Uudenmaan Praksis

Puheesta tekoihin! kansi

Puheista tekoihin! Ylisukupolvisten ongelmien ehkäiseminen lastensuojelussa ja perhe- ja sosiaalipalveluissa

Kirjoittaja(t)

Kirsi Nousiainen, Päivi Petrelius ja Laura Yliruka (toim.).

Julkaisuvuosi

2016

Julkaisutyyppi

Yhteisjulkaisu THL:n kanssa

ISBN

ISBN 978-952-302-677-3

Sivumäärä

153 sivua

Lisätietoja

Verkkojulkaisu on julkaistu THL:n Työpapereita sarjassa 20/2016. 

Linkki julkaisuun

Ymmärrämmekö ylisukupolvisuutta ilmiönä? Tiedämmekö, mikä palvelujärjestelmän toiminnassa estää inhimillisten ja kokonaisvaltaisten palvelujen tarjoamisen? Mitä pitäisi tehdä toisin asiakastyössä, palveluiden johtamisessa sekä lapsi- ja perhepolitiikan ohjauksessa?

Huono-osaisuuden ylisukupolvisuus koskettaa yksittäisiä lapsia ja perheitä, mutta se ei ole vain yksilön ongelma, vaan mitä suurimmassa määrin sosiaalipoliittinen kysymys. Vaikka huono-osaisuus voi siirtyä sukupolvelta toiselle, eivät vanhempien ongelmat automaattisesti määrää lasten myöhempää hyvinvointia. Ylisukupolvisten ketjujen katkaiseminen on mahdollista tuomalla perheiden elämään suojaavia tekijöitä. Tämä velvollisuus on myös palvelujärjestelmällä. 

Tässä julkaisussa tarkastellaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden kohtaamien vaikeuksien ylisukupolvisuutta sekä asiakkaiden elämässä vaikuttavana ilmiönä että asiakastyön ja laajemman palvelujärjestelmän toimintatavoille asettuvana haasteena. Vastausta etsitään esimerkiksi siihen, miten ylisukupolvisuuden teemat tulevat näkyviin perhe- ja sosiaalipalveluiden käytännöissä ja asiakastyössä. Miten näitä teemoja käsitellään arjen kohtaamisissa asiakastyössä? Miten palveluissa löydetään riittävän laaja-alaisia tai sisällöllisesti vahvoja työskentelytapoja, jotka saavat aikaan todellisia muutoksia asiakkaiden elämässä?

Julkaisussa kootaan yhteen sosiaalityön käytäntötutkimuksen, työyhteisöjen käytännön kokemuksista syntyneen tiedon sekä muun monitieteisen ja jopa kansainvälisen tutkimuksen avaamia näkökulmia ylisukupolvisuuteen palvelujärjestelmän ja asiakastyön haasteena. Artikkelit luovat tietoperustaa vaikuttaville, mahdollisuuksien tasa-arvoa lisääville työskentelytavoille ja palvelujen suunnittelulle lasten, nuorten ja aikuisten palveluissa.

Julkaisun mainos

Palaa julkaisulistaan