Soccan blogi

Sosiaaliala, sen kehittäminen ja tutkimus ovat suuressa murroksessa. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Jaamme tässä blogissa toiveitamme, ehdotuksiamme ja ajatuksiamme kehittämisen arjesta ja uusista suunnista. Tutustu ja kommentoi!
15.11.2022

Kolme toiminnallista menetelmää - kurkistus kehittäjän työn arkeen sosiaalisen kuntoutuksen verkostossa

Tuija Koivukoski

Mitä yhteistä on ekokartalla, elämänjanalla ja hyötypeleillä? 
  1. Kaikkia voidaan käyttää toiminnallisina menetelminä osana sosiaalista kuntoutusta. 
  2. Kaikki syventävät aikuissosiaalityön asiakastyötä tekevien ammattilaisten osaamista.
  3. Kaikkien avulla voidaan murtaa erilaisia ennakkoluuloja. 
Tässä blogissa kerron menetelmien kokeilusta Helsingin aikuissosiaalityössä järjestetyssä Learning café -työpajassa. Työpaja mursi ennakkoluuloja toiminnallisista ja luovista menetelmistä. Ne eivät olekaan rakettitiedettä, vaan silmiä avaavia, kokonaisvaltaisia ja matalan kynnyksen työskentelyyn sopivia tapoja lisätä asiakkaan osallisuutta.
Teksti Socca blogi Kolme toiminnallista menetelmää - kurkistus kehittäjän työn arkeen sosiaalisen kuntoutuksen verkostossa

Soccan koordinoima sosiaalisen kuntoutuksen verkosto järjesti yhteistyössä Helsingin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa työpajan, jossa tutustuttiin kolmeen eri toiminnalliseen menetelmään; elämänjanaan (pdf), ekokarttaan sekä Fölis- ja Meikämeikä -hyötypeleihin.

Elämänjanan avulla voidaan jäsentää asiakkaan elämäntapahtumia aika-akselilla ja löytää uusia näkökulmia. Ekokartan avulla voidaan arvioida asiakkaan sosiaalisen tuen määrää kuvaamalla asiakkaan sosiaalisia ja fyysisiä ympäristöjä sekä virallisia ja epävirallisia suhteita. Hyötypelien tavoitteita ovat uuden oppiminen, asenteen muuttaminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Kaikki nämä toiminnalliset menetelmät sopivat keskustelun tueksi ja lisäämään asiakkaan osallisuutta työskentelyssä.

Työpajaan osallistui 16 aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajaa ja kuntoutusohjaa Helsingin kaupungin läntiseltä alueelta. Työpaja alkoi osallistujien virittäytymisellä teemaan kahvilamaisesti järjestetyssä tilassa aamupalasta nauttien. Osallistujat kuulivat sosiaalisen kuntoutuksen menetelmien lähtökohdista ja niiden mahdollisuuksista asiakastyön tukena. Alustuksen jälkeen jakaannuttiin ryhmiin, joissa harjoiteltiin menetelmiä käytännönläheisesti omasta elämäntilanteestaan käsin.

Toiminnalliset menetelmät eivät ole rakettitiedettä

Työskentely osoitti, kuinka tärkeää kokemuksellisuus on. Ammattilaisen näkökulmasta katsottuna kokemus jostain menetelmästä lisää varmuutta itse työvälineen käyttöön ja sen soveltamiseen. Toiminnalliset ja luovat menetelmät eivät ole rakettitiedettä. Niiden käyttöohjeet eivät ole kiveen kirjoitettuja. Menetelmiä on mahdollista ja tuleekin soveltaa kullekin ihmiselle sopivaksi - ja aina asiakkaan ehdoilla. Jos elämänjanan piirtäminen kynällä tuntuu vaikealta, voi sen hahmotella vaikka hiekkaan tai rakentaa kotoa löytyvistä keittiövälineistä. Kyky heittäytyä ja rohkeus katsoa asioita eri näkökulmista on luovuutta.

Osallistujat kirjoittivat päällimmäisiä tunteitaan ja ajatuksiaan kertakäyttöisiin pöytäliinoihin pajan alussa ja sen lopussa. Palautteen mukaan työpaja mursi heidän ennakkoluulojaan toiminnallisista ja luovista menetelmistä. Esitellyt menetelmät koettiin silmiä avaavina, kokonaisvaltaisina ja matalan kynnyksen työskentelyyn sopivina.

”Mukava, rento tilaisuus, joka mursi hyvin ennakkoluuloja menetelmien käyttämisestä!” 

”Elämänjana kertoo paljon asiakkaan tilanteesta ja Ekokartta on tosi matalan kynnyksen menetelmä” 

”Pelit vie mennessään, aika kuluu nopeasti.” 


Toiminalliset ja luovat menetelmät ovat saaneet yhä enemmän jalansijaa sosiaali- ja terveysalalla viime vuosina. Menetelmien avulla voidaan lisätä asiakasosallisuutta ja -toimijuutta, vahvistaa vuorovaikutusta asiakkaan ja ammattilaisen välisissä kohtaamisissa sekä löytää piileviä ja uusia voimavaroja.

Työpajan jälkeiset kokemukset sykähdyttivät kaikkien järjestäjien sydämiä. Voidakseen innostaa muita, täytyy olla itsekin innostunut. ”Jokainen työ, joka tulee tehdä, sisältää jotakin hauskaa. Etsi se hauska ja työ muuttuu leikiksi.” (P.L. Travers, Maija Poppanen)

Työpaja osa Helsingin sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin Soiva-pilottia

Learning café järjestettiin osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin pilottia, joka on Helsingissä nimetty ”Soivaksi”. Soivassa sosiaalista kuntoutusta tarjotaan alueellisessa aikuissosiaalityössä ja nuorten palveluissa sekä sosiaalisen kuntoutuksen tiimin tarjoamana palveluna sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen rinnalla. Soiva on osa Helsingin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanketta. 

Lue lisää!

Kirjoittajan esittely

Tuija Koivukoski työskentelee työharjoittelijana Soccan sosiaalisen kuntoutuksen verkostossa syksyllä 2022. Tuija on sosiaalityön maisteriopiskelija Tampereen yliopistossa. Lisäksi hän opiskelee sosionomi YAMK-tutkintoa (kulttuurihyvinvointi) Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:ssa.

”Luovuus on kantava voimani. Minua innostaa luovuuden hyödyntäminen sosiaalityön asiakas-, kehittämis- ja tutkimustyön yhdyspinnoilla. Aiempi koulutukseni ja työkokemukseni taide- ja kulttuurialoilta on ollut sosiaalialalla pelkkää plussaa. Luovuus ei ole vain taitoa jossakin tietyssä taiteenlajissa. Ajattelen, että kyky heittäytyä ja rohkeus katsoa asioita eri näkökulmista on jo suurta luovuutta.”

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja