiä. Ikääntyneet tuottavat yhteiskunnalle lisäarvoa monin tavoin: henkisestä tuesta lastenhoitopalveluihin, perinteiden vaalimisesta digiopastukseen. Palvelujärjestelmäkään ei kestäisi ilman omaishoitajien valtavaa panostusta läheistensä auttamiseen.

Kerro yhdestä työpäivästäsi?

Päiväni koostuu usein kokouksista, tapahtumien suunnittelusta, ja kirjoittamisesta.

Miten palaudut työpäivän jälkeen?

Keväästä syksyyn harrastan puutarhanhoitoa. Talviaikaan kirjallisuutta, kuvataiteita ja liikuntaa. 


Palaa otsikoihin