Tullas 2800 sydän oikealla

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke

Osaamis- ja tukikeskus (OT): erityis- ja vaativimman tason palveluiden kehittäminen 2019-2020

Monialaisen osaamis- ja tukikeskuksen (OT) valmistelu aloitettiin osana Lape-kärkihanketta ja jatkettiin Soccasta käsin Lape-muutosohjelman jatkona. OT:n tarkoituksena on olla vahva tukiverkko lapsille, nuorille ja perheille erityisen vaativissa tilanteissa yhdessä perus- ja erityistason palvelujen kanssa. OT-keskuksiin on suunniteltu koottavaksi vaativaa erityisosaamista. Näin se pystyisi tarjoamaan mm. konsultaatiota ja koulutusta perustason työntekijöille sekä edistämään integratiivista tutkimusta.  

Lue lisää valtakunnallisesta OT-valmistelusta (thl.fi)

Etelä-Suomen OT-suunnitelmat:

Etelä-Suomen lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskuksen (OT) jatkovalmistelu 2019–2020 Tiina Turkia ja Laura Yliruka toim (pdf)

Etelä-Suomen osaamis ja tukikeskus raportti 2019 (pdf)

Avoimessa ja monitieteisessä Osaamisen tukikeskuksen (OT) tutkimushautomossa tutkijat ja ammattilaiset ideoivat ja kehittelivät tutkimusteemoja ja tutkimushankkeita ja kokosivat olemassa olevia rahoituskanavia ja rahoitushakuja. Hautomo oli tarkoitettu tutkijoille, sote ja sivistystoimen ammattilaisille sekä eri alojen tutkimusaihetta etsiville opiskelijoille. 

Etelä-Suomen OT-pilotit vuosina 2019-2020

Lastensuojelun VIP-nuorten tutkimusperustaisen palvelupolun luominen

Osana Etelä-Suomen lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskuksen (OT) pilotointia luotiin palvelupolkua, joka perustuu tutkimukseen perustuviin toimintakäytäntöihin ja nuorten ja ammattilaisten kokemustietoon. Lastensuojelun VIP-nuoret ovat erityistä tukea tarvitsevia nuoria, joille haluttiin luoda ”ohituskaista” palveluihin. Palvelupolun tarkoituksena ei ollut kehittää uusia, isoja resursseja vaativia palveluja vaan hyödyntää nykyistä paremmin olemassa olevat palvelut ja varmistaa, etteivät nuoret putoa palveluista. 
Tärkeää oli löytää tutkimukseen sekä ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden tietoon perustuen palveluista erityisen hyvin toimivia käytäntöjä, joissa nuori hyötyy palveluista eniten. Toisaalta on tärkeää löytää kriittiset pisteet, joissa nuoren asiointi on vaarassa katketa. 

Mukaan palvelupolun suunnitteluun sosiaalihuollosta tulivat lastensuojelun laitoshoito, jälkihuolto ja nuorten aikuisten aikuissosiaalityö. Palvelupolussa keskityttiin erityisesti koulunkäynnin turvaamisen ja nuoren siirtymiseen sosiaalihuollon ikään sidotuista palveluista toisiin. Kehittämisessä oli mukana Etelä-Suomen kuntia, HUS lastenpsykiatria, THL, kokemusasiantuntijajärjestö Osallisuuden aika sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoima VIP-verkosto. 

Taustalla valtakunnallisen osaamis- ja tukikeskusselvityksen tulokset. Monimutkaiset ja erityistä osaamista edellyttävät asiakastilanteet sosiaalityössä : Valtakunnallisen kyselyn tuloksia Yliruka, Laura; Vartio, Riitta; Pasanen, Kaisa; Petrelius, Päivi. THL työpapereita 16/2018

Tutustu VIP-nuoren palvelupolun loppuraporttiin (julkari.fi) 

Valtakunnallinen mallinnus taistelualueilta palaavien lasten ja heidän läheistensä pitkäaikaisten tukitoimien järjestämiseksi  

Mallinnuksessa kuvataan sitä, kuinka Suomessa voidaan pitkäjänteisesti ja moniammatillisesti tukea taistelualueelta palaavia lapsia ja varmistaa heidän paluunsa tavalliseen, toimivaan arkeen. Tavoitteena on lasten kuntoutuminen, koulutus ja radikalisoitumisen ehkäisy. Palaamisen jälkeisiin välittömiin tuen tarpeisiin vastaamisen jälkeen seuraa pidempiaikainen tukiprosessi, jossa huomioidaan myös lasten vanhempien ja sukulaisten tuen tarpeet. Olennaiseksi nostetaan yhteiseen tavoitteeseen perustuva halu tehdä yhteistyötä paikallisten, alueellisten ja kansallisten viranomaisten välillä sekä viranomaisten ja järjestöjen välillä. Mallinnuksessa painotetaan paikallistason käytännöistä sopimista.  

Mallinnus tehtiin STM:n toimeksiantona Soccan ja Helsingin kaupungin yhteistyönä osana OT-toiminnan pilotointia.  

Tutustu raporttiin: Valtakunnallinen mallinnus taistelualueilta palaavien lasten ja heidän läheistensä pitkäaikaisten tukitoimien järjestämiseksi (pdf)

See report: National modelling for arranging long-term support measures for children returning from conflict zones and their family members (pdf)