Soccan uutiset
24.10.2022
Asiantuntijan työ Soccassa: esittelyssä OT-koordinaattori Minna Rantalaiho
#duunissaSoccassa -juttusarjassa kerrotaan tuoreen soccalaisen eli Etelä-Suomen OT-keskus -hanketta luotsaavan Minna Rantalaihon ajatuksia lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämisestä. Minna pitää tärkeänä vuoropuhelun mahdollistamisen laajan yhteistyöverkoston kesken. Hän toivoo saavansa kehittämisessä mukana olevat ihmiset innostumaan yhdessä ajattelemisesta ja sitoutumaan rohkeasti uudella tavalla lasten, nuorten ja perheiden kaikkein vaativimpien palvelujen kehittämiseen.
Kerro lyhyesti taustastasi?
Olen lastensuojeluun ja rakenteelliseen sosiaalityöhön erikoistunut sosiaalityöntekijä ja yhteiskuntatieteilijä. Työurani koostuu tutkimisesta, opettamisesta sekä erilaisista sosiaalityön virkatehtävistä. 2000-luvun ensimmäiset seitsemän vuotta työskentelin lapsuudentutkimuksen parissa Norjassa ja olen ollut mukana kansainvälisissä tutkimushankkeissa, joissa on tarkasteltu vertailunäkökulmasta lapsi- ja perhepolitiikkaamme. Soccaan tulin syksyllä 2022 Turusta, missä toimin lastensuojelun avohuollon johtavana sosiaalityöntekijänä.Opiskeluajoista lähtien minua ovat kiinnostaneet lasten ja perheiden hyvinvoinnin yhteiskunnalliset järjestelmät ja rakenteet. Nyt Soccassa pääsen kehittämään kokonaan uudenlaista, lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevaa ja edistävää rakennetta ja hyödyntämään siinä työssä laajasti koulutus- ja työelämätaustaani.
Mitä teet Soccassa?
Työskentelen projektipäällikkönä Etelä-Suomen Osaamis- ja tukikeskushankkeessa, joka kestää vuoden 2023 loppuun. Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) ovat uusi, valmisteilla oleva palvelurakenne, jonka tarkoituksena on varmistaa lasten, nuorten ja perheiden kaikkein vaativinta erityisosaamista sekä monitieteisyyttä ja integraatiota edellyttävät palvelut. Ajatuksena on, että tulevaisuudessa Suomessa on viisi OT-keskusta, jotka toimivat pääosin verkostomaisena kokonaisuutena hallinnonalarajat ylittäen ja tarjoavat tukevat ammattilaisille. Hankkeessamme kehitetään Etelä-Suomen OT-keskuksen koordinaatiorakennetta aikaisemman valmistelun pohjalta.Projektipäällikkönä huolehdin hankkeen toteutumisesta; että hankkeen kolme pilottia käynnistyvät, niissä työskentelevien on mahdollista toimia mielekkäästi ja laadukkaasti ja hankkeen tuotokset tulevat lopulta kootuksi yhteen.
Kehittäminen ei ole koskaan kovin suoraviivaista. Kun työstetään uutta rakennetta näin suurelle alueelle, on vuoropuhelun mahdollistaminen tärkeää. Se on minun työtäni. Lyhyt hankeaika puolestaan tarkoittaa sitä, että eteen tuleviin mahdollisuuksiin on reagoitava nopeasti ja pystyttävä poimimaan niistä olennainen mukaan kehittämiseen. Työhöni kuuluukin verkostoitumista, kuuntelua, asioiden selvittämistä, suunnittelua ja aikatauluttamista sekä pilottien seuraamista ja saatavilla oloa piloteissa työskenteleville.
Hankkeeseen ovat sitoutuneet hyvinvointialueet Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, Helsingin kaupunki ja HUS. Lisäksi OT-keskuskehittämisen valtakunnallisuuden kautta olen säännöllisesti tekemissä neljän muun OT-keskushankkeen porukoiden kanssa ja osallistun sosiaali- ja terveysministeriön OT-keskuskoordinaatioryhmän tapaamisiin.
Mikä hanketyössä ja OT-kehittämisessä kiinnostaa sinua?
Olen aiemmin työskennellyt tutkimushankkeissa, mutta tämänkaltaisesta hanketyöstä minulla ei ole kokemusta. Olen kuitenkin kiinnostunut lasten ja perheiden palvelujärjestelmästä ja rakenteista ja tässä hankkeessahan ollaan niiden ytimessä. On todella kiinnostavaa nähdä, miten onnistumme hankkeessa tuottamaan ja yhdistämään lasten, nuorten ja perheiden palvelujen rakenteista ja toiminnasta juuri sitä tietoa, jonka avulla päästään askel lähemmäs Etelä-Suomen OT-keskuksen toteutumista.OT-keskusajattelu ravistelee totuttua tapaa jäsentää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelua, ja jo nyt lyhyen työrupeaman jälkeen voin todeta, että tämä on todella kiehtova maailma, jossa joudun haastamaan itseäni ammatillisesti ihan uudella tavalla. Minua myös kiehtoo hanketyössä sen kaari, että sillä on selkeä alku ja loppu. On kiinnostavaa nähdä, miten hanketyömme löytää aikanaan tiensä lasten, nuorten ja perheiden palvelurakenteisiin.
Mikä on tärkeintä, mitä haluat saada aikaan?
Haluan mahdollistaa OT-keskustasoisen yhteistyön syntymistä Etelä-Suomeen ja koko maahan ja sitä kautta vaikuttaa lasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseen. Meillä on jatkuvasti lapsia ja nuoria, joiden tilanteet ovat niin vaikeasti komplisoituneita tai muuten niin erityisiä, ettemme pysty vastaamaan niihin riittävällä tavalla nykyisen palvelujärjestelmämme puitteissa.Tarvitsemme lisää yhdessä tekemistä ja uudenlaista systeemistä ajattelua. Ajattelen, että olen onnistunut tehtävässäni, jos saan hankkeessa ja sen läheisyydessä työskentelevät innostumaan yhdessä ajattelemisesta ja sitoutumaan rohkeasti uudella tavalla lasten, nuorten ja perheiden kaikkein vaativimpien palvelujen kehittämiseen.
Kerro yhdestä työpäivästäsi?
Tähän mennessä työpäivät ovat olleet todella vaihtelevia. Projektipäällikkönä rakennan kalenteriani melko itsenäisesti ja pyrinkin siihen, että päivät olisivat vaihtelevia. Hektisessä ja moneen suuntaan ulottuvassa hanketyössä on hyvä rauhoittaa kokonaisia päiviä tiedon kokoamiseen ja ajatteluun. Toistaiseksi tyypillinen työpäiväni sisältää kokouksen tai tapaamisen, viestittelyä sähköpostin ja muiden kanavien kautta sekä hankeasioiden konkreettista suunnittelua. Hyvään työpäivään kuuluu ehdottomasti ajatusten vapaa tuulettaminen ainakin yhden työkaverin tai yhteistyökumppanin kanssa.Miten palaudut työpäivän jälkeen?
Minulla on monia aika erilaisia tapoja palautua työstä, joista luonnossa oleminen on tärkein. Rauhoitun puiden ja vapaan veden katsomisesta. Eräs ystäväni totesi luonnossa rauhoittumiseni selittyvän sillä, että me ihmiset kuulumme luontoon. Se käy minusta järkeen. Palaudun hyvin myös kunnon hikiliikunnan ja joogan avulla. Lukeminen, musiikki, teatteri ja kuvataide eri muodoissaan ovat minulle sekä rentoutumisen että ajattelun haastamisen lähteitä.Tule kuulemaan lisää Etelä-Suomen OT-infoon 13.12.2022 klo 9-10.30
Lisätietoa OT-keskushankkeesta löydät tästä linkistä
Ota yhteyttä!
Minna Rantalaiho
Projektipäällikkö
040 191 3031
minna.rantalaiho(at)hus.fi
www.socca.fi/ot