Uudenmaan Praksis

Aiempaa kehittämistä

Pääkaupunkiseudun yhteisiä kehittämisteemoja ovat olleet:

Metropolialueen köyhyys ja sosiaaliala 2019–2021

Köyhyyden ja eriarvoistumisen haasteet ovat isoja kysymyksiä metropolialueella. Teemakauden aikana köyhyyttä tarkasteltiin sosiaalialan näkökulmasta metropolialueen erityispiirteet huomioiden. Köyhyyttä lähestyttiin esimerkiksi taloudellisena, sosiaalisena, henkisenä ja rakenteellisena tilana sekä osallisuuden puutteena. Huomiota kiinnitettiin myös köyhyyden merkitykseen ja vaikutuksiin elämänkaaren eri vaiheissa ja eri elämäntilanteissa. 

Monialainen sosiaalityö 2017–2018

Monialaisella sosiaalityöllä viitattiin moniammatillisuuteen ja asiakkaiden toimijuuteen asiakastyön kehittämisessä ja tutkimuksessa. Monialaisuudella haettiin ratkaisuja pitkittyneisiin, monimutkaisiin ja jopa ylisukupolvisiin huono-osaisuuden ketjuihin. Monialaisuus viittasi myös Praksiksen toimintaympäristön muutokseen, jossa soten myötä myös sosiaalityö hakee paikkaansa uudelleen. Monialainen sosiaalityö näkyi Praksiksessa tiiviinä yhteistyönä Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma (LAPE) ja aikuissosiaalityötä kehittävän PRO SOS -hankkeen kanssa. 

Ylisukupolvisen huono-osaisuuden katkaisu 2014–2016

Ylisukupolvisen huono-osaisuuden katkaisu oli ensimmäinen Praksiksen yhteinen teema. Yhteisen kehittämisen tulokset koottiin julkaisuun Puheista tekoihin! Ylisukupolvisten ongelmien ehkäiseminen lastensuojelussa ja perhe- ja sosiaalipalveluissa (julkari.fi) Ylisukupolvisesta ilmiöistä koottiin myös ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitettu tutkimustietopankki ylisukupolvisista ilmiöistä.