Uutisarkisto

21.2.2022

Socca kuultavana eduskunnassa ikäihmisten palveluista

Soccan erikoissuunnittelija Tiina Autio oli kuultavana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 17.2. Kannanottoa pyydettiin sosiaalihuoltolain ikäihmisten palveluja koskevaan osuuteen ja vanhuspalvelulain uudistuksiin. Muutoksia pidettiin oikeansuuntaisina, mutta niiden toteutuminen edellyttää riittävästi osaavaa henkilöstöä sekä koordinoitua sosiaali- ja terveysalan ammattiosaamisen yhteistä kehittämistä ja koulutusta. Uudistuksen aikataulu Uudellamaalla on haasteellinen. Uudistukset pitäisi saada voimaan samaan aikaan, kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Lakipakettiin esitetyt muutokset ovat merkittäviä vanhuspalvelujen kehittämiselle ja lakiesitys puuttuu keskeisiin epäkohtiin. 

- Muutokset vievät iäkkäille suunnattuja palveluja toivottuun suuntaan. Työntekijöitä on helpompi saada alalle, jonka lainsäädäntö on kunnossa ja näkymä laadukkaisiin palveluihin on hyvä. Ehtona uudistusten onnistumiseen on riittävä määrä osaavaa henkilöstöä, painottaa erikoissuunnittelija Tiina Autio.
 
Iäkkään asiakkaan palveluissa tärkeää ovat kohtaaminen, henkilökunnan osaaminen ja sote-osaamisen yhdistyminen muihin palveluihin. 

- Sosiaalialan eli geronomien, sosiaaliohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden ammattiosaamista tarvitaan erityisesti siihen, jos laissa halutaan edistää asiakkaiden sosiaalista vuorovaikutusta ja osallisuutta, Autio jatkaa.

Lakimuutoksiin liittyy tarve yhtenäistää käytäntöjä ja lisätä koulutusta. Uudistus vaatii tuekseen koordinoitua sosiaali- ja terveysalan ammattiosaamisen yhteistä kehittämistä. Soccan ikäihmisten palvelujen kehittämisverkoston GeroMetron kokemusten mukaan kehittämisresurssien yhdistäminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen ovat kustannustehokasta ja vaikuttavaa kehittämistä, joka tukee palvelujen tuottamista. GeroMetro on toiminut pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 2014 lähtien.

Uudistuksen aikataulu on haasteellinen Uudellamaalla. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan 2023 alusta samaan aikaan, kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Aikataulu voi olla mahdollinen alueilla, joilla palvelut on jo aikaisemmin järjestetty maakunnallisesti. Palvelujen laaja sisällöllinen uudistaminen samanaikaisesti hallinnollisen reformin kanssa on haasteellista.

Uudistuksen säännöllinen seuranta palveluja saavien asiakkaiden näkökulmasta on keskeistä. On tärkeää varmistaa aidon palautteen saaminen esimerkiksi muistisairaalta tai muuten huonokuntoiselta asiakkaalta. Tämä vaatii erityisosaamista ja tiedonkeruun hyvää suunnittelua. THL:n joka toinen vuosi tekemä valtakunnallinen asiakastyytyväisyyskysely tuo hyvinvointialueiden ja toimintayksiköiden lisäksi hyvän tietopohjan myös sosiaalialan osaamiskeskusten tekemälle palvelujen kehittämistyölle.

Soccan lausunto painottuu erityisesti kotiin annettaviin palveluihin. Lausunnossa käsiteltiin mm. seuraavia teemoja: palvelujen saatavuus, palvelutarpeen selvittäminen, palvelusuunnitelma, omatyöntekijä ja omavalvonta sekä digitaaliset palvelut.

Eduskuntakuulemisessa kysyttiin lisäksi muun muassa oikeudesta saattohoitoon, työvoiman saatavuudesta, riittävän tuetusta kotiutumisesta ja seniorineuvoloiden tarpeellisuudesta. 

Tutustu lausuntoon tästä (pdf)

Lisätietoja

Tiina Autio 
Erikoissuunnittelija
040 334 7287
tiina.autio(at)hus.fi
www.socca.fi/gerometro


Palaa otsikoihin