Soccan uutiset

14.2.2023

Asiantuntijan työ Soccassa: esittelyssä johtaja Miia Pitkänen

#DuunissaSoccassa -juttusarjassa tutustutaan Soccassa viime syksynä johtajana aloittaneeseen Miia Pitkäseen. Johtajana Miia pitää työhyvinvointia menestyksen tärkeimpänä avaintekijänä ja toivoo voivansa tuoda vakautta muutoksen keskelle. Miian unelmana on, että Socca on vaikuttava ja toimiva asiantuntijaorganisaatio, jossa viihdytään ja joka panoksellaan vahvistaa sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen (TKKIO) kokonaisuutta.

Kerro lyhyesti taustastasi

Olen koulutukseltani valtiotieteiden lisensiaatti ja laillistettu sosiaalityöntekijä. Edeltävät seitsemän vuotta olin Lastensuojelun Keskusliitossa, jossa johdin vaikuttamistyötä ja yhteiskuntasuhteita. Sitä ennen olin kehittämispäällikkönä Ensi- ja turvakotien liitossa.

Myös Socca on minulle tuttu. Työskentelin noin 10 vuotta sitten Heikki Waris -instituutin tutkijasosiaalityöntekijänä ja tutkin huostaanotettujen lasten vanhempien kuntoutumisen tukemista. Lastensuojelu onkin minulle sosiaalihuollon kokonaisuudesta kaikista tutuin. Olen ollut myös sosiaalityöntekijänä ja lastensuojelun sosiaalityön lähijohtajana Helsingissä ja Pirkanmaalla.

Mitä teet Soccassa?

Aloitin syyskuussa Soccan johtajana. Ensimmäinen työsyksy oli todella mielenkiintoinen. Sote-uudistuksen toimeenpano oli vauhdikkaassa vaiheessa ja myös Socca uudistumassa. Johdan Soccan asiantuntijatyötä ja luotsaan Uudenmaan alueen osaamiskeskustoimintaa uusille hyvinvointialueille. Muutoskohdassa on tärkeää pohtia tutkimuksen ja kehittämisen rakenteiden uudistamista yhteistyössä hyvinvointialueiden ja Helsingin kanssa sekä yliopisto- ja oppilaitosyhteistyön vahvistamista ja kehittämistä.

Syyskaudella Uudenmaan osaamiskeskusten yhdistymisen valmistelu työllisti minua paljon. Valmistelimme muutosta, jossa Soccaan yhdistyi tammikuun alusta lähtien Länsi- ja Keski-Uudellamaalla toiminut sosiaalialan osaamiskeskus Sosiaalitaito Oy ja Sosiaalialan osaamiskeskus Verson osalta Itä-Uudenmaan toiminta. Yhdistymisen myötä pystymme yhtenäistämään alueella tekemäämme sosiaalihuollon kehittämistä, luomaan Uusimaa-tasoisia verkostoja ja hyödyntämään osaamiskeskusresurssia vaikuttavammin koko Uudellamaalla. 

Mikä asiantuntijatyön johtamisessa kiinnostaa? 

Haluan erityisen paljon panostaa johtamiseen asiantuntijatyön mahdollistajana. Teemme kaikki työtämme kovassa muutosvauhdissa ja toivon, että johtamisen keinoin voin luoda vakautta muutoksen keskelle. Pidän työhyvinvointia menestyksen tärkeimpänä avaintekijänä. Asiantuntijatyössä on paljon intensiteettiä, työn imu on voimakasta ja mahdollisuus kehittää omaa osaamista motivoi meitä työssämme hyvin laajoihin sisältöihin.

Johtajana ajattelen tärkeimmäksi tehtäväkseni luoda työolosuhteet, joissa kukin saa käyttää vahvuuksiaan, innostua työstään ja kokea tasapainoa työn ja muun elämän kesken. Työtä tukevat rakenteet ovat tärkeitä, mutta tärkein tapahtuu ihmisten välillä – suhteissa, joiden laatuun voimme vaikuttaa ilman taloudellisia panoksia. Haluan vaalia työyhteisössä avoimuutta, osallisuutta ja kannustavuutta.

Erityisesti minua kiinnostaa olla mukana luomassa toimivia tutkimus- ja kehittämisrakenteita (TKKIO) sosiaalihuoltoon. Tässä terveydenhuolto on meitä paljon edellä ja nyt isossa rakenteellisessa muutoksessa meillä on mahdollisuus luoda myös sosiaalihuoltoon kestävät TKKIO-rakenteet.

Mikä on tärkeintä mitä haluat saada aikaan? 

Haluan vaikuttaa siihen, että Socca on vaikuttava ja toimiva asiantuntijaorganisaatio, jossa viihdytään ja joka panoksellaan vahvistaa sosiaalihuollon TKKIO-kokonaisuutta. 

Työssä minua motivoi se, että voimme omalla panoksellamme vaikuttaa siihen, että sosiaalihuollon asiakkaiden palvelut ovat vaikuttavia ja asiakaslähtöisiä. Myös sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuuden toivon olevan kestävä. Uskon, että 20 vuoden oske-kokemus on arvokasta, kun luodaan uusia rakenteita ja toimintatapoja alueilla ja koko Suomessa.

Kerro yhdestä työpäivästäsi

Työpäiväni ovat tosi innostavia ja muodostuvat monista kohtaamisista. Eräänä loppuvuoden työpäivänä osallistuin aamulla HUSin sote-valmistelun kokoukseen, jossa sain päivitettyä tietoa sote-uudistuksen etenemisestä Suomessa ja HUSissa. Ennen lounasta ehdin vielä mukaan Soccan kehittämishankkeen ohjausryhmän kokoukseen. Alkuiltapäivällä pidin Kaisa-tiimikollegan kanssa yhteisen palaverin ajankohtaisista asioista ja teimme työsuunnitelmia. 

Iltapäivällä kokoonnuimme laajalla valmisteluryhmällä katsomaan, miten osaamiskeskusten yhdistymisen valmisteluprosessi etenee ja sopimaan jatkotyöskentelystä. Välissä ehdin vastailla sähköposteihin ja vaihtaa kuulumisia toimistolla olleiden työkavereiden kanssa.

Työpäiväni ovat vaihtelevia ja innostavia. Opin joka päivä paljon uutta ja Soccassa on helppo tukeutua työkavereiden tietoon. Jos joku asia pohdituttaa, kuuntelevat korvat löytyvät läheltä. 

Miten palaudut työpäivän jälkeen?

Kotona minua auttaa palautumaan 5-vuotias pikkuneiti, joka rakastaa dinosauruksia. Olen häneltä oppinut paljon mielenkiintoista triaskaudelta liitukaudelle eläneiden dinosaurusten elämästä. Palaudun ja tankkaan hyvää oloa perheen ja ystävien seurassa. Dinotytön lisäksi minulla on kaksi nuoreksi aikuiseksi kasvanutta lasta, ja perhejutut yhdessä ovat parasta palautumista. 

Vuoden pimein aika alkaa olla takanapäin. Kevät on minulle mieluisin vuodenaika. On ihanaa, kun valo lisääntyy. Kesää kohti on aina kiva edetä.

Antoisia alkuvuoden työhetkiä toivotellen ja yhteisiä työkohtaamisia odottaen!
t. Miia

Ota yhteyttä!

Miia Pitkänen
Johtaja
040 744 6505
miia.pitkanen(at)hus.fi

Duunissa Soccassa -juttusarja

Tutustu sarjassa aiemmin julkaistuihin esittelyihin

Palaa otsikoihin